HP Jornada 568

Denne PDAen bruker Pocket PC 2002-operativsystemet, i likhet med Compaq iPaq H3850, som vi har testet tildligere. Hvordan er så løsningen til HP i forhold til den populære maskinen til Compaq? Les vår test.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: HP Jornada 568
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Microsofts Pocket PC 2002 er nok det mest avanserte operativsystemet for håndholdte PCer, med et flott og fargerikt grensesnitt og svært god funksjonalitet, spesielt myntet på mer krevende brukere. PDAene som bruker dette operativsystemet er også temmelig teknologisk avanserte, med mye minne, kraftige prosessorer og flotte fargeskjermer. Jornada 568 er intet unntak.

LES OGSÅ:

Denne PDAen er per i dag HPs toppmodell, med 64 MB RAM og en 206 MHz StrongArm-prosessor. Esken inneholder et ganske standard utstyrsspekter, med en batterilader, dokkingstasjon og en CD med all nødvendig programvare. Noe av det første vi bemerket når vi tok ut maskinen, var at batteriet er løst og må settes inn i PDAen før den kan skrus på. Det er ikke ofte vi ser en håndholdt PC med løst batteri, og dermed har du muligheten til å ha med deg et ekstra, oppladet batteri på lange turer.

Grå plast

Selve enheten er størrelsesmessig lik Compaq iPaq H3850, og dekkes av et grått lokk. Det er flere ting vi bemerker oss ved første øyekast: Skjermen er synlig mindre enn iPaqs, og designerne unnlot å dekke maskinen med metall, og satset på gråfarget plast. Den føles likevel solid nok.

Klikk på bildet for større versjon
Klikk på bildet for større versjon Vis mer

Selve utformingen av maskinen er imidlertid svært hendig, med funksjonsknapper og av/på-knappen konsentrert nederst på enheten, der vi også finner høyttaleren. På venstre side av PDAen finner vi flere navigasjonstaster, og på toppen sitter det en infrarød port og hodetelefonutgang. Bak på maskinen befinner en ekspansjonsport seg, som støtter både Compact Flash-minnekort og tilleggsutstyr, blant annet et digitalt kamera.

Funksjonalitet

I utgangspunktet fungerer Jornada 568 likt en hvilken som helst Pocket PC-basert maskin. Operativsystemet er tross alt det samme, og har du brukt en PDA som bygger på det, vil du raskt kjenne deg igjen.

HP har imidlertid jobbet litt med programvaren, og lagt til en del egenutviklede funksjoner. Blant annet får du backup-funksjonalitet, skjerm- og lydalternativer, bildefremvisning og et par andre praktiske programmer på kjøpet.

I vår test av Compaq iPaq H3850 gjennomgikk vi de viktigste fordelene med Pocket PC 2002-operativsystemet, og den artikkelen kan du lese her.

Når det gjelder praktisk, hverdagslig bruk, har vi lite å utsette på Jornada 568. Det største problemet er nok skjermen, som kunne vært større. Lysstyrken på skjermen er heller ikke den beste, og det er ikke alltid like lett å se hva som står på den, for eksempel i dunkel belysning.
CF-porten er absolutt en stor fordel, da den gir tilgang til mye lagringsplass ved hjelp av en svært utbredt standard, og at porten også kan brukes til å koble til ekstrautstyr er naturligvis svært velkomment.

Enheten er også noe lettere enn iPaq, den veier nemlig 175 gram (mot Compaqs 183). Forskjellen er ikke stor, og skyldes nok at HPs maskin har plastchassis.

Konklusjon

Som andre Pocket PC 2002-maskiner er denne også svært dyr, du må nemlig ut med hele 7.428 kroner for vidunderet. Sammenlignet med iPaq 3850 får du imidlertid litt mer for pengene – både ekstra programvare og utbygningsmuligheter som ikke innebærer klumpete jakker. Du må derimot ta til takke med en dårligere skjerm.

Jornada 568 er generelt mindre ”flashy” enn iPaq 3850, og følgelig er gadget-faktoren noe lavere. Så hvis du ønsker en kraftig, utbyggbar PDA som ikke nødvendigvis tiltrekker seg så mye oppmerksomhet, er dette et godt valg.

image: HP Jornada 568