<strong><b>DÅRLIG TID:</strong></b> Med flere millioner timer underholdende og opplysende radio lett tilgjengelig på internett, er det vanskelig å finne tid til å lytte til alt man vil.  Foto: ALL OVER PRESS / KIRSTI ØSTVANG
DÅRLIG TID: Med flere millioner timer underholdende og opplysende radio lett tilgjengelig på internett, er det vanskelig å finne tid til å lytte til alt man vil. Foto: ALL OVER PRESS / KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Hør podkastene dobbelt så fort!

Spar tid og gi hjernen en treningsøkt.

Publisert
Sist oppdatert

I en travel hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å lytte på alle podkastene eller lydbøkene man ønsker.

En løsning da kan være å skru opp avspillingshastigheten, slik at en times lang episode blir unnagjort på 30 minutter.

Ikke bare er det tidseffektivt og lettvint å få til, det vil også gi hjernen en real treningsøkt!

LES OGSÅ: Slik får du podkaster på mobilen

Hør forskjellen

For å vise forskjellen har vi klippet litt i en episode av «Alt du sier er feil, Espen», hvor programlederne Kristopher Schau og Espen Thoresen drar hjem til Håvard Lilleheie.

Her har vi brukt gratisprogrammet Audacity til å øke hastigheten, uten å påvirke tonehøyden eller «pitchen» altfor mye - slik at du slipper å høre på smurfestemmer.

Vanlig hastighet

50 prosent raskere
Dette er nok forståelig for de aller fleste, selv om man gjerne merker at man må konsentrere seg litt ekstra for å oppfatte alt.

100 prosent raskere
Nå begynner nok de fleste å slite. Ord og stavelser begynner å forsvinne. Selv om man hører alt som sies blir det vanskelig for hjernen å prosessere og sette det sammen til forståelige setninger i tide.

Nye hjernekoblinger

<strong><b>KAN TRENE OPP HJERNEN:</strong></b> Mila Vulchanova, professor ved NTNU-instituttet for språk og litteratur, har gode nyheter for deg som ikke helt klarer å henge med på en raskere podkast-avspillingshastighet. Foto: ÅSHILD BERG-TESDAL/NTNU HF
KAN TRENE OPP HJERNEN: Mila Vulchanova, professor ved NTNU-instituttet for språk og litteratur, har gode nyheter for deg som ikke helt klarer å henge med på en raskere podkast-avspillingshastighet. Foto: ÅSHILD BERG-TESDAL/NTNU HF Vis mer


Dersom du synes det var vanskelig å holde følge med eksemplene ovenfor, er det helt vanlig.

Du trenger imidlertid ikke å gi opp helt ennå. Hører du på det daglig, vil du sannsynligvis bli mye flinkere på bare et par uker eller måneder.

- Forskning viser at man kan trenes opp til å oppfatte hurtigere tale, sier NTNU-professor Mila Vulchanova.

Hun har forsket mye på de nevrologiske sidene ved språktilegnelse og -prosessering, og mener at en slik hastighetstrening kan føre til en funksjonell reorganisering av hjernen.

- Det kan føre til nye og tettere koblinger mellom de forskjellige hjerneområdene som vanligvis er involvert i denne typen språkprosessering.

Vulchanova forteller at utrente lyttere vanligvis kan forstå rundt åtte stavelser i sekundet, men refererer til forskning som viser at godt trente lyttere, spesielt blinde eller svaksynte, kan forstå tale med opptil 18-22 stavelser i sekundet.

- Men vi vet også at det vil være store individuelle forskjeller her. Noen kan trenes, mens andre kan ikke.

LES OGSÅ: Tusenvis av gratis lydbøker

Slik gjør du det

<strong><b>GRATISAPP:</strong></b> Overcast for iOS har flere nyttige funksjoner.
GRATISAPP: Overcast for iOS har flere nyttige funksjoner. Vis mer


Nesten alle avspillingsprogrammer og -apper med respekt for seg selv har funksjoner som gjør det mulig å skru opp hastigheten.

Dersom du sitter på PC, kan du gjerne bruke gratisprogrammet VLC for å spille av nedlastede podkaster eller lydbøker.

Om du bare vil strømme dem, fungerer nettleser-baserte ShortOrange godt.

Har du iPhone eller iPad, kan du bruke den innebyggede podkast-spilleren, eller laste ned gratisprogrammet Overcast. Med den appen kan du i tillegg bruke «Smart Speed»-funksjonen, som vil finne frem til pauser i podkasten og korte dem ned. Da vil du spare enda mer tid, uten å ødelegge flyten for mye.

Android finnes det også haugevis med podkast-apper. En som funker veldig greit og er helt gratis, er Podcast Addict. Også dette programmet har en stillhets-funksjon som kutter i pausene.

LES OGSÅ: Seks ting du bør laste ned til mobilen før du drar på ferie

Ikke for alle?

Ville du skrudd opp hastigheten på podkaster? (Avsluttet)
Nei.(47%) 267
Ja, det hørtes lurt ut.(38%) 218
Gjør det allerede.(15%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det finnes naturligvis også en bakside av medaljen. Å øke avspillingshastigheten vil nok for enkelte nærmest være blasfemisk. Radio og lydbøker kan jo absolutt være en form for kunst, hvor stemmebruk, pauser og timing er uvurderlige stemningsskapere.

Med dobbel avspillingshastighet klusses dette til, og lydklippet mister noe av sin verdi.

Men dersom du bare ønsker å suge til deg så mye informasjon som mulig på kortest mulig tid, er det bare til å begynne treningen!

LES OGSÅ: Den bærbare CD-spilleren er på vei tilbake

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer