<strong><B>TO AV SAMME ALEN:</strong></B> HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 er de to første Windows Phone 7-mobilene som selges i Norge. Foto: Øivind Idsø
TO AV SAMME ALEN: HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 er de to første Windows Phone 7-mobilene som selges i Norge. Foto: Øivind Idsø Vis mer

HTC 7 Trophy vs. LG Optimus 7

Sjuer-mobilene er her. Vi har testet de to første Windows Phone 7-telefonene som er til salgs i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke testet vi for første gang Windows Phone 7, Microsofts fullstendig omarbeida operativsystem for mobiltelefoner. Selv om første versjon av programvaregigantens nyvinning har endel betydelige mangler, er starten uansett så lovende at, hvis Microsoft spiller kortene riktig, kan WP7 bli en småhissig konkurrent til Googles Android og Apples iOS.

Men hva med den harde delen av pakken - mobiltelefonene? Vi har testet HTC 7 Trophy og LG Optimus 7, to av de første mobilene med Microsofts nye OS på innsiden.

Overraskende like på overflaten

Ettersom Microsoft har lagt helt spesifikke retningslinjer for hvordan mobiler med Windows Phone 7 (WP7) skal oppføre seg, har begge våre testtelefoner skjermer med den noe uvante størrelsen 3.8 tommer, oppløsning på 480x800 piksler, og LED-blits-kamera på fem megapiksler.

Kamera har forøvrig autofokus og HD-filming (720p) på begge modellene.

Skjermene er ikke av samme type (den ene er en såkalt Super LCD, den andre en TFT), og det merkes. Med samme lysstyrke ("høy") blir sortnivået på 7 Trophy merkbart dårligere, og sorte partier framstår mer som grå enn helt mørke. Optimus 7 takler dette bedre, men overdriver dessverre ørlite med fargemetningen slik at fargene i bilder tidvis framstår som overmetta.

(Se bildespesial av Windows Phone 7!)

I tråd med at WP7 ikke støtter eksterne minnekort finner du ikke - nettopp - minnekortplass på noen av mobilene. HTC-modellen har forøvrig stusselige 8GB internminne, mens LGs Optimus har dobbelt så mye lagringsplass. Det bør du - unnskyld ordspillet - legge deg på minnet hvis du har mye musikk og video du ønsker å ha med deg.

<strong><B>ELEGANT:</strong></B> HTC 7 Trophy er den stiligste av de to duellantene. Foto: Øivind Idsø
ELEGANT: HTC 7 Trophy er den stiligste av de to duellantene. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Designet på begge mobilene er av den litt forsiktige typen, og ingen av dem vil vekke uønsket oppsikt når du trekker dem ut av lomma. HTC sin diskret sølvramme rundt skjermen vil muligens bli litt for retro for noen, mens andre vil mene LGs Optimus-ramme blir altfor anonym. Fordi det er mer motstand i baksidematerialet synes vi 7 Trophy ligger bedre i
hånda enn Optimus, som dessuten er hakket lengre og tyngre (17 gram) enn sin motstander.

Begge mobilene har dessuten minijack-plugg for hodetelefoner, micro-USB-port (som også fungerer som ladepunkt), GPS, FM-radio og berøringsfølsom skjerm. De tre karakteristiske WP7-tastene ("tilbake", "hjem" og "søk") består av fysiske taster på Optimus 7, mens HTC-mobilen har berøringsfølsomme symboler som går i ett med skjermoverflaten. Sistnevnte er en løsning vi liker godt.

Ganske ulike under overflaten

Som vi allerede har vært inne på i Windows Phone 7-testen virker Microsofts nye operativsystem som et hurtig og motstandsløst alternativ til den gamle, trege elefanten som gamle Windows Mobile for lengst hadde blitt. Selv med pene animasjoner mellom skjermbildene finnes det ikke tegn til forsinkelser eller tregheter i den daglige navigeringen.

Ved første øyekast virker det som LG Optimus 7 og HTC 7 Trophy broderlig deler fartstrofeet. Åpner vi derimot Internet Explorer, nettleseren som følger med som standard i WP7, blir historien en annen. Hastighetsforskjellen er nemlig påtakelig, og det i favør LG.

(Se bildespesial av HTC 7 Trophy!)

Optimus 7 er konsekvent raskere når det kommer til sidelasting. Den begynner hurtigere å laste sida, og den fullfører raskere. Den samme hastighetsforskjellen ser vi i andre nett-applikasjoner, som for eksempel Marketplace (Microsofts app-butikk), om enn ikke like tydelig som i nettleseren.

En annen forskjell mellom de to duellantene er at de har sin egen mini-app-butikk inni Marketplace. Utvalget er foreløpig beskjedent for både LG og HTC, men det satses tydeligvis på eksklusive apper som ikke tilbys gjennom Microsofts butikk. Det virker usannsynlig at hver enkelt produsent skal kunne klare å bygge opp sitt eget Marketplace-alternativ, og utvalget er da også mye bedre i Microsofts hovedbutikk.

Samtalekvaliteten er det ingenting å utsette på på noen av mobilene.

Kamera

Optimus 7 og 7 Trophy har identiske kameraspesifikasjoner. Betyr det at de også tar like gode bilder?

(Se bildespesial av LG Optimus 7 her!)

Sannheten er vel heller at ingen av mobilene tar spesielt imponerende bilder. HTC-bildene framstår som noe grovkornet, og med en del støy, men under optimale omstendigheter (utendørs, sollys) er kvaliteten grei. Videokvaliteten ved HD-filming er også akseptabel, men vi la merke til at HTCen av og til sliter med kontinuerlige fokuseringsproblemer mens en filmer.

Bildene fra Optimus 7 blir ofte litt mørke, også utendørs i dagslys, men du kan delvis kompensere for undereksponeringen ved å skru opp lysfølsomheten. LGs kamera inneholder forøvrig en rekke justeringsmuligheter du ikke finner på HTC, så Microsoft tillater åpenbart at produsentene lager egne løsninger for deler av Windows Phone 7s funksjonalitet.

  • Du kan se bilder i full oppløsning tatt med HTC 7 Trophy her: 1, 2, 3, 4, 5.
  • Du kan se bilder i full oppløsning tatt med LG Optimus 7 her: 1, 2, 3, 4, 5.

  • Du kan se HD-video fra HTC-mobilen her: Spill av.
  • Du kan se HD-video fra LG-mobilen her: Spill av.

Konklusjon

Prisene på Optimus 7 og 7 Trophy er mer eller mindre identiske - begge modellene ligger på rundt 4000 kroner.

<strong><B>DUELLVINNER:</strong></B> LG Optimus 7.
DUELLVINNER: LG Optimus 7. Vis mer


På overflaten virker de ganske like, men i bruk er det først og fremst to ting som gjør at du bør gå for LGs første Windows Phone 7-mobil: Den er raskere, og den har dobbelt så mye lagringsplass som 7 Trophy (16GB vs. 8GB). Når prisen er den samme er dette egentlig en enkel avgjørelse, selv om vi nok liker HTCs utseende hakket bedre enn Optimus 7.

Så hvorfor gir vi ikke LGs WP7-mobil femmer på terningen?

Det er rett og slett fordi Windows Phone 7 fortsatt er ganske umodent og fortsatt har et stykke igjen til iOS 4.2 fra Apple og Android 2.2 (og snart 2.3) fra Google.

Vi står fortsatt på at Microsofts helt nye operativsystem bør kunne ha en lys framtid foran seg, og tar du sjansen allerede nå, til tross for at WP7 blant annet mangler norsk ordbok, skikkelig norsk tastatur og enkel tilgang til app-butikken Marketplace, er Optimus 7 et godt førstevalg.

Stor takk til MPX.no for utlån av mobiltelefonene!

Testresultat

LG E900 Optimus 7

Slank, imponerende rask, greit nok kamera med autofokus og LED-blits og HD-video, bra samtalekvalitet, 16GB internminne

Kameraet kunne likevel vært bedre, Windows Phone 7 er fortsatt i startfasen og framstår som noe amputert for norske brukere, litt tung

Testresultat

HTC 7 Trophy

Pent design, relativt liten til tross for den store skjermen

Merkbart tregere enn Optimus 7 i for eksempel nettleseren, middelmådig kamera, kun 8GB internminne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer