Apple WWDC 2017

Her er ryktene før Apple-konferansen

Nye operativsystemer, kanskje ny iPad og en «overraskelse» til slutt.

INVITASJON: Dette er bildet som følger invitasjonen. Lykke til med å finne ut om Apple hinter til noe her. Foto: Apple
INVITASJON: Dette er bildet som følger invitasjonen. Lykke til med å finne ut om Apple hinter til noe her. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år avholdes WWDC (World Wide Developers Conference) i California. Da inviterer Apple utviklere til å delta på seminarer og workshops.

For oss andre er kanskje Tim Cooks hovedtale det viktigste med WWDC. Da letter han litt på sløret og forteller hva Apple jobber med, viser litt tidlige versjoner av forskjellige operativsystem og noen år har de også sluppet nye enheter.

Som en konsekvens av dette går naturligvis ryktebørsen varm i tiden før konferansen, og analytikere og journalister kommer med spådommer basert på kilder og lekkasjer.

Invitasjonen gir heller ikke mange spor med tanke på hva som kan komme, med mindre du ser noe vi ikke ser.

Vi har samlet noen av de tingene det snakkes mest om at Apple vil bruke tiden på, og som vi tenker kan lanseres når Tim Cook går på scenen mandag 5. juni klokka 19 norsk tid.

iOS 11

Apple pleier å ha en ny versjon av iOS klar når de lanserer nye telefoner på høsten. Derfor har de alltid klar en sniktitt på operativsystemet på WWDC.

At vi får se litt av iOS 11 regner vi derfor som sikkert, men akkurat hva og hvor mye vi får se, er mer uvisst.

TechRadar forventer en oppdatering av Siri, for å gjøre henne smartere og i stand til å skjønne oppfølgingsspørsmål. Dette kan stemme godt med andre rykter, som vi kommer tilbake til lenger ned i saken.

FaceTime forventes også å få en overhaling i det nye operativsystemet, og det spekuleres i at det vil få samme rolle for telefoni som iMessage har for meldinger, altså at FaceTime velges automatisk dersom mottakeren også bruker FaceTime.

Kjører Apple vanlig rutine vil de vise fram noen nøkkelfunksjoner, og annonsere planen deres for beta-utgaver.

MacOS

Også de større enhetene skal få nytt operativsystem, og det minst interessante spørsmålet er kanskje hvilket sted i California Apple skal hente navnet fra. Til nå har de hatt Mavericks, Yosemite, El Capitan og Sierra.

Det er ikke alt for mange rykter om hva vi kan forvente oss av nye funksjoner, men på Macworlds ønskeliste er muligheten for konferansesamtale i FaceTime, altså muligheten til å være flere i samme samtale.

En annen ting som ønskes, er en redesign av iTunes. I iOS eksisterer iTunes fortsatt, men Apple Musikk er skilt ut som en egen app, i likhet med Podkaster.

iTunes på Mac har imidlertid ikke fått noe særlig kjærlighet fra utviklerne i det siste. Kanskje venter en oppdatering som også deler opp programmet i mindre deler?

Vi tester Google Assistant, som tar over for Google Now i kampen mot Apples Siri. Hør Google forklare oss ting fra både nettsider og apper, utfordre oss i spill og synge bursdagssangen! Vis mer

Andre OS

tvOS (Apple TV) og watchOS kan også komme til å få litt omtale på scenen.

Når det gjelder tvOS er det litt usikkert hva som eventuelt kommer, og om noe kommer er det langt fra sikkert at det har noen relevans for oss nordmenn.

Forrige gang var den store nyheten Apples TV-app, en app som samlet innhold fra flere strømmeapper i én app. Foreløpig har den ikke kommet til Norge.

watchOS har heller ikke noen store rykter rundt seg, men kommer det noen spesielle funksjoner til iOS 11, vil trolig watchOS 4 få tilpasninger i forbindelse med dette for å sikre kompatibilitet mellom de to enhetene.

Det er altså lite som er kjent rundt disse operativsystemene, og det er derfor ikke ventet å være det mest spennende på programmet for kvelden.

Siri som hjemmeassistent

Det som imidlertid er spennende, er ryktet om at Apple skal lansere en konkurrent til Google Home og Amazon Echo. Den omtales som Siri Speaker, og skal kunne svare på både spørsmål og oppfølgingsspørsmål, ifølge Macworld.

Dette kan i så fall stemme bra med ryktet om at Siri skal bli litt smartere i iOS 11.

Det som er kjekt for oss her hjemme, er at Siri foreløpig behersker norsk i større grad enn både Alexa og Goggle Assistant. Det kan, og vi understreker kan, bety at en fysisk hjemmesentral fra Apple kan være nærmere en lansering på det norske markedet, enn de to allerede etablerte konkurrentene.

Hvordan Apple TV, som i utgangspunktet var tiltenkt en lignende rolle i hjemmet, passer inn i dette puslespillet er uvisst.

Du kan i alle fall være sikker på at det er dette det er knyttet mest spenning til blant dem som følger bransjen tett.

Får vi se iPhone 8?

Den aller heteste ryktebørsen rundt Apple-enheter dreier seg imidlertid om høstens iPhone-lansering. Kommer det bare en 7S, som vanlig, eller slipper de en iPhone 8 (også kalt iPhone X eller iPhone Pro)?

KONSEPT: Slik ser designeren <a target="_blank" href="https://medium.com/@vianneylemasne/dark-mode-on-iphone-8-the-iphone-without-borders-ad0987449d56">Vianney le Masney</a> for seg at en kantløs iPhone 8 kan se ut. Foto: Vianney le Masney
KONSEPT: Slik ser designeren <a target="_blank" href="https://medium.com/@vianneylemasne/dark-mode-on-iphone-8-the-iphone-without-borders-ad0987449d56">Vianney le Masney</a> for seg at en kantløs iPhone 8 kan se ut. Foto: Vianney le Masney Vis mer

Trolig får vi ikke vite noe om det i denne omgang, men det er faktisk dem som tror Apple kan finne på å vise eller snakke om iPhone 8 på mandag.

Hvis de gjør dette, og gir publikum en sniktitt på en fysisk enhet så lenge før lansering, er det første gang siden 2. generasjon Mac Pro ble «vist fram» (bare et videoklipp) på WWDC i 2013, om vi ikke husker feil.

Derfor har vi ikke helt troen på at vi får se noen telefoner på mandag, men det hadde jo selvfølgelig vært gøy å bli motbevist.

Andre enheter

Noen andre kandidater til WWDC-omtale, er iPad Pro og Macbook/Macbook Pro.

Når det gjelder iPad Pro går ryktene på at det skal komme en 10,5-tommers modell med omtrent samme fysiske mål som dagens 9,7-tommer, men med større skjerm som går kant til kant, ifølge Macrumors.

Det vil også være naturlig at en ny iPad Pro får ny innmat, så om de faktisk lanserer en ny iPad Pro vil den nok komme med oppgradert prosessor, kanskje også bedre kamera.

Macrumors viser også til rykter om at Macbook og Macbook Pro kan få noen oppgraderinger. Om dette blir viet tid på WWDC eller om det bare sniklanseres i Apple-butikken er uvisst.

Det verserer selvsagt andre rykter også, men de vi har tatt med her er de vi anser som mest realistiske. Det vi tror mest på, er at hovedtalen vil konsentrere seg om programvare og operativsystemer, med tanke på at publikummet består hovedsakelig av utviklere.

Men det hadde jo ikke skadet om de tok med litt fysiske produkter også, og kanskje en «one more thing» før Tim Cook forlot scenen ...

Svarene får vi klokka 19, mandag 5. juni. Vi kommer til å følge arrangementet og komme med live-oppdateringer underveis, så sjekk innom Dinside mandag kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!