Her er ryktene om iPhone SE og iPhone 7

Til høsten kommer oppfølgeren til iPhone 6S, men allerede om noen uker kan Apple lansere ny mobil.

<b>KOMMER DET FLERE ENN TO?</b> I fjor lanserte Apple to iPhone-modeller. I år kan vi få tre, skal vi tro ryktebørsen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOMMER DET FLERE ENN TO? I fjor lanserte Apple to iPhone-modeller. I år kan vi få tre, skal vi tro ryktebørsen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken har årets store mobilbegivenhet, Mobile World Congress, blitt avholdt, og en rekke av de største mobilprodusentene har vist frem nye telefoner og andre duppedingser.

Apple glimret som vanlig med sitt fravær. Selskapet deltar ikke på slike messer lenger, og holder heller egne produktlanseringer et par-tre ganger i året.

LES OGSÅ: Her er Samsungs ferske toppmodell

«iPhone SE» i mars

Ifølge ryktene kommer en slik en til å finne sted allerede i neste måned. Først ble det hevdet at datoen var 15. mars, men nå påstås det at den er utsatt en uke til 21. mars, skriver BuzzFeed.

Nå har Apple bekreftet at lanseringen finner sted den 21. mars.

Her skal de angivelig lansere en ny 4 tommer iPhone, som trolig vil få navnet iPhone SE, skriver vanligvis velinformerte 9to5Mac.

Jepp, stemmer ryktene, skal Apple altså lansere en «liten» iPhone igjen, bare to år etter at de økte størrelsen, fra iPhone 5S på 4 tommer til iPhone 6 på 4,7 tommer.

Snodig? Kanskje ikke.

LES OGSÅ: Gjør skriften større på mobilen

Populært med «liten» mobil

BESTSELGER: iPhone 5S har ligget i toppen av salgslistene flere år etter lansering. Nå kan den få en oppfølger. Foto: APPLE
BESTSELGER: iPhone 5S har ligget i toppen av salgslistene flere år etter lansering. Nå kan den få en oppfølger. Foto: APPLE Vis mer

Apple fortsatte nemlig å selge iPhone 5S etter at de større oppfølgerne kom i salg. Den har vist seg å være et populært alternativ for dem som foretrekker en mindre, énhåndsmobil.

På Netcoms toppliste for januar i år lå iPhone 5S fortsatt på en 7. plass, opp fra 10. plass i desember 2015.

Men den tre år gamle telefonen begynner imidlertid å dra på årene, så det virker fornuftig at de vil komme med en oppdatert modell bedre rustet for nyere versjoner av iOS.

Ifølge lekkede illustrasjoner kommer den nye 4-tommers iPhone-telefonen til å ha et design som minner om det fra iPhone 5S, bare med noe rundere kanter.

Innmaten blir ifølge ryktene også oppgradert, med raskere prosessor (samme A9-brikke som iPhone 6S), et oppgradert 8-megapiksel kamera, og muligens også fingeravtrykksleser.

Det hevdes også at prisen sannsynligvis blir lavere enn iPhone 6S, men det vil neppe dreie seg om en billigutgave av Apple-mobilen.(En 9,7 tommer iPad Pro kan også dukke opp på den overnevnte lanseringen, påstår 9to5Mac.)

iPhone 7 først til høsten

Den reelle oppfølgeren til iPhone 6S kommer neppe før til høsten, i hvert fall om Apple følger sitt vanlige skjema.

Ifølge ryktene kan det være duket for en svær oppdatering, men man skal jo som kjent heller ikke tro alt man leser på internett.

Vi forventer i hvert fall en 4,7-tommer kalt iPhone 7 og en 5,5 tommer kalt iPhone 7 Plus.

Vi har allerede sett hvordan årets toppmodeller fra Samsung, Sony og LG blir. Hva gjør Apple?

LES OGSÅ: HP lanserer toppspekket Windows-telefon

Kan bli enda tynnere

iPhone-lanseringene har blitt ganske forutsigbare med årene.

Annethvert år kommer det en modell med en ny formfaktor (iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6), og årene i mellom oppgraderes innmat og funksjonalitet (iPhone 4S, iPhone 5S og iPhone 6S).

Ifølge MacRumors kan iPhone 7 komme til å se ganske lik ut som iPhone 6S, bare vesentlig tynnere.

KAN DEN BLI NOE TYNNERE NÅ? Slankehysteriet i mobilbransjen ser ut til å fortsette. iPhone 6S er allerede ganske tynn, synes i hvert fall vi. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN DEN BLI NOE TYNNERE NÅ? Slankehysteriet i mobilbransjen ser ut til å fortsette. iPhone 6S er allerede ganske tynn, synes i hvert fall vi. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Ifølge analytikeren Ming-Chi Kuo, som er kjent for sine svært nøyaktige spådommer når det kommer til Apples lanseringer, kan det dreie seg om en slankekur fra en tykkelse på 6,9 millimeter på iPhone 6S til mellom 6 og 6,5 millimeter på iPhone 7, skriver AppleInsider.

Det hevdes også at det utstikkende kameraet vi kjenner fra iPhone 6/6S forsvinner, og at antennestripene på baksiden også forsvinner.

I tillegg kan den få en eller annen form for støv- og vanntetthet.

Farvel til lydutgangen?

KAN FORSVINNE: Ifølge ryktene vil iPhone 7 ikke være utstyrt med det gode, gamle hullet til hodetelefoner. Det vil gjøre mange hodetelefoner ubrukelige - men det er noen fordeler med det også.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN FORSVINNE: Ifølge ryktene vil iPhone 7 ikke være utstyrt med det gode, gamle hullet til hodetelefoner. Det vil gjøre mange hodetelefoner ubrukelige - men det er noen fordeler med det også. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

En av de mest drastiske endringene ved iPhone 7, som vil være hovedårsaken til at den blir enda slankere, skal være at Apple kommer til å skrote lydutgangen på iPhone.

Ryktene har svirret lenge og har blitt gjengitt i ulike rapporter på blant annet det japanske nettstedet Macotakara, 9to5mac og BuzzFeed.

Lyd skal i stedet gå via Lightning-porten, som i dag brukes til lading og synkronisering, eller trådløse hodetelefoner.

Fordelen vil være at lydkvaliteten blir langt bedre enn før.

Ulempen er at alle kablede hodetelefoner vil bli ubrukelige. Så er spørsmålet om Apple vil legge ved en adapter. Og hvordan man vil få ladet mobilen samtidig som man hører på musikk.

Det påstås også at Apple har utviklet et sett med nye trådløse ørepropper, som kan få navnet AirPods.

Endelig trådløs lading?

Trådløs lading har eksistert i mange år, men det har ikke tatt helt av ennå, selv om giganter som Samsung nå har det som standard i sine toppmodeller.

KJEKT MED TRÅDLØS LADING: Å slippe å måtte plugge en ladekabel i iPhone hver gang man skal lade den, hadde vært kjekt. Blir 2016 året hvor det endelig blir mulig? Ryktebørsen strides noe. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KJEKT MED TRÅDLØS LADING: Å slippe å måtte plugge en ladekabel i iPhone hver gang man skal lade den, hadde vært kjekt. Blir 2016 året hvor det endelig blir mulig? Ryktebørsen strides noe. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Bloomberg skriver at Apple kommer på banen med trådløs lading på iPhone innen 2017. Det kan bety at vi får se det i iPhone 7, men det kan også bety at det blir den store nyheten med iPhone 7S neste år.

Det interessante med Bloombergs rapport er imidlertid at de kommer til å ta teknologien ett skritt lenger.

Andre mobiler med trådløs lading i dag krever at du legger dem på en ladestasjon for at de skal kunne få strøm.

Ifølge NY Post har imidlertid Apple gått sammen med et selskap kalt Energous, som har teknologi som vil gjøre det mulig å lade iPhone trådløst på 4,5 meter.

Altså trenger du knapt å gjøre noe for å lade iPhone-en din. Det vil bare skje av seg selv, når den ligger i lomma eller på nattbordet, så lenge ladestasjonen ligger innen rekkevidde.

Om det blir en realitet, vil det være en av de største teknologiske fremskrittene til smarttelefoner siden Apple introduserte iPhone i 2007, mener NY Post.

Se hvordan ladeteknologien til Energous fungerer under:

Kamera med to objektiver?

FORSVINNER KLUMPEN? Apple har fått mye tyn for det utstikkende kameraet på iPhone 6 og 6S. Ryktene vil ha det til at den blir borte i oppfølgeren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORSVINNER KLUMPEN? Apple har fått mye tyn for det utstikkende kameraet på iPhone 6 og 6S. Ryktene vil ha det til at den blir borte i oppfølgeren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Apple pleier som regel å forbedre kameraet på nye iPhone-modeller. Nøyaktig hva som blir nytt i iPhone 7, er fortsatt noe uklart.

iPhone 6S og 6S Plus hadde begge 12-megapiksel kamera, mens den største modellen var litt bedre med optisk bildestabilisering i tillegg.

Tidlig i fjor kjøpte de opp et israelsk selskap kalt LinX, som har utviklet et kamera med to objektiver, og det kan finne veien til iPhone 7, ifølge MacRumors.

Ikke bare vil det doble objektivet bidra til at kameraet ikke lenger trenger å stikke ut fra baksiden, det skal også være enda mer lysfølsomt.

Sonys finanssjef, Kenichiro Yoshida, har imidlertid hevdet at komponentene for å få til dette ikke vil være tilgjengelig før neste år, ifølge 9to5Mac.

Dessuten ryktes det at det kun er storebror 7 Plus som vil få det doble kameraet. iPhone 7 forventes å få en mer tradisjonell løsning, ifølge MacRumors.

LG lanserte nylig sin toppmodell G5, med to kameraer på baksiden.

Hva mer får plussutgaven?

Hva er ditt største ønske for iPhone 7?

(Avsluttet)
Bedre batteritid(35%) 1770
At den blir vanntett(27%) 1354
Trådløs lading(15%) 781
At den bevarer lydutgangen(8%) 410
Minst 32GB lagringsplass(8%) 407
Dobbelt kamera(3%) 147
Annet (fortell oss gjerne hva i kommentarfeltet!)(2%) 92
At den blir enda tynnere(2%) 88
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Større skjerm er ganske bankers. Bedre kamera er som nevnt trolig, men det hevdes også at den får mer arbeidsminne (opp fra 2 til 3 GB).

Et kinesisk nettsted hevder det vil bli mulig å få storebror med 256 GB lagringsplass, ifølge MacRumors. Frem til nå har 128GB vært maksimum.

Vi håper bare at Apple endelig kvitter seg med 16GB-modellen, og erstatter den med en 32GB-utgave. Les vår kommentar om det fra i fjor.

USB-C skjer trolig ikke

Ifølge Macworld UK blir det spekulert i om iPhone 7 og 7 Plus vil få skjermer med høyere oppløsning, men ryktene her er ganske vage.

At Apple bytter ut sin Lightning-kontakt med den nye USB-C-porten er vel heller ikke spesielt sannsynlig.

LES OGSÅ: Cat S60 har termisk kamera