Her er Windows Phone 8X/8S fra HTC

HTC møter konkurransen med to fargerike Windows Phone 8-telefoner. Med putedesign.

 Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld norsk tid viser HTC for første gang frem sine nye Windows Phone 8-telefoner.

DinSide har som én av to norske medier fått en sniktitt på de to mobilene, som beskrivende nok har fått navnene Windows Phone 8X og 8S, "by HTC".

De to modellene blir HTCs første med Windows Phone 8 (WP8), og skal etter planen havne i norske butikkhyller i løpet av november. Mer spesifikk tør ikke HTC å være riktig ennå.

Modellene blir også de første som får status som "signatur-modeller" av Microsoft, som betyr at giganten bak operativsystemet anser telefonene som malen for gode WP8-mobiler. Noe HTC er stolte av fordi det sender signaler om at Nokia ikke nødvendigvis er Microsofts eneste bestevenn. For deg og meg betyr det likevel sånn cirka ingenting.

Du kan se en rask gjennomgang av de to modellene i videoen øverst i artikkelen.

Windows Phone 8X by HTC

Windows Phone 8X blir HTCs nye toppmodell. Den får en 4,3 tommer stor Super-LCD-skjerm, med 720 ganger 1080 punkter under en Gorilla Glass-overflate. Dette tilsvarer 341 punkter per tomme (PPI), som skal være det høyeste på markedet akkurat nå. Punktene styres av en Snapdragon S4-prosessor med doble kjerner på 1,5 GHz. Det er den samme
prosessoren som sitter i 4G-versjonen av Samsung Galaxy SIII. Ifølge HTC støtter ikke WP8 prosessorer med fire kjerner riktig ennå, men blant annet Android Central mener den nye S4-prosessoren yter minst like godt som konkurrenter med flere kjerner.

Kameraet i front får 2,1 megapiksler, og skal være mer vidvinklet og ha større blenderåpning enn tidligere. Det kan dessuten filme i 1080p. HTC mener nemlig frontkameraet opplever en ny vår, nå som videochat endelig begynner å bli et verdig alternativ til telefonsamtaler. Skype blir i WP8 etter det vi forstår en integrert del av operativsystemet.

Dette er nytt i Windows Phone 8 - og derfor du kjøpe ny telefon

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du hvordan HTC Windows Phone 8X tar seg ut:

Kameraet bak er identisk med det Android-modellen HTC One X har; med andre ord 8 megapiksler med 1080p-videoopptak.

Vi likte kameraet i One X godt – her får du hele testen av supermobilen HTC One X

– Men funksjonaliteten vil være annerledes. Blant annet støtter ikke WP8 "burst mode" (å raskt ta mange bilder etter hverandre), forteller nordisk direktør Peter Frøland i HTC til DinSide.

Totalt skal dette veie 130 gram; noe som føltes overraskende lett da vi holdt den i hånden. For de 130 grammene teknologi må du punge ut mellom 4.000 og 5.000 kroner.

Windows Phone 8S by HTC

Lillesøsteren til 8X, 8S, blir det billigere alternativet. Prisen vil antagelig ligge på rundt 3.000 kroner.


For disse pengene får du en fire tommer stor skjerm med 800 ganger 480 piksler, og en prosessor med doble kjerner på 1,0 GHz. Kameraet bak vil ha fem megapiksler, mens kameraet foran ikke eksisterer.

Mens 8X har 16 gigabyte minne, har 8S kun fire gigabyte lagringsplass.

– Hvorfor? Minne koster jo en slikk og ingenting om dagen.

– Det er forskjell på det minnet forbrukere kjøper og det minnet vi må bruke i mobiltelefoner. Det blir en balanse for å oppnå prisen vi ønsker, og da må vi hele tiden ofre noe. Og hvorfor skal de som sliter for å fylle 4 gigabyte betale for 16? spør Frøland retorisk.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du hvordan HTC Windows Phone 8S tar seg ut:

Minnekort og batteribytte

Til tross for det mikroskopiske minnet til 8S, støtter den minnekort. Det gjør ikke 8X.

– Om man ser på det som selges har 80 prosent enten 8 eller 16 gigabyte minne. Og man får Skydrive-integrasjon (skylagring) som en del av pakken. Dessuten blir det et arkitektonisk spørsmål. Skal man kunne bruke minnekort må man enten kunne ta av baksiden eller ha en "slider". Det ser så som så ut, mener Frøland i HTC.

Vi har spurt HTCs produktsjef Graham Wheeler om minnekort, batteritider og modelljaget – les svarene!

Og mens 8S-brukere selv kan bytte batteriet, har 8X en helt lukket kropp som ikke tillater bytte av noe som helst.

PUTE: Nordisk direktør Peter Frøland i HTC mener putedesignet gjør telefonene bedre å holde.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PUTE: Nordisk direktør Peter Frøland i HTC mener putedesignet gjør telefonene bedre å holde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


– Jeg har aldri noen sinne byttet batteri på en telefon. Apple har det samme, og vi opplever ikke det som et problem. Noen ganger vil ha man ha penest mulig design, og da må man av og til si: "Det går ikke", forklarer Frøland til DinSide.

Design, type pute

Design er med andre ord viktig for HTC. Og begge telefonene har den samme designfilosofien: Pute. De skal likne på puter.

Tanken er denne: Når du holder en flat telefon vil det være nærkontakt mellom hånden din og telefonen i kantene, mens det inn mot midten vil være stadig mer tomrom mellom de to. HTC velger derfor å legge "mer telefon" inn mot midten, og mindre ut i kantene.

– Dessuten skal WP8-telefonene se annerledes ut enn Android-modellene. Operativsystemet består av firkanter, derfor er også telefonene firkantede, og så tynne som mulig, forteller HTC-direktøren.


Modellene leveres i en rekke farger, og HTC har funnet mange kreative navn, som "limelight yellow", "domino black" og "atlantic blue". Men når det gjelder selve operativsystemet, vil HTC heller ikke denne gangen gjøre store endringer i Windows Phone, til tross for at de har stor suksess med endringene i Android-telefonene. HTC får nemlig ikke lov av Microsoft. Det gjør ingen. WP8 skal se ut som WP8 på alle telefoner, uansett hvem som lager dem.

– Så man vil nok ikke se flere endringer i WP8-telefonene enn hva vi gjorde med WP7-telefonene, sier Frøland, som betyr noen egne apper, og kanskje noen ekstra fargetemaer.

Gleder du deg? Eller har du ingen interesse av Windows Phone 8? Si din mening under artikkelen!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!