Palm IIIe sies å være blant modellene som snart kommer til Norge.
Palm IIIe sies å være blant modellene som snart kommer til Norge.Vis mer

Hete rykter om Palms nye håndholdte modell

Palm Computing lanserer nye modeller av sine PDAer (personlig digital assistent) i Norge i slutten av februar. Ingen vil si noe om hva som kommer, men noen detaljer har likevel sluppet ut. Her er en tjuvtitt på hva du har i vente.

Ingen vil snakke hos Palm Computing og 3Com (som Palm er et datterselskap av). Ikke før den 22. februar. For da skal den store nyheten lanseres.

Men ryktene om at en ny PDA-modell fra Palm når oss likevel. Og ryktene kommer fra kvalifisert hold.

Helt nøyaktig hva som kommer, det får vi altså vite den 22. februar. Da skal nyheten lanseres i hele Europa, og kanskje får ingen vite noe (offisielt) i USA før den datoen heller, i følge pressekontakt for Palm i Norge, Ingermarie Fintland i PPC Media. Noe annet får vi ikke ut av henne.

Hva sier ryktene?

Ryktene vi har hørt, beskriver en ny modell ved navn Palm IIIc. Fra før av selges modellene Palm V og Palm IIIx i Norge, i følge den norske distributøren Itegra Distribusjon AS. Ingen hos Itegra ville heller kommentere ryktene om hvilke modeller som vil bli lansert i nær fremtid.

Men i følge en epost fra nettstedet Ide Data as, kommer Palm snart på markedet i Norge med tre nye modeller: nyheten Palm IIIc samt Palm Vx og Palm IIIe. De to sistnevnte er allerede i salg i USA.

Palm IIIc - med det lille ekstra

I følge Ide Data, vil nykommeren Palm IIIc være det ”absolutt siste” med det ”lille ekstra” fra Palm. Ide Data poengterer at informasjonen de sitter inne med er basert på rykter og artikler fra Internett, og at det ikke dreier seg om offentlige spesifikasjoner fra Palm.

Nyhetseposten fra Ide Data som DinSide har mottatt, gir følgende beskrivelse av modellen Palm IIIc: Klar fargeskjerm med gode, sterke farger, 8 MB minne, svart ”skall”, litt tykkere enn IIIx sett fra siden pga. nytt batteri og skjerm, oppladbart batteri, prosessoren er den nye 20 MHz Dragonball fra Motorola (samme som i Palm Vx), graffitiområdet er svart, slik at hele enheten er svart når den er slått av. Støtter flere bildeformater, bl.a. JPEG-bilder.

Prisen for Palm IIIc blir ca 5.000 kroner (inkl. mva) i følge Ide Data.

Palm Vx - mer minne til Norge

Ide Data skriver også at Palm Vx snart skal lanseres i Norge. Modellen har vært tilgjengelig i USA i noen måneder. Denne maskinen er tynn og lett, og med mer minne enn lillebroren Palm V. Palm Vx har nemlig 8 MB minne i stedet for Palm V sine 2 MB RAM.

Prisen for Vx i Norge vil bli ca. 3.700 kroner (inkl. mva), i følge Ide Datas nyhetsepost.

Palm IIIe - også til Norge

I tillegg informerer Ide Data om at Palm-modellen IIIe også kommer til Norge i slutten av februar. Denne modellen er allerede i salg i USA.

I følge amerikanske PC World og Ide Data, er Palm IIIe en grei maskin for den som ønsker seg en PDA, men som ikke vil betale like mye som for den lignende, men noe mer avanserte, IIIx-modellen.

Palm IIIe har bare 2 MB internminne (i stedet for 4 MB som i IIIx). I en omtale i amerikanske PC World, sies det at fordelen med IIIe er at den ligner på IIIx men koster mindre, mens bakdelen med modellen er at den har mindre minne enn IIIx samt at den mangler ekspansjonsport for minneoppgradering.

I følge Ide Data, har Palm IIIe fullverdig Palm operativsystem, er enkel å bruke og er dessuten lett å synkronisere mot PCen. Med ekstra programvare, kan du koble deg opp mot Internett ved hjelp av en mobiltelefon eller et modem.

Norsk pris for IIIe blir ca. 1650 kroner (inkl. mva), også i følge Ide Data.

Konkurrenten Visor til Europa

Det er en mengde skriverier om Palm på nettet for tiden. En av de mer håndfaste nyhetene er Palm Computing-konkurrenten Visor nå blir å få kjøpt i butikkene i USA. Handspring Inc.s Visor er en annen PDA enn Palms egne modeller som også benytter operativsystemet Palm OS.

I følge ZD Net News, skal Visor selges i utvalgte amerikanske butikker i løpet av dette kvartalet, og kanskje allerede så tidlig som i slutten av februar. Siden lanseringen i oktober 1999, har Visor kun vært tilgjengelig gjennom Internett- eller telefonbestillinger fra Handspring.

En av fordelene med Visor, er modellens Springboard-moduler. Her kan du lese mer om Visor og Springboard.

I tillegg til å konkurrere mot Palm i butikkene i USA, og særlig med modellene Palm III og Palm V, vil Handspring også lansere Visor i Europa og Japan i løpet av året. Først ute er versjoner av Visor på Storbritania-engelsk (altså ikke amerikansk), tysk og japansk, som skal komme i løpet av første halvdelen av året. Deretter skal Visor-utgaver som er tilrettelagt for andre land komme på markedet i andre halvdel av 2000, i følge ZD Net.

Handspring skal visstnok også ha påbegynt arbeidet med etterfølgeren av Visor. Den nye modellen skal være lettere og tynnere samt ha fargeskjerm, skriver ZD Net.

Flere rykter om Palm

Som sagt, det er mange som skriver om Palm og andre PDAer for tiden.

På nettstedet PalmStation.com ble det på torsdag lagt ut en melding om at Palm Computing, i en epost til utviklere, har annonsert at det nyeste operativsystemet fra Palm, Palm OS 3.5, nå har nådd stadiet ”Golden Master”. Dette skal, i følge samme meldingen, bety at programvaren er tilgjengelig for produsenter som bruker Palm Computing-plattformen, slik at disse skal kunne starte jobben med å inkludere Palm OS 3.5 i deres nåværende og fremtidige modeller.

DinSide har ikke fått bekreftet eller avkreftet dette.