Her ser du hvor mye du har brukt

Helt nøyaktig er den ikke, men du får en viss idé om hvor ille det kan være.

<B>DEN NAKNE SANNHET:</B> Ihvertfall nesten. Dette programmet gir deg en viss idé om hvor mye penger du har brukt i App Store.
DEN NAKNE SANNHET: Ihvertfall nesten. Dette programmet gir deg en viss idé om hvor mye penger du har brukt i App Store. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å si at App Store har vært en gedigen suksess er en underdrivelse på omtrent samme nivå som den årlige omsetningen for Apples gullgruve. Her kan en kjøpe småprogrammer til de såkalte iOS-enhetene iPhone, iPad og iPod Touch, og det gjør folk til gagns.

I dag finnes det over 350.000 apper i den lille butikken, mens det siden åpningen sommeren 2008 er foretatt mer enn 10 milliarder nedlastinger.

Noen installerer apper i omtrent samme tempo som andre fortærer smågodt på kino, og selv om disse personene sikkert vet hvor det bærer hen, er det ikke sikkert de vet hvor mye penger de faktisk har brukt i Apple-sjappa.

Det kan dette lille Mac-programmet fortelle deg ganske mye mer om.

Ikke helt nøyaktig - men ganske

Hvor mye har du handlet for i App Store? (Avsluttet)
Mindre enn 500 kroner(58%) 441
Mellom 500 og 1000 kroner(17%) 130
Mye mer enn 1000 kroner(14%) 108
Mer enn 1000 kroner(11%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når du kjører App Store Expense Monitor sjekker den en katalog som heter "Mobile Applications". Det er samme katalog som iTunes bruker til å holde oversikt over hvilke apper som er eller har vært installert på iOS-enheten din

Denne lista med apper sjekkes så opp mot dagens priser, før totalsummen regnes ut til slutt. De observante vil allerede her se en svakhet med App Store Expense Monitor. Prisene i App Store forandres nemlig kontinuerlig, og apper kan gå fra å være gratis i ene øyeblikket til å koste 11 kroner i neste. Når utvikleren bruker dagens priser vil en app som du betalte 29 kroner kanskje vises med en pris på 11 kroner. Skulle utvikleren av dette "regnskapsprogrammet" hatt helt nøyaktig oversikt over ditt forbruk måtte han hatt tilgang til iTunes-kontoen din.

Du vil med andre ord ikke få et hundre prosent nøyaktig bilde av hvordan du ligger an, men det bør være nok til å forstå om du trenger å roe ned kjøpelysten et hakk eller to.

TRYKK PÅ DENNE: App Store Expense Monitor sliter litt med å vise totalsummen i vanlig visningsmodus. Trykk derfor på denne knappen.
TRYKK PÅ DENNE: App Store Expense Monitor sliter litt med å vise totalsummen i vanlig visningsmodus. Trykk derfor på denne knappen. Vis mer


Vi hadde problemer med å vise fram summen for hver enkelt iTunes-konto i tallkolonnen til høyre for epost-adressen. Trykk derfor på "info"-symbolet nederst til venstre for å se hele summen!

Programmet gir deg enkelt- og totalsum i norsk valuta, og iPhone eller iPaden behøver ikke være tilkoblet maskinen for å få regnet ut totalsummen.

Litt mer tungvint måte

Hvis dette programmets svakheter vekker petimeteret i deg, kan du naturligvis gjøre dette på den manuelle måten. Da må du riktignok summere selv, og du må, hvis du er app-avhengig, bla deg gjennom ganske mange sider med kjøpsinformasjon.

iTunes holder nemlig selv oversikten over alt du har kjøpt av apper (og annet innhold) i App Store. Logg deg på kontoen din i iTunes, gå til "Butikk"-menyen, velg "Vis konto (din epost-adresse)", skriv inn passordet ditt, og trykk deretter på "Purchase History"-knappen ("kjøpshistorikk") midt på sida.

Her får jeg selv opp skremmende 42 sider med ymse iTunes-innhold. Har du en ledig lørdag kan du gå gjennom appene og summere kjøpene du har gjort.

På den annen side: Av og til er det greit å ha noen hemmeligheter for seg selv.

MERK: Vi har ikke funnet et tilsvarende program som App Store Expense Monitor for Windows-maskiner. Hvis noen har noen forslag - post dem i forumet under!