HP iPAQ hw6815

Den nye modellen i HPs iPAQ-serie har ikke har så mye å slå på tromme med, men gjør det til gjengjeld på ganske liten plass. Og det kan være nok til å tekkes riktig kundegruppe.

Sammenslåingen av normalt sett forskjellige håndholdte enheter fortsetter. "Rene" mobiltelefoner, radioer, PDAer, GPSer og medieavspillere blir sjeldnere og mindre interessante - spesielt for folk som har god tilgang på muligheter for lading.

Det eksisterende begrepet "smartphone" er kanskje det nærmeste vi kommer et dekkende navn, men selve telefondelen er nå kun en liten del av pakka. En av disse håndholdte multi-dingsene (HMD) er HP iPAQ hw6815 "Personal Messenger".

HP iPAQ hw6815Berøringsskjermen på 2,7 tommer har en oppløsning på 240 x 320 piksler. Den fungerer fint og har god lysstyrke, men siden den er blank er ikke utendørsbruk dens sterke side. Likevel byr ikke dette på noen problemer dersom den ikke brukes i direkte solskinn. Beskyttelsesdekselet kan vippes opp eller taes av.

Høydepunkter:

 • 2,7" TFT-skjerm, 240 x 320 piksler, 65K farger
 • Tri-band GSM/GPRS/EDGE
 • Wi-Fi: 802.11b
 • Blåtann 1.2
 • Infrarød tilkobling
 • 2,0 Mp kamera for foto og video
 • 128 MB lagringsminne
 • 64 MB programminne
 • SDIO-spor for miniSD
 • Windows Mobile 5.0 for Pocket PC, Phone Edition
 • Dimensjoner (B/D/H): 58 x 19,5 x 10,2 mm
 • Vekt 140 gram (med batteri)
 • Pris: ca. 4.800 inkl. mva.
Med i pakken følger en myk bæreveske som kan festes i beltet, lader og lade-/dockingkabel, in-ear øreplugger med mikrofon, samt beskyttelsesdeksel. Og igjen kun en stylus-penn dessverre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iPAQ hw6815 er egentlig ikke så veldig stor, men størrelsen dikteres jo naturligvis også av skjermen. Det er ikke noe tastatur på denne enheten, så dette er ikke en PDA for folk med mye å skrive - eventuelt bør du anskaffe et sammenleggbart tastatur til den. Likevel er det uproblematisk å bruke touchskjermen å skrive på med stylus-pennen, så lenge du ikke sitter på en humpete buss.

Hadde det ikke vært for bredden er egentlig ikke denne modellen stort større enn en "vanlig" mobiltelefon. Det betyr at hvis du ikke liker PDAer fordi du ser nerd ut når du har den i beltetaska, så er faktisk denne liten nok til å ha i bukselomma. Vel å merke så lenge du ikke har på deg de strammeste buksene.

HP iPAQ hw6815Sidene på hw6815 har ikke så mange knapper. På venstre side er det kun pluss/minus-knapper for lyden opp og ned. På høyre er det snarveisknapper for kamera og medieavspiller, samt IR-porten.

HP iPAQ hw6815Øverst finner vi av/på-knappen, SDIO-porten og stylusen.

HP iPAQ hw6815Undersiden har - hurra hurra - en standard mini-USB port som foruten dataoverføring brukes til lading med enten laderen eller rett fra datamaskinen. Minijacken er dessverre 2,5 mm-typen, så skal du koble til vanlige hodetelefoner må du kjøpe en overgang. Ellers finner vi her hull for mikrofon, reset og feste til bærestropp helt til venstre.

Kamera

HP iPAQ hw6815


Hvis du husker testen av "storebror" HP iPAQ hw6915, ble vi ikke akkurat imponert av iPAQens integrerte kamera, og selv om vi går opp fra 1,3 til 2,0 megapiksler på denne modellen er det bare å innse at dersom du har planer om å faktisk skrive ut eller bruke bildene til noe spesielt er et eget kamera en nødvendighet.

Både inne- og utebilder blir gjerne kornete og/eller utvaskede. Jo, det holder selvfølgelig til bloggbilder, MMS og portretter på kontaktene dine, men der går nok også grensen for praktisk bruk. Klikk på bildet over dersom du vil se det i fullt format.

Kommunikasjon

Som med hw6915 mangler også denne modellen 3G. Bortsett fra dette er de fleste områder dekket: Wi-Fi (802.11b), GPRS med EDGE, blåtann og IR-port. Vi liker også mini-USB porten til dataoverøring og lading. Dette betyr altså at du ikke trenger dra rundt på nettladeren til hw6815 - det er bare å plugge den i en datamaskin for å få ladet den.

I tillegg kan du selvfølgelig ringe, sende MMS, SMS og e-post.

Programvare

HP hw6815 leveres med Microsofts Windows Mobile 5.0 for Pocket PC, Phone Edition ferdig installert. Her finner vi som vanlig Mobile-versjonene av Internet Explorer og Media Player 10, samt Office-programmer som Word, Excel og PowerPoint. Dessuten har den synkronisering mot Outlook, slik at e-post, kalender, kontakter etc. er oppdatert. Nettbaserte Microsoft-tjenester som Hotmail og Messenger får du enkelt tilgang på gjennom Pocket MSN.

Innstillinger, knapper, menyer og tilkoblinger lar seg som vanlig styre med de mange medfølgende småapplikasjonene.

Oppsummering

HP iPAQ hw6815


HP iPAQ hw6815 er etter dagens standard en helt "basic" modell uten mye spesielt å skilte med. Ikke har den et godt kamera, ikke har den GPS, den mangler lagringsplass og radio. Og akkurat på disse punktene har den hard konkurranse. Det finnes nemlig langt billigere og mindre mobiltelefoner som har dette og mer til.

Styrken til hw6815 er at den faktisk kjører Windows Mobile 5.0 som operativsystem med de fordelene som dette gir med synkronisering mot Outlook - med kontakter, notater, kalender og e-post. I tillegg kommer selvfølgelig Office-applikasjonene og ikke minst WLAN, som kun et fåtall mobiltelefoner har. Og dette er pakket i en størrelse som ikke ligger så veldig langt unna det vi finner på en mobiltelefon.

Så det er klart at HP her frir til et spesielt publikum - de som trenger en PDA/smartphone med nevnte synkroniseringsmuligheter - men samtidig vil ha den så liten, enkel og hendig som mulig. Og de som er på utkikk etter nettopp en slik liten dings vil finne et godt alternativ i iPAQ hw6815.

Men dersom du er en av dem som strengt tatt ikke trenger akkurat det spesielle ekstra som HP kan tilby med denne modellen, så finnes det så avgjort mobiltelefoner der ute som nok vil passe deg langt bedre.