<strong>PENT:</strong> HTC Desire 500 kjører en gammel Sense-versjon, men den er fortsatt stiligere enn mye annet der ute. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: HTC Desire 500 kjører en gammel Sense-versjon, men den er fortsatt stiligere enn mye annet der ute. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

HTC Desire 500

Noe så sjeldent som en billig Android-telefon som faktisk duger.

Publisert
Sist oppdatert

For under 2.000 kroner kan du få deg en splitter ny HTC-telefon: HTC Desire 500.

"Splitter ny" er kanskje å ta i, da den først dukket opp i Norge tidlig i høst.

Men nok om det: Billig telefon, fra HTC, ser greit ut på papiret, vi har hatt den en ukes tid – kjør test.

Her er alle telefonene DinSide har likt best i 2013!

Fin design og skjerm

HTC Desire 500 fås i hvitt og sort. Unnskyld: «Glacier Blue» og «Lacquer Black». Vi har lånt isbre-versjonen, og utseendet er det ingenting i veien med.

Desire 500 er ganske liten, huser en skjerm på 4,3 tommer, og har to ganske store, sorte tomrom nederst og øverst. Telefonen er blank som is, med en litt ruere, blå stripe rundt. Stripen møter seg selv øverst til høyre, hvor den danner volum opp og ned på et finurlig vis. Den runde kroppen er god å holde, og har ikke den samme billigfølelsen andre slike modeller har.

Ikke bare skjermen er liten – også oppløsningen er beskjeden med 800 ganger 480 piksler. Mindre skjerm krever mindre oppløsning, og for de av oss som er vant til mobilskjermer med like høy oppløsning som TV-ene våre, er det nærmest litt bittert å se hvor bra den lave oppløsningen fungerer.

I våre dager, hvor det meste innholdet uansett er tilpasset små skjermer, blir både nettsider og apper mer enn skarpe nok. Med mindre vi tar av oss brillene og begraver nesa i nettleseren er ikke synlige piksler noe problem i det hele tatt, men selvfølgelig: Man ser at dette ikke er en HD-skjerm.

Mobilene vi likte dårligst i 2013 – mange av dem i Desire 500-prisklassen!

<strong>DITT VALG:</strong> Om du vil bruke Blinkfeed på din HTC Desire 500, er selvfølgelig helt opp til deg. Selv er vi ikke overbevist. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DITT VALG: Om du vil bruke Blinkfeed på din HTC Desire 500, er selvfølgelig helt opp til deg. Selv er vi ikke overbevist. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Utdatert programvare

Når du skrur på HTC Desire 500 blir du møtt av Android 4.1 med HTCs skall Sense 5.0. To utdaterte programvarer, der, altså. Det betyr blant annet at du ikke får de kjekke snarveiene til innstillinger i varslingsmenyen, som HTC One fikk med Android 4.2. Du får heller ikke interaktive varsler, og det er et puslespill å få byttet de ikonene i dokken nederst på hjemskjermen.

Men Sense oppfører seg ellers bra. Det oppleves ikke like moderne lenger, og vi liker fortsatt ren Android aller best totalt sett. Samtidig kan noe ved Sense også være bedre, som kalenderen. Vi liker dessuten Sense best av alle Android-skallene der ute.

Vi har ikke så mye til overs for BlinkFeed, som gir deg nyheter på den første hjemskjermen, og de nye mulighetene Sense 5.5 la inn i denne får du altså ikke. Fotofunksjonen Zoe, som HTC skryter mye av, får du heller ikke på Desire 500. Men den har vi heller aldri likt, så det gjør oss lite.

Mer om hvordan Sense fungerer finner du i vår test av HTC One

<strong>LATTERLIG:</strong> Minnet på HTC Desire 500 er så lite at det er en rekke apper og funksjoner som begynner å protestere. "Ingen SD-kort" er det som går igjen om du ikke kjøper et selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LATTERLIG: Minnet på HTC Desire 500 er så lite at det er en rekke apper og funksjoner som begynner å protestere. "Ingen SD-kort" er det som går igjen om du ikke kjøper et selv. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mikroskopisk og ødeleggende minne

Internminnet på Desire 500 er en vits. Men vitsen er langt over kanten.

"4 GB, tilgjengelig kapasitet varierer" skriver HTC på nettsidene sine, men noen særlig variasjon tror vi neppe det dreier seg om, heller en stødig reduksjon . Du får under én gigabyte ledig ut av boksen, og dette er så lite at telefonen rett og slett nekter å gjøre diverse ting.

Spesifikasjoner: HTC Desire 500

 • Operativsystem: Android 4.1.2 (Sense 5.0)
 • Skjerm: 4,3" LCD (800×480)
 • Prosessor: 1,2 GHz (fire kjerner, Snapdragon 200)
 • RAM: 1 GB
 • Internminne: 4 GB (under 1 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Ja
 • Kamera bak: 8 MP (720p video)
 • Kamera foran: 1,6 MP
 • Batteri: 1.800 mAh
 • Vekt: 123 gram
 • Størrelse: 13,2 x 6,7 x 0,9 centimeter
 • Du kan ikke ta skjermdumper. Spotify nekter å starte. Dropbox, som er en integrert del av Sense, gir deg advarsler om at den ikke vil fungere skikkelig. Å laste ned apper i Play Butikk krasjer. Og det blir soleklart at HTC Desire 500 aldri var ment å brukes uten minnekort.

  Når vi popper inn et 16 GB-kort vi kjøpte for 229 kroner på Clas Ohlson rettes alt dette, heldigvis. At HTC ikke klart og tydelig advarer om at denne telefonen ha et minnekort for å fungere, og attpåtil hevder at den har "et sted under 4 GB" minne, er rett og slett dårlig gjort overfor forbrukeren.

  Hørt om microSDXC? Du bør merke deg navnet!

  Fin ytelse, god lyd

  "Ligg et skritt foran med lynrask surfehastighet" lover HTC på sine nettsider, men det forstår du sikkert allerede er en sannhet med kraftige modifikasjoner, på en mobil til under 2.000 kroner uten 4G.

  <strong>FIKS SELV:</strong> HTC Desire 500 er ikke god nok ut av boksen, på grunn av det knøttlille minnet. Men kjøp et billig minnekort, så er du i gang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  FIKS SELV: HTC Desire 500 er ikke god nok ut av boksen, på grunn av det knøttlille minnet. Men kjøp et billig minnekort, så er du i gang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Forvirrende nok leveres Desire 500 med to nettlesere, som ser nesten prikk like ut: Chrome og "Internett". Chrome har en merkbar lugging, men standardnettleseren sliter langt mindre. Faktisk går det ganske så glatt og raskt unna, på sitt beste på linje med langt dyrere modeller.

  Generell bruk oppfattes aldri som spesielt raskt, men langt fra så tregt at det irriterer, heller. Facebook og Instagram går for det meste glatt for seg, det samme gjør alt av hjemskjermer og standardapper, mens Twitter sliter litt mer.

  Spillene Carmageddon og Fast Outlaw: Asphalt Surfers kjører uten problemer, selvfølgelig uten at de ser like bra ut som på HD-skjermer og kraftigere prosessorer. Rayman Jungle Run klarer vi ikke å få lastet ned, 3D-spillet Angry Birds: Go hakker og 2D-spillet Where's My Water? 2 går akkurat greit nok.

  3D-ytelsestesten Epic Citadel gir godkjente 34 bilder i sekundet, mens andre ytelsestester viser at Desire 500 langt fra er noen fartsmonster, men det skulle da også bare mangle. Det du får, er en mobil som helt fint kan brukes til vanlige bruk som surfing og sosiale medier, og til og med litt spilling på toppen.

  Lyden fra hodetelefonene våre blir god og høy, som er tradisjonen for HTC-telefoner. Batteriet holder dagen ut, og er dermed på linje med andre telefoner. Telefoni går uten problemer, både deknings- og lydmessig.

  Svakt kamera

  Kameraet på HTC Desire 500 er raskt. Og det kjører enkel og pen programvare. Det er det mest positive vi kan si. Bildene kan bli fine, men som oftest ender vi opp med resultater som vitner om den lave prislappen.

  Se selv hvordan bildene fra HTC Desire 500 blir:

  Kameraet tror det er mer lyssterkt enn det er, og holder tilbake blitsen i situasjoner hvor litt ekstra lys hadde vært på sin plass. Men lyset når uansett ikke langt, og ødelegger ofte eksponeringen på alt annet enn det som er midt i blitsens nedslagsfelt. Resultatet: Uskarpe eller for mørke bilder. Løsningen: Ta flere bilder av alt, gjerne med og uten blits.

  Desire 500 kan filme i 720p-oppløsning, men videoene blir noe hakkete, og den klarer ikke å automatisk fokusere når objektene dine endrer avstand fra kameraet. Da må du frem med fingeren selv.

  Kameraet i Desire 500 er langt fra ubrukelig, men langt fra godt nok til de som vil ta mye bilder og film, og samtidig akkurat godt nok til å være godkjent i denne prisklassen.

  DinSide kårer verdens beste mobilkamera

  <strong>GOD PAKKE:</strong> HTC Desire 500 er ikke en telefon for deg som vil ha det beste. Men skal du ha en billig Android-mobil, finnes det knapt bedre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GOD PAKKE: HTC Desire 500 er ikke en telefon for deg som vil ha det beste. Men skal du ha en billig Android-mobil, finnes det knapt bedre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Når over middels er mer enn godt nok

  Om HTC Desire 500 hadde kostet som andre mobiler, hadde vi snakket et terningkast i nedre halvdel av skalaen. Men Desire 500 koster i skrivende stund 1.889 kroner i den billigste nettbutikken ifølge Prisjakt.no.

  Vi må derfor se hva som er alternativene:

  • For bare hundrelappen mer enn Desire 500 får du faktisk Nokias pensjonerte toppmodell Nokia Lumia 920. Denne er fortsatt topp, men i en helt annen størrelse- og vektklasse enn Desire 500.
  • Også HTC har en flott Windows Phone-modell til under 2.000 kroner: HTC Windows Phone 8X. Designet på denne er fortsatt unikt, og et svært godt alternativ i denne prisklassen.
  • DinSide anbefaler HTC Desire 500 til de som er på jakt etter en Android-telefon for under 2.000 kroner.
   DinSide anbefaler HTC Desire 500 til de som er på jakt etter en Android-telefon for under 2.000 kroner. Vis mer

  • For samme pris i Android-verdenen får du blant annet LG Optimus L7 II. Den fikk ikke mer enn terningkast tre av oss, og er svakere spesifisert. Terningkast tre fikk også Samsung Galaxy S III Mini, da den kostet 2.300 kroner. Nå er prisen som på Desire 500.
  Vi har ikke hatt allverdens til overs for Android-modeller i 2.000-kronersklassen. De blir ofte litt av ingenting. Og har du ikke mer penger å bruke, mener vi en Windows Phone-modell gir deg langt mer for pengene. Men vil du heller ha Android, og det kan vi godt forstå, er HTC Desire 500 en av de beste billigmodellene der ute.

  Den vil ikke imponere deg, men den vil gi deg en langt bedre opplevelse enn konkurrentene i samme prisklasse. Og dermed velger vi å tilgi HTC for å ikke advare om at telefonen ha et minnekort, vi tilgir at programvaren er utdatert, vi forstår at kameraet må være så som så og vi gir tommel opp og Anbefalt produkt-stempel. For HTC Desire 500 klarer det svært få andre gjør: Gi deg en fin opplevelse til under 2.000 kroner.

  Testresultat

  HTC Desire 500

  Sense har sine fordeler, fint design, til tider god ytelse, bra lyd, lav pris.

  Krever minnekort, utdatert programvare, flere andre svakheter man må regne med i denne prisklassen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer