Hjelp, mobilen er våt!

Hva gjør du når mobilen får seg en ufrivillig dukkert?

Det første du må gjøre når mobilen blir våt er å skru den av og - om mulig - ta ut batteriet. Men selv en iPhone kan reddes, hvis du er heldig. Foto: Illustrasjon, DinSide.no
Det første du må gjøre når mobilen blir våt er å skru den av og - om mulig - ta ut batteriet. Men selv en iPhone kan reddes, hvis du er heldig. Foto: Illustrasjon, DinSide.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du vet du skal passe ekstra godt på mobilen når du er på ferie, så ingen napper den ut av lomma di, og du vet du bør være ekstra påpasselig med å bruke telefonen på utenlandsreiser, for å unngå en real overraskelse når regningen etter hvert dukker opp.

Men vet du hva du gjør om mobilen din får seg en ufrivillig dukkert?

Her gir vi deg noen tips.

Les også: Ikke la mobilen ligge i sola

Redd en våt mobil

Det er så fort gjort. Mobilen ligger i en liten sidelomme i badeshortsen, men dette kommer du selvfølgelig på først idet du hopper i vannet. Eller kompisen din som dytter deg over bord, eller du rett og slett bare klumser og mister mobilen, så den får en ufrivillig dukkert.

Ikke få panikk. Med litt flaks overlever både kontaktlisten din, bildene dine og alle sms-meldingene den våte seansen. Følg disse rådene:

 • 1. Fjern batteriet. Du må fjerne batteriet så fort som mulig, blant annet fordi telefonens kretser kan kortslutte. Ta også ut SIM-kort og eventuelle minnekort.
 • 2. Tørk bort væske. Prøv å tørke bort så mye vann som mulig med papir eller håndkle. Har du en føner kan du prøve å blåse mobilen så tørr som mulig.
 • 3. Bli kvitt fukten. Hjelp telefonen med å bli kvitt fuktigheten, men ikke bruk for høy varme. Her snakker vi nemlig ikke om å legge mobilen i mikrobølgeovnen, men du kan for eksempel legge den i stekeovnen på 50 grader i noen timer, opplyses det på Mobilen.no. Ikke ha med batteriet inn i ovnen.
 • 4. Det kan ta noen dager. Her gjelder det å være tålmodig. Ikke sett batteriet tilbake rett etter at du har tørket og fønet telefonen. Du må være sikker på at den er helt tørr innvendig, noe som kan ta to til tre døgn. Et tips for de utålmodige er å legge den fuktige mobilen sammen med noe som tiltrekker seg fukt, som ris. Det kan korte ned ventetiden. Om telefonen lyser opp uten at den slår på seg, må du ta ut batteriet og vente et døgn til.
 • 5. Verksted. Reagerer den ikke på noe som helst er verksted siste utvei. Husk at dette kan koste deg litt, for fuktskader dekkes ikke på garantien.
 • De samme rådene gjelder også om mobiltelefonen din har blitt med i vaskemaskinen, du har sølt kaffe, brus eller soyasaus på mobilen, når ungen har slikket og tygget på telefonen og den ikke lenger virker, eller når du har trent med den og svettet så mye at telefonen er blitt våt.

  Les også: Mobilen din kan få temperatursjokk

  Når telefonen begynner å virke igjen, burde du vente litt med å slippe jubelen løs. Mange opplever nemlig at den starter opp og virker litt, for så å dø helt ut igjen. Om du ikke allerede har gjort det, sørg for å ta back-up av all viktige ting så fort du får liv i telefonen din.

  Ikke mulig å ta ut batteri

  Tipsene over gjelder for tradisjonelle mobiltelefoner. På iPhone er det for eksempel vanskelig å få ut batteriet.

  For denne type telefoner er rådet å skru av telefonen så fort som mulig. Jo lenger du venter med å gjøre dette, jo mer skade kan oppstå. Tørk mobilen ved en klut eller et håndkle, og rist den i tillegg for å få ut fukt. Putt telefonen i en lukket pose med ris eller silica gel. La den ligge i 24-48 timer, eller lenger. Det kommer an på hvor mye vann som har kommet inn i telefonen. I verste fall bør du la den ligge i posen i inntil en uke. Bytt risen eller geleen hvert døgn.

  Telefonen bør starte opp nå, om den ikke har blitt permanent skadet.

  Kilde: Mobilen.no og ehow.com

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!