HTC lar deg låse opp telefonen

Men det gjør du helt på eget ansvar.

På Android-telefoner finnes det en såkalt bootloader (så vidt vi vet har ikke Språkrådet døpt dette til "oppstartslasteren" ennå, så vi fortsetter med det uttrykket). Dette er den første koden som kjøres når du starter telefonen og forteller blant annet telefonen at den skal starte operativsystemet.

Mange produsenter velger å låse denne delen av telefonen, slik at det ikke er mulig (eller i hvert fall svært vanskelig) å starte noe annet enn Android-utgaven som produsenten har valgt å legge inn på telefonen.

HTC er blant de selskapene som har låst bootloaderen på sine senere modeller og er sannsynligvis den produsenten som har brukt mest tid på videreutvikle Android med sitt HTC Sense-grensesnitt.

Nå har imidlertid det taiwanske selskapet bestemt seg for å slippe fri bootloaderen, slik at de med HTC-telefoner lett kan bytte til en annen Android-variant, som f.eks. Cyanogenmod eller MIUI.

Det er imidlertid ikke det samme som å fjerne operatørlåsen på telefonen, bare så det er sagt.

Og – selv om du får lov, betyr det ikke at HTC tar ansvaret. Snarere tvert om.

Bryter garantien

"Dette er en teknisk prosedyre og kan føre til reparasjoner av telefonen din som ikke dekkes av garantien", heter det seg, før du klikker deg videre til opplåsningen. HTC tar ingen ansvar for problemer som overoppheting og andre feil som måtte oppstå i forbindelse med opplåsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det kun HTC Sensation som lar seg låse opp med HTCs løsning, og det foregår på følgende måte:

1. Du må laste ned Android-utviklerverktøyet på maskinen din.

2. Telefonen kobles til via USB-porten, og så kjører du en kommando som gir deg den unike ID-en for din telefon.

3. Denne ID-en sender du så til HTC via deres nettsider. Tilbake får du en epost med opplåsingsnøkkel og fremgangsmåte for å låse opp bootloaderen.

Deretter er det fritt frem å installere en annen ROM om du vil. Det skrev vi om da vi testet CyanogenMod 7 på en HTC Desire.

Har du en HTC Sensation du vil låse opp, peker du nettleseren din til HTCs utviklersider.