HP frister med ny, håndholdt PC

Nå skal du kunne være på farten og likevel få tingene dine gjort – med HP Jornada 540. Med infrarød port får du Internett via mobiltelefonen, Pocket PC-versjoner av Word og Excel samt infrarød port skal gi deg økte arbeidsmuligheter og innebygget MP3-spiller skal gi deg følge på joggeturen.

HP frister med ny, håndholdt PC

En rekke av HP sine håndholdte PCer er litt større modeller med eksternt tastatur. Jornada 540-serien skiller seg fra denne rekken, både på utforming, størrelse og måten du skriver inn informasjon. I tillegg er dette HPs første PDA-serie som er utstyrt med Microsofts nye operativsystem Pocket PC, i stedet for Windows CE.

Jornada 540 er på størrelse med en rekke av de mindre PDAene (personlige digitale assistenter) som finnes på markedet, med sine mål på 13 x 7,8 x 1,6 cm og vekt på 260 gram (inkl. batteri). Navigeringen mellom og i programmer skjer ved hjelp av eksterne menyknapper og trykkfølsom skjerm, og skal du skrive inn informasjon gjør du dette med det trykkfølsomme tastaturet på skjermen eller ved å skrive rett på skjermen når modus for håndskrift-gjenkjennelse er aktivisert.

"Pennen” som brukes til navigering og skriving har oval form, altså noe annerledes enn de runde utgavene som vanligvis følger med andre PDAer. Pennen plasseres vanligvis på innsiden av PDAens lokk. Lokket er avtakbart, og i stedet kan du oppbevare maskinen i et skinnetui (må kjøpes separat), som også har plass til ”pennen”.

Maskinene i 540-serien kommer i to versjoner:

 • Jornada 545 med 16 MB internminne, veiledende pris på 5.392 kroner (eks. mva.)

 • Jornada 548 med 32 MB internminne, veiledende pris på 6.319 kroner (eks. mva).
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Begge modellene har 16 MB ROM og en 133 MHz 32-bit Hitachi SH3 prosessor.

  Jornada 540-serien er utstyrt med 12-biters fargeskjerm (4096 farger) og har en oppløsning på 240 x 320.

  Batteriløsningen er et oppladbart, innebygget Litium-Ion batteri og HP oppgir batterilevetiden til 8 timer – selvsagt avhengig av type bruk.

  Enkle tilkoblingsmuligheter

  Med infrarød port på 540-modellene kan du enkelt koble deg til Internett via mobiltelefon – som selvsagt også må være utstyrt med infrarød port samt modem.

  HP frister med ny, håndholdt PC

  Den infrarøde porten, samt programvaren HP JetSend (inkludert) gjør også at du kan skrive ut dokumenter fra PDAen på f.eks. HPs reiseskriver, HP DeskJet 350C eller CBi, uten å måtte styre med kabler. PDAene kan også enkelt kommunisere med andre mobile løsninger fra HP som har infrarød port, som håndskanneren HP CapShare (modellen 920 har vært på markedet en tid; du kan lese vår artikkel om den tidligere utgaven med modellbetegnelsen 910). Og du kan også overføre bilder fra digitale kamera til PDAen via den infrarøde porten.

  Jornada 540-maskinene har en seriell- og en USB-port, og USB-dokkenhet og kabel for synkronisering med PCen din er standard.

  Modellene har også plass til ett CompactFlash Type I-kort, og i løpet av høsten vil det komme Bluetooth-løsninger, i følge HP.

  MP3 og Excel i skjønn forening

  Jornada 540-serien er de første PDAene fra HP som benytter Microsoft Pocket PC-system, i stedet for Windows CE som ble brukt tidligere.

  HP frister med ny, håndholdt PC

  Maskinen er som nevnt utstyrt for Internett-tilgang (nettleseren Pocket Internet Explorer følger med) og mottak og sending av epost. I løpet av juni skal du kunne laste ned en Wap-nettleser fra Internett, i følge HP.

  Med Pocket PC får du MP3-spiller og Pocket-versjoner av Excel og Word, selvsagt sammen med de ”vanlige” PDA-tilbudene som kalender, adresseliste, notater, huskelister osv.

  Når det gjelder Pocket-versjonene av Excel og Word, er det verdt å merke seg at disse ikke er like avanserte som fullversjonene. Det betyr at eksempelvis formatering og avanserte funksjoner kan gå tapt mellom fullversjon og Pocket PC.

  Underholdning i lomma

  Pocket PC-systemet gir deg også mulighet til å lese elektroniske bøker, og du kan redigere bilder i programmet Sierra Imaging’s Image Expert (inkludert).

  Annen underholdning får du også: Stereouttaket for hodetelefoner gir gode muligheter for både å lytte til lydbøker og musikk. I tillegg følger det med flere spill og du kan også laste ned spill fra nettet.

  Vi har tidligere skrevet om Microsofts Pocket PC, og her kan du lese artiklene Microsofts Pocket PC er lansert! og Microsoft med telefon-Pocket PC.