<strong>GJENNOMSIKTIG TV:</strong> Panasonic viste frem en prototype på en gjennomsiktig TV på IFA-messen, men den kommer neppe i handelen med det første. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
GJENNOMSIKTIG TV: Panasonic viste frem en prototype på en gjennomsiktig TV på IFA-messen, men den kommer neppe i handelen med det første. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ Vis mer

Nye produkter på IFA 2017

Høydepunktene fra verdens største elektronikkmesse

Nye telefoner, PC-er, lydprodukter og mer til.

Publisert
Sist oppdatert

Den årlige IFA-messen er i ferd med å runde av, og tradisjonen tro har mang en elektronikkprodusent trukket frem nye produkter som kommer i butikkene i ikke alt for fjern fremtid.

Her er noen av høydepunktene:

LG V30 med verdens mest lyssterke kamera

Samsung lanserte sin nye Note 8-telefon i forkant av IFA-messen, og Apple venter til 12. september med nye iPhone-modeller. Men det var andre aktører som stjal overskriftene under IFA-messen.

LGs nye toppmodell heter V30 og har utseendemessig mye til felles med den eksisterende toppmodellen, G6.

LG V30 kan by på 6 tommers OLED-skjerm, to kameraer i bakkant og solid prestasjon på lydfronten. Foto: LG
LG V30 kan by på 6 tommers OLED-skjerm, to kameraer i bakkant og solid prestasjon på lydfronten. Foto: LG Vis mer

Fremdeles snakker vi om en telefon med 18:9-skjerm, men på V30 er den seks tommer stor. Det er også den første telefonen fra LG som har AMOLED-skjerm, med QHD-oppløsning (2560x1440). Ulikt forgjengerne V10 og V20 er det imidlertid nå kun én skjerm på V30, og ikke en ekstra skjerm på toppen. Den har HDR 10-støtte og bør med andre ord være blant de meste på markedet.

LG holder fortsatt på det doble kameraoppsettet i bakkant, der det ene kameraet har en ganske ekstrem vidvinkel. Nytt er imidlertid at begge kameraer har blitt mer lyssterke – hovedkameraet har lysstyrke på markedsledende f/1,6, mens vidvinkelkameraet nå har fått f/1,9, som betyr at det også slipper inn ganske mye lys.

<strong>AVANSERT VIDEO:</strong> LG V30 kan filme i «råformat» og lar deg påføre en rekke stiler under eller etter filming. Foto: LG
AVANSERT VIDEO: LG V30 kan filme i «råformat» og lar deg påføre en rekke stiler under eller etter filming. Foto: LG Vis mer

Om du er glad i å filme med telefonen, bør det også nevnes at LG V30 kommer med støtte for LG Cine Log-formatet, et slags råformat for video som gir deg langt bedre kontroll når du skal redigere, der du blant annet kan påføre videoene en rekke fargefiltre i etterkant. Til video er også den nye punktzoomen kjekk, der du først trykker på det du vil zoome inn på, og hvor kameraet da zoomer inn mot dette punktet i stedet for mot midtpunktet som er vanlig.

Lydentusiaster kan også glede seg over telefonens avanserte DAC og kraftige forsterker, i tillegg til at det følger med et par B&O-øreplugger i esken av solid kvalitet. Og ja, det betyr også at den har 3,5mm-utgangen intakt, som enkelte produsenter nå har begynt å droppe. V30 støtter dessuten tapsfri 32-bit lyd.

Maskinvaremessig snakker vi om Qualcomms Snapdragon 835-prosessor innabords, 4 GB RAM og 64/128 GB lagringsplass. V30 er også vanntett og har en militær sertifisering der den skal tåle knall og fall.

Pris og lanseringsdato her til lands er ennå ikke fastsatt, men telefonen forventes å komme hit i 4. kvartal.

Endelig en liten toppmodell fra Sony igjen

Det er mange som synes dagens toppmodeller er alt for store å holde, og mange likte derfor Sonys Z1, Z3 og Z5 Compact-modeller med skjermstørrelse på 4,6 tommer.

Riktignok finnes også X Compact som ble lansert i fjor, men denne modellen manglet spesifikasjonene fra toppmodellene og var heller ikke vanntett.

<strong>KOMPAKT TOPPMODELL:</strong> Sony Xperia XZ1 har innmat som en toppmodell, selv om skjermen bare måler 4,6 tommer over diagonalen. Foto: AP Photo/Leonore Schick/NTB Scanpix
KOMPAKT TOPPMODELL: Sony Xperia XZ1 har innmat som en toppmodell, selv om skjermen bare måler 4,6 tommer over diagonalen. Foto: AP Photo/Leonore Schick/NTB Scanpix Vis mer

Men med Xperia XZ1 Compact står Sony nok en gang klar med en kompakt toppmodell. I likhet med mange toppmodeller har også denne Snapdragon 835-prosessor og er vanntett med IP68-sertifisering. Storebror XZ1 er ganske identisk spesifisert, men har da større skjerm (5,2") med HDR-støtte.

I likhet med de siste telefonene i XZ-serien har de nye XZ1-telefonene Sonys såkalte «Motion eye»-kamera som kan fange 960 bilder i sekundet et lite øyeblikk, og begge de nye telefonene har dessuten fått Sonys 3D-skaper, som lar deg lage 3D-modeller av hoder eller andre objekter som du senere kan dele i sosiale medier, sende i meldinger eller bake inn i bilder og video via utvidet virkelighet (AR).

I videoen under ser du hvordan det hele fungerer:

Vis mer Vis mer

Begge de nye XZ1-modellene leveres med Android Oreo og lanseres 6. oktober her til lands. Compact-utgaven får en prislapp på 5.490 kroner, mens du må ut med 6.790 kroner for den vanlige XZ1-utgaven.

Nye OLED-TV-er fra Philips, Panasonic og B&O

På messen var det flere TV-produsenter som viste frem nye OLED-TV-er.

Philips, som viste frem sin første OLED-TV (55") på den samme messen i fjor, kommer nå med en større utgave av årets modell (65") i 9-serien.

<strong>MED LYDPLANKE:</strong> Philips nye 9-serie OLED-TV byr både på høy lysstyrke, ambilight og 6.1 lydplanke i sokkelen. Foto: Philips
MED LYDPLANKE: Philips nye 9-serie OLED-TV byr både på høy lysstyrke, ambilight og 6.1 lydplanke i sokkelen. Foto: Philips Vis mer

Her er det imidlertid ikke bare størrelsen som er ulik – selskapets nye P5-motor skal ha 25 prosent mer prosesskraft enn sin forgjenger, og ifølge pressemeldingen skal maksimal lysstyrke være 900 nits, som er svært høyt til en OLED-TV å være.

Som vanlig finner vi også Ambilight (lys på baksiden av TV-en) på Philips' nye toppmodell, og i TV-foten skjuler det seg en 60W 6.1-lydplanke. TV-en kommer med Android TV som operativsystem, inkludert stemmestyring via Google Assistant.

Pris og lanseringsdato her til lands er foreløpig ikke kjent, men TV-en forventes på markedet rett over årsskiftet.

Panasonic lanserte også en større OLED-TV – denne gangen opp fra 65 tommer til 77 tommer i den nye modellen 77EZ1000.

En OLED-TV i denne størrelsen blir ingen billig affære, med en prislapp på rundt 200.000 kroner. Panasonic-TV-en blir med andre ord neppe årets storselger i julehandelen.

<strong>DYR SAK:</strong> En 77-tommers OLED-TV fra Panasonic koster rundt 200.000 kroner; omtrent tre ganger som 65-tommersutgaven avbildet. Foto: Panasonic
DYR SAK: En 77-tommers OLED-TV fra Panasonic koster rundt 200.000 kroner; omtrent tre ganger som 65-tommersutgaven avbildet. Foto: Panasonic Vis mer

Bildet skal være tunet av fargeeksperter i Hollywood for best mulig gjengivelse av film, og i sokkelen finnes et lydsystem med 14 høyttalerelementer, laget av Technics.

B&O har også lansert sin første OLED-TV på IFA-messen i år, i samarbeid med LG. Den kan du lese mer om under:

Nye hybrider fra Lenovo og Asus

Hybrid-PC-er er fleksible maskiner som lar deg dreie skjermen hele veien rundt slik at de kan ligge flatt, stå som et telt eller brukes som nettbrett.

I denne kategorien har både Lenovo og Asus lansert nye godsaker; begge med siste generasjon Core i7 Intel-prosessorer (Kaby lake).

Lenovo Yoga 920 er den nye Yoga-toppmodellen med 13,9" 4K-skjerm, tynne skjermkanter, fingeravtrykksleser og svært følsomme mikrofoner som gjør at man kan bruke Cortana-stemmestyring uten å sitte rett ved siden av maskinen.

STAR WARS-FAN? Yoga 920 kan fås i både rebel- og imperial-utgave. Foto: Lenovo
STAR WARS-FAN? Yoga 920 kan fås i både rebel- og imperial-utgave. Foto: Lenovo Vis mer

Yoga 920 kan fås med inntil 16 GB RAM og 1 TB SSD-disk, kan brukes med stylus-penn og veier 1,37 kilo. Ifølge Lenovo er batteritiden oppgitt til 15,5 timer, men akkurat den biten får vi komme nærmere tilbake til når vi får inn maskinen til test. Prislappen blir for øvrig 16.500 for grunnmodellen, så dette blir en maskin blant de dyrere.

Asus Zenbook Flip S kan som nevnt også by på siste generasjon core i7-prosessor og veier bare 1,1 kilo, med tykkelse på 10,9mm. Det er faktisk enda litt tynnere enn Apples Macbook-modell.

<strong>TYNN:</strong> Med tykkelse på bare 10,9mm har Asus allikevel klart å dytte mye maskinvare på innsiden av Zenbook Flip S. Foto: Asus
TYNN: Med tykkelse på bare 10,9mm har Asus allikevel klart å dytte mye maskinvare på innsiden av Zenbook Flip S. Foto: Asus Vis mer

Også her kan du få 1TB SSD-disk om du vil det, og 4K-skjerm er mulig mot et pristillegg. Skjermen er for øvrig 13,3 tommer stor, Flip S har fingeravtrykksleser og én USB-C-port.

Innstegsmodellen vil havne på 800 euro, som forhåpentligvis vil bety under 10.000 kroner her til lands.

Fikk du forresten med deg Philips nye PC-skjerm?

Sony slipper oppfølgeren til MDR-1000X

Om vi skulle ha kåret fjorårets beste testprodukt på Dinside, uansett kategori, ville MDR-1000x definitivt vært nominert.

– Sjelden har vi gruet oss mer til å returnere et testprodukt, var konklusjonen, og hodetelefonene fra Sony fikk alle seks prikkene på terningen.

<strong>BEDRE UTGAVE:</strong> Sony viste frem oppfølgeren til MDR-1000X på IFA-messen i Berlin.
BEDRE UTGAVE: Sony viste frem oppfølgeren til MDR-1000X på IFA-messen i Berlin. Vis mer

På IFA-messen viste Sony frem oppfølgeren, WH-1000XM2. Blant nyhetene denne gangen finner vi en trykksensor på utsiden som justerer lyden og mikrofonene, og via den tilhørende appen kan du velge ulike innstillinger basert på hvordan du forflytter deg.

Eksempelvis kan du ha full støykansellering når du sitter stille, mens du slipper igjennom trafikklyder når du spaserer. Her brukes gyrosensoren i telefonen.

Sony viste også frem et par helt trådløse ørepropper a la Airpods (WF-1000X), som i tillegg kan by på aktiv støyreduksjon. Batteritiden er oppgitt til 3 timer og etuiet kan lade dem to ganger ekstra; altså totalt 9 timer før du må putte i en micro USB-kabel.

På øreproppene sitter det to knapper; en for å besvare samtaler og én for å slå av og på støyreduksjonen.

Stillere Mavic-drone fra DJI

Vi var meget godt fornøyde med DJI Mavic Pro da vi testet denne før jul i fjor, og på IFA-messen viste DJI frem en forbedret utgave.

Mavic Pro Platinum har først og fremst to fordeler kontra den vanlige utgaven – flytiden er økt til 30 minutter (fra 27 minutter), men kanskje mer imponerende er at støyen er redusert med 60 prosent.

Det har DJI oppnådd ved å lage nye propeller og bedre elektronisk fartskontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer