<B>OVERSIKT:</B> Slik ser biblioteket ut i VLC for iPad.
OVERSIKT: Slik ser biblioteket ut i VLC for iPad.Vis mer

Her er VLC for iPad

Gratis videospiller som skal takle det meste. I praksis er det likevel ikke helt slik.

De av oss med et nesten usunt forhold til videoavspilling på PC eller Mac (eller Linux) kjenner allerede godt til de tre bokstavene VLC.

Programvaren, som er gratis, er i stand til å spille av så å si alt som finnes av videofiler, og er ifølge hjemmesidene snart lastet ned hele 177 millioner ganger.

Nylig ble det kjent at utviklerne bak VLC hadde gått til det, mente mange, noe optimistiske steget å sende en iPad-utgave av applikasjonen til Apples dels uforutsigbare og dels ganske strenge godkjenningsprosess. I går kom derimot bekreftelsen på at Apple åpenhart har slakket på tøylene i det siste - nå er nemlig VLC tilgjengelig i App Store.

Ikke helt i toppform

Det er en god ting i den forstand at VLC vil kunne spille videofiler som du ellers ikke kan spille med iPad, men etter å testet den første versjonen noen timer er det åpenbart at det er et godt stykke igjen før alt sitter som det skal.

Vi skal ikke klage for mye. VLC for iPad er gratis, så vi gir dem gjerne noen versjoner til for å fikse de mest irriterende feilene.

Gå inn på iPaden via iTunes og trykk på programmer. Nederst ser du VLC-appen, og du må altså trykke på den for å overføre film-innholdet ditt. Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
Bruk legg-til knappen og velg hvilken mappe du skal hente filmene fra. Du kan også gjøre det enklere ved å dra filene direkte over. Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
Når innholdet er overført vises de slik på iPaden.
Enkle videofunksjoner, og du får selvsagt ikke bedre kvalitet enn du drar over - og før du spør; dette klippet er av dårlig kvalitet:-) Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
DivXPlus HD? Jada, du får lagt den til... Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
OPTIMIST? Da kan du forsøke deg på HD-filer likevel. Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
Og advarselen var helt på sin plass, iPaden er rett og slett ikke kraftig nok til å spille av DivX i 1080p Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P


Enkel i bruk

Installasjonen er like enkel som med en hvilken som helst app for iPhone eller iPad, mens overføringen av video skjer via "Programmer"-taben i iTunes. Dra videofilen(e) over til den lille firkanten, og iTunes vil umiddelbart synkronisere mot den tilkobla iPaden. Ønsker du å slette filene må dette gjøres fra iTunes (velg filer, trykk delete-knappen), det kan ikke gjøres fra VLC.

Kompatible filer havner i en bibliotekaktig oversikt på VLC, og trykker du play på en av ikonene er filmen i gang - ihvertfall av og til.

Vi har forsøkt en rekke ulike videofiler, og har i sum funnet ut at avi-filer er det som enklest lar seg avspille uten hikke. Mkv-filer med undertekster fungerer på den annen side svært dårlig - de krasjer rett og slett applikasjonen.

Ikke uten videre for HD

OPTIMIST? Da kan du forsøke deg på HD-filer likevel. Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P
OPTIMIST? Da kan du forsøke deg på HD-filer likevel. Foto: Skjermdump iPad - Øyvind P Vis mer

Optimistisk nok prøvde vi også et par 720p-filer, men det ble for mye for den, relativt sett, ganske svake prosessoren iPad er utstyrt med. VLC gir deg en advarsel om at denne filen
sannsynligvis ikke vil spilles av skikkelig, men du får muligheten til å prøve selv hvis du ikke stoler på VLCs vurdering. I vårt tilfelle viste det seg at VLC hadde helt rett, alle tre gangene.

Lifehacker har laget en liten oversikt over hvordan en får mest mulig ut av VLC for iPad, og oppsummerer med at en gjør klokest i holde seg til videofiler med standardoppløsning, og at Divx AVI-filer er enklest å ha med å gjøre.

Det er forøvrig også mulig å bruke eksterne undertekster når du legger over videofiler. Så lenge videofilen og undertekst-filen (for eksempel av typen .srt) har samme navn dukker den også opp under avspilling på iPaden. Dette er identisk med hvordan VLC fungerer på for eksempel PC og Mac.

Det finnes alternativ

Apple har i lang praktisert svært streng kontroll over alternative videospillere til iPhone og iPad, så at VLC i det hele tatt har funnet veien til iOS-plattformen er en svært gledelig nyhet. Ettersom dette bare er første forsøk regner vi med påfølgende versjoner vil rette opp de mest irriterende feilene, spesielt de som har med mkv-filer å gjøre.

Det er likevel ikke noen grunn til å kaste andre videoalternativ fra seg med det første. Air Video er fortsatt en svært elegent løsning for videoknusing av all verdens formater, og selv om den krever en ekstern Mac eller PC som tar seg av konverteringen, skjer alt nesten sømløst, og nesten uten forsinkelser.

Utviklerne bak mediesenteret Plex har også kommet med en iPhone og iPad-applikasjon som kan spille av det meste av videofiler ved hjelp av en ekstern maskin.

VLC for iPad er likevel en lovende start for de som helst ønsker videoene sine lagret lokalt på iPaden, og når vi nærmer oss, si, versjon 1.5 tror vi det kan være enda mer å hente her.

Du kan se en kort demonstrasjon av VLC for iPad her: