HP iPAQ hw6915

Denne PDAen har nesten alt du trenger. Vi har fått lov til å leke litt med den, og her er vårt inntrykk.

Hewlett-Packards iPAQ-serie her holdt det gående siden 2000, og vi har gradvis fått mer og mer funksjonalitet pakket inn i samme dings. hw6915 er kanskje den foreløpig mest komplette pakka fra HP med muligheter for å surfe, ta bilder, sende SMS eller MMS og epost, høre musikk, se film, bli stemmeguidet på rett vei og skrive en liten roman. Du kan til og med ringe til folk med den!

HP iPAQ hw6915


Høydepunkter:

 • 3" TFT-skjerm, 240 x 240 piksler, 65K farger
 • Firebånds GSM/GPRS/EDGE
 • Wi-Fi: 802.11b
 • Blåtann 1.2
 • Infrarød tilkobling
 • Integrert GPS
 • 1,3 Mp kamera for foto og video
 • 45 MB lagringsminne
 • 64 MB programminne
 • Plass til Mini SD-kort
 • Opp til 4 timers taletid, 7 dagers standby-tid
 • Windows Mobile 5.0 for Pocket PC, Phone Edition
 • Dimensjoner (B/D/H): 71 x 18 x 118 mm
 • Vekt 180 gram (med batteri)
 • Pris: ca. 6.000 inkl. mva.
Med i pakken følger en nifty dokkingstasjon, in-ear øreplugger med mikrofon, lader, beskyttelseskjerm og belteholder. Men vi savner en ekstra stylus-penn, siden den første alltid blir borte...

hw6915 er en småelegant og klassisk utseende PDA, og under den 3 tommers store skjermen er det et fullt tastatur. For å begynne med det siste så fungerer dette upåklagelig dersom du faktisk har små nok fingre eller i det minste er villig til en viss innlæringsperiode. Det er dessuten meget godt bakgrunnsbelyst. Motstandere av små tastaturer velger kanskje en tøff bærbar i stedet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

HP iPAQ hw6915
HP iPAQ hw6915

Sidene på hw6915 er fri for det aller meste. På høyre side er det inngang for Mini SD-kort, på venstre to knapper: lyd opp og ned pluss snarvei til kameraet. Nederst er det en IR-port.

HP iPAQ hw6915Under finner vi porten som passer til laderen og dokkingstasjonen + en jack som passer ørepluggene/mikrofonen. Dessverre er ikke dette standard minijackstørrelse, så dersom du vil bruke noe annet enn det medfølgende settet må du belage deg på å få fatt i en overgang.

Skjermoppløsningen er på 240 x 240 piksler, ikke akkurat det råeste vi har sett altså, men det det gjør jobben på en grei måte. Når det gjelder lysstyrken så er den grei nok, innendørs er det uproblematisk å bruke den på laveste lysstyrke. Utendørs kan du for så vidt slå lyset helt av så lenge du ikke har sol. For øvrig er skjermen nokså blank, så å bruke den i direkte solskinn er ikke akkurat noe du vil gjøre så mye uansett.

Kamera

Dersom kamera med kvalitet er viktig for deg så må vi dessverre skuffe deg kraftig. Innebildene blir kornete og dårlige, selv om du kan slå på en LED som visstnok skal fungere som en slags blitz. Det den i praksis gjør er å blende motivet.

HP iPAQ hw6915


Utendørsbilder er riktignok litt bedre, men skal du bruke bildet til noe som helst annet enn MMS eller kanskje på en webside så er du nok nesten nødt til å ta med et lommekamera i tillegg. Bildet til høyre er klikkbart dersom du vil se hvordan det er i fullt format.

En artig detalj er at du kan knytte GPS-koordinater mot bilder du tar. Om dette er praktisk eller kun er artig er en annen problemstilling.

Kommunikasjon og GPS

Det er vel strengt tatt kun en ting som kan få deg til å rynke på nesen av hw6915s kommunikasjonsmuligheter, nemlig den manglende støtten for 3G. Bortsett fra dette har du de fleste muligheter åpne med Wi-Fi, GPRS med EDGE eller blåtann.

Det er også en telefon å finne i denne PDAen, med MMS og SMS for den som driver med slikt.

Et av de store salgsargumentene til HPs hw6915 må jo så avgjort være GPS-mottakeren. Vi fikk dessverre ikke muligheten til å dra på kjøretur med iPAQen, men den kommer altså med en GPS og TomTom navigasjonsprogram. Med på kjøpet kan du laste ned ett kart av valgfri by/tettsted, men dersom du vil ha flere kart må du betale for herligheten.

Holderen til beltet fungerer dårlig til GPS i bilen, da skjermen blir feil vei...
Holderen til beltet fungerer dårlig til GPS i bilen, da skjermen blir feil vei... Vis mer


Det er forresten flere ting du må spandere på deg dersom du har tenkt til å bruke denne PDAen mye i bilen. Først og fremst en billader, dette følger ikke med. Det andre er en holder, siden det er litt upraktisk å kjøre rundt med GPSen i passasjersetet. Hvis du da får inn satellitter der i det hele tatt.

Du kan forøvrig godt bruke annen programvare med GPSen dersom du mener det er noe annet der ute som passer bedre for deg, men sjekk kompatibilitet før du kjøper.

Programvare

PDAen kommer fiks ferdig med Microsofts Windows Mobile 5.0 for Pocket PC, Phone Edition, og av den grunn er selvfølgelig også Microsoft-applikasjoner godt representert. Først og fremst med en liten Office-pakke der vi finner Mobile-utgavene av Word, PowerPoint og Excel. I tillegg kommer selvfølgelig e-postklient, kalender, kontakter etc. som har synkronisering mot Outlook.

Nettleseren Internet Explorer er også representert, og "Pocket MSN" med Messenger og Hotmail. Windows Media Player tar seg av spilling av musikk og film.

I tillegg kommer en drøss småapplikasjoner for å styre innstillinger, knapper, menyer og tilkoblinger.

HP iPAQ hw6915


Oppsummering

Vi hadde et kort og hektisk møte med HP iPAQ hw6915, men alt i alt sitter vi igjen med et positivt inntrykk. Det høres kanskje litt rart ut, for den er på ingen måte perfekt: mangler 3G, har tastatur som kan være problematisk for folk med store fingre, dårlig kamera, dum 2,5mm ut/inngang for lyden og litt lav oppløsning for de som liker spill og slikt. Det er heller ingen mulighet til å lade fra eller koble rett til USB, du må enten bruke laderen eller dokkingstasjonen.

Vi hadde også sett at det fulgte mer med i pakken: holder for GPS-bruk i bilen og en ekstra stylus hadde trukket opp.

Men selv om det kanskje ikke er noe som står ut som bemerkelsesverdig bra på hw6915, så er det altså likevel lett å like den. Den har relativt god ytelse, og ser vi på kommunikasjonsmuligheter, GPS, kamera, applikasjoner, telefondelen og evnen til medieavspilling under ett sitter vi igjen med en dings som kan gjøre det aller meste.

Mange vil kanskje irritere seg over at ikke alle aspekter ved en slik altmuligmodell er like gode, mens andre igjen vil finne at dette er underordnet behovet om å ha alt i en pakke. For de i den siste kategorien kan HP iPAQ hw6915 være et godt kjøp, og bør så absolutt tas i betraktning.

Se forøvrig også Mitac Mio A701, som er en annen PDA med GPS vi har testet.