"BLINKFEED": Tanken er at det alltid skal være noe nytt å se på hjemskjermen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"BLINKFEED": Tanken er at det alltid skal være noe nytt å se på hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

HTC One - mye ord, lite nytt?

Vi har så vidt prøvd nye HTC One. Førsteintrykket er blandet.

Det var mange som var spente før HTCs store lanseringskveld. Lekkasjene var mange, og de stemte, men likevel kunne det dukke opp overraskelser.

Men det gjorde det ikke. HTC lanserte én telefon, og kun én telefon, som passende nok heter HTC One. Altså det samme som fjorårets modeller, bare uten bokstaver etterpå.

DinSide har allerede fortalt hva som er nytt. Men vi har også vært i London, og fått holde mobilen i noen minutter og snakket med HTCs representanter for å få et lite innblikk i hva alle de nye ordene faktisk vil si i praksis.

Foreløpig er inntrykket dette: Ikke stort.

Mer om HTC One får du her!

"BLINKFEED": Tanken er at det alltid skal være noe nytt å se på hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"ZOE": Her forsøker HTC å vise oss hvordan Zoe fungerer. For å være helt ærlig ble vi ikke så alt for kloke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du et knippe bilder av den nye HTC One:

Pen kropp

For å ta det mest innlysende først: HTC One er et pent stykke arbeid. Den er laget av metall, og det vil gjerne HTC at du skal legge merke til.

Borte er nemlig de sorte og hvite fargene fra fjorårets toppmodeller. Nå er det matt metallfinish som gjelder, og det både ser og føles bra ut.

Skjermen med full 1080p-HD-oppløsning ser også flott ut. HTC One har i tillegg to høyttalere, som ser digre ut, så telefonen bør være brillefin for de som vil se film og plage/glede medpassasjerene på bussen. HTC kaller det "BoomSound".

Artikkelen fortsetter under annonsen

"BLINKFEED": Tanken er at det alltid skal være noe nytt å se på hjemskjermen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"BLINKFEED": Tanken er at det alltid skal være noe nytt å se på hjemskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Hva er BlinkFeed?

I vår test av HTC One SV nylig kritiserte vi HTC for å ikke gjøre noe nytt med grensesnittet Sense. Det har de gjort nå. Sense er i versjon 5, og de introduserer "BlinkFeed", som vi nå har fått prøvd selv.

I praksis er dette en diger modul som fyller hele den første startskjermen, selv om HTC ikke vil høre ett ord om at det er en modul det er. De kaller det en "personlig live stream direkte på startskjermen", og den består av en rekke fliser i Windows Phone-stil som fylles med nyheter av diverse slag. Den skal også være litt Google Nå-aktig, ved at den for eksempel viser deg kalenderen om morgenen for å få deg oppdatert på dagens gjøremål.

Men hvor personlig denne strømmen kan være er sterkt begrenset. Vi får bekreftet at du ikke kan legge inn dine egne RSS-strømmer, heller ikke e-post. Sosiale medier skal støttes, men ellers er man avhengig av at HTC og innholdsleverandøren har inngått en avtale.

Man sitter derfor igjen med en svært begrenset nyhetsleser på startskjermen, så langt vi kan se og forstå. Den fungerer fint, og ser pen ut, men noen revolusjon er det langt i fra. I vår lyntest var den svært treg med å laste inn innhold, som du også ser i videoen over, men det var nok det trådløse nettets skyld.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du hvordan det tar seg ut når HTC lanserer nye telefoner i London:

"Ikke megapiksler!"

Kameraet er som alltid noe HTC skryter stort av, og her begynner det virkelig å bli forvirrende.

For det første: DinSide har allerede fortalt hvordan kameraet har "bare" fire megapiksler. Men HTC forteller oss: "Neida, ikke fire megapiksler. Fire ultrapiksler!". Hvor mange megapiksler kamerabrikken faktisk hadde, nektet HTC å fortelle oss. Men senere fikk vi vite at brikken også er på fire megapiksler. Så hva er en ultrapiksel? Ingenting. Det er et ord HTC har funnet på, akkurat som Nokias PureView.

Tanken bak virker å være ganske lik som Nokia sin: Man har en stor bildesensor som produserer mindre bilder, men av mer data, og dermed trenger man ikke like mye lys for å få skarpe bilder. I tillegg har kameraet optisk bildestabilisator, slik som Nokia Lumia 920, og en f/2.0-blender.

Samme hva det kalles, ser det ut til å fungere. Vi knipset noen bilder i det mørke showlokalet, og resultatene så ut til å bli fine, uten blits. Men nøyaktig hvor fine de blir kan vi ikke si noe om før vi får testet den skikkelig.

Så kommer Zoe

"ZOE": Her forsøker HTC å vise oss hvordan Zoe fungerer. For å være helt ærlig ble vi ikke så alt for kloke.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"ZOE": Her forsøker HTC å vise oss hvordan Zoe fungerer. For å være helt ærlig ble vi ikke så alt for kloke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Og hva med "Zoe"? Dette er en ny funksjon HTC har lagt inn i One som har flere bruksområder. Et Zoe-bilde består av en liten videosnutt på tre sekunder, i tillegg til en rekke bilder. Dette gjør at du blant annet kan fjerne uønskede elementer og mikse det til slik at for eksempel alle personene har øynene åpne. Men hva skiller dette fra en vanlig "burst", altså det å ta mange bilder etter hverandre? Så vidt vi kan se, og ut fra det HTC forklarer oss, er forskjellen blant annet at man også får en liten videosnutt, i stil med Nokias "Levende bilde".

Dette skal blant annet gjøre galleriet til et morsommere sted å være. I motsetning til Nokias løsning, som kan gi deg det levende resultatet som en GIF-fil alle kan se, må derimot disse "Zoe-bildene" deles via en egen nettside. De kan også redigeres sammen automatisk til en film, for eksempel for å oppsummere en kveld gjennom video, heller enn bilder. Og du kan dermed lage filmer uten å tenke på at du faktisk filmer hver gang du vil sikre deg et minne.

Mange ord, lite nytt

Dermed sitter vi igjen med ett stykk ny telefon, og en hel haug nye ord. Som i virkeligheten er funksjoner mange har hatt lignende av fra før. Dette inntrykket deler vi med mange andre norske journalister her i London. Det ble rett og slett en litt skuffende lansering - ikke nødvendigvis fordi telefonen ikke virker bra, men fordi det ikke var noe mer – og fordi det kan oppleves som om HTC overselger funksjonene en smule.

Misforstå oss rett: HTC One ligger an til å bli en riktig så fin telefon, på alle områder, men HTC presenterer dette som en rekke revolusjoner og verdensnyheter. For eksempel ble det uttalt fra scenen under lanseringen at mobiler nå ikke bare var smarte, men også "levende". Men så langt er ikke det vi har sett revolusjoner, og batteritid, noe vi vet mange skriker etter, blir for eksempel ikke nevnt med et ord.

Nå gjenstår det å få telefonen til test, noe HTC lover skal skje innen kort tid. Så får vi se om Zoe, BlinkFeed, ultrapiksler og BoomSound er noe mer enn jippoer.