Telenor med 5G-åpning

Her går startskuddet for 5G i Norge

Slik vil du dra nytte av nestegenerasjons mobilnett.

5G-PILOT: Konsernsjef i Telenor. Sigve Brekke, med Bjørn Ivar Moen, konstituert leder i Telenor Norge og ambulansearbeider Anne Elisabeth Hengna åpner 5G-piloten på Kongsberg. Foto: Martin Fjellanger/Telenor
5G-PILOT: Konsernsjef i Telenor. Sigve Brekke, med Bjørn Ivar Moen, konstituert leder i Telenor Norge og ambulansearbeider Anne Elisabeth Hengna åpner 5G-piloten på Kongsberg. Foto: Martin Fjellanger/Telenor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kongsberg): I dag gikk startskuddet for Telenors 5G-pilot i Kongsberg. Den norske mobiloperatøren blir dermed den første i Skandinavia med nestegenerasjons mobilnett.

- Å være oppkoblet er blitt viktigere og viktigere. Vi har investert store summer i 4G og de har begynt å betale for seg, sa Telenors Konsernsjef, Sigve Brekke, under åpningen av piloten, og hevder også at Telenor har verdens raskeste mobilnett.

Pilotåpningen handlet ikke om å demonstrere hastighetene 5G-nettet vil levere, men i stedet la Telenor fokuset på hvordan teknologien kan komme til nytte for privatpersoner og virksomheter. Coop, Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Applied Autonomy er virksomheter som er en del av piloten, i tillegg til fem familier som tester bredbånds- og TV-tjenester via 5G i sine hjem.

Selvkjørende biler

Autonom kjøring trekkes frem som en av teknologiene som virkelig vil dra nytte av 5G-teknologi, og et viktig punkt her er forsinkelse.

- Å få autonome lastebiler til å kjøre etter hverandre med 50 meter i mellom og unngå kollisjoner, krever lav forsinkelse og her blir 5G viktig, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Men «platooning», som det kalles, er ikke noe som umiddelbart blir tilgjengelig når 5G slippes løs en gang i 2020. Telenor er forsiktige med lovnadene, men anslår 2025 som et realistisk tidspunkt.

Slik er 5G-piloten

Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør i Telenor, sier at piloten i Kongsberg, som varer frem til sommeren 2019, handler mye om å lære seg teknologien og å teste hypoteser.

- 5G er en revolusjon når det gjelder kjernenettet, og jeg vil si at det er nesten like stort som når GSM kom. Dette er teknologi vi ikke har hatt før og vi er nødt til å lære oss å bruke den.

På tak i Kongsberg sentrum har Telenor installert tre 5G-stasjoner som er plassert 1500 meter fra hverandre. Personene og organisasjonene har mottatt 5G-wifi-rutere som de bruker for å ta inn signalene.

5G-RUTER: Slik er Telenors 5G-ruter. Som du ser er det kinesiske Huawei som er produsenten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
5G-RUTER: Slik er Telenors 5G-ruter. Som du ser er det kinesiske Huawei som er produsenten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Et supplement til bredbånd

«5G vil gi nordmenn tilgang til egenskaper og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig. Den nye mobilteknologien vil gi fiberoptisk kommunikasjonshastighet og gjøre det tilgjengelig i lommen din», forklarer mobiloperatøren.

Når det gjelder hvilken nytte vanlige personer vil ha av 5G, er Telenor litt mer forsiktige. Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør i Telenor, sier at hun tror at kundene ikke er opptatt av «de ulike G-ene», men heller at opplevelsen er best mulig uansett hva de gjør, sier hun.

Brekke trekker frem virtuell virkelighet (VR) og at 5G med lav forsinkelse kan bli viktig her.

Telenor er også litt forsiktige med å komme med lovnader rundt utbredelse av 5G-nettet ved lansering, og legger blant annet vekt på at de før 4G-lanseringen ikke sa det skulle bli landsdekkende, noe det mer eller mindre er blitt med tiden. Øftshus advarer mot å være for bombastiske.

- Det er et stor utrullingsoppdrag. Noe kan gjøres på programvaresiden, men mye utstyr som antenner må byttes, forklarer teknologidirektøren.

Thomas Nore, leder for mobil aksess i Telenor, legger til at de vil dra nytte av at 4G-nettet er modernisert.

- Men 4G skal være med i lang tid fremover, sier han.

I dag starter altså Telenors 5G-testing i Norge og det er mye som skal gjennomgås og testes ut før nestegenerasjons mobilnett blir tilgjengelig for «hvermansen». Det skjer nok ikke før 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!