Mobilnyhetene vi kan vente oss i 2018

Her er mobilnyhetene vi gleder oss til i 2018

Brede skjermer med smal kant, ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykksleseren innebygd i skjermen. Og vi tror Samsung og Apple kommer til å dominere - nok en gang.

KOMMER SNART MED NY MOBIL: Samsung-direktør DJ Koh på scenen under fjorårets lansering av Samsung Galaxy S8 og S8+. Foto: NTB SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
KOMMER SNART MED NY MOBIL: Samsung-direktør DJ Koh på scenen under fjorårets lansering av Samsung Galaxy S8 og S8+. Foto: NTB SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE Vis mer
Publisert

I 2017 var mobilene tynnere, raskere og bedre enn noensinne. Kameraene tok enda bedre bilder, særlig portrettbilder, og å bruke ansiktet til å låse opp telefonen begynte å bli en greie. Apple tok dessuten endelig til vettet og lanserte en iPhone med trådløs lading.

Nytt år betyr nye mobiler. Hva kan vente oss av mobilnyheter i 2018? Vi har saumfart nettet for de heiteste spådommene og spekulasjonene.

Mobiltrender i 2018

Basert på fjorårets trender og nyheter er det mye som tyder på at vi blant annet vil se mer av dette i året som kommer:

  • Skjermer i 18:9-format: I fjor var LG G6 den første telefonen med dette nye skjermformatet, som gir plass til mer i bildet enn det klassiske 16:9-formatet som har vært vanlig til nå. 18:9-skjermer er dobbelt så høye som brede (2:1). De er dessuten så godt som rammefrie. En rekke andre produsenter, som Samsung, Huawei og Apple, har fulgt i LGs fotspor, så formatet har sannsynligvis kommet for å bli.
  • Snapdragon 845: Qualcomms kommende topp-brikke som vil dominere blant årets flaggskip-telefoner hos selskaper som ikke lager egne brikker. I tillegg til å være kraftigere, kommer den med forbedringer hva gjelder kunstig intelligens (AI), ifølge Mashable. Den skal også støtte raskere Wi-Fi og LTE samt 4K-videoopptak i HDR.
  • Lås opp telefonen med ansiktet: Apple imponerte oss med sin nye ansiktsopplåsning i iPhone X i fjor. De var ikke først ute, men de er de første som har fått det til ordentlig bra, takket være bruk av en projektor og infrarødt lys. Ryktene sier at Samsung jobber med å forbedre ansiktsgjenkjenningen i sitt kommende flaggskip, så her er det trolig duket for en skikkelig «face off».
  • Fingeravtrykksleser innebygd i skjermen: I flere år har det vært snakk om å bygge fingeravtrykksleseren inn i skjermen, og i desember kunngjorde selskapet Synaptics at de hadde knukket gåten og hadde startet masseproduksjon av skjermer for en «topp5-leverandør», ifølge The Verge. Sensoren beskrives som dobbelt så kjapp som Apples Face ID-ansiktsgjenkjenning. Les mer her.
  • E-sim kommer: Digitale sim-kort, såkalt eSIM, kommer til å erstatte de små, fysiske kortene vi stapper inn i telefonene våre. På tampen av fjoråret sa Telenor at de første eSIM-abonnementene ville komme i løpet av 2018, kanskje sammenfallende med at det kommer noen flere telefoner som støtter det? I fjor høst lanserte Google Pixel 2 med støtte for eSIM.

Samsung Galaxy S9 og S9+

Årets oppfølgere til Galaxy S8 og S8+. Kan bli vist frem på CES-messa i Las Vegas i neste uke. Offisiell lansering kan dog la vente på seg til Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar - eller et eget arrangement i mars.

Galaxy S9 og S9+ arver trolig designen til forgjengerne, men fingeravtrykksleseren flyttes tilbake under kameraet, fra å ha vært plassert på siden, noe det var en del misnøye rundt.

KAN SE SLIK UT: Dette skal være Samsungs nye Galaxy S9 og S9+, ifølge et bilde lekket på Weibo, Kinas svar på Twitter. Foto: Weibo
KAN SE SLIK UT: Dette skal være Samsungs nye Galaxy S9 og S9+, ifølge et bilde lekket på Weibo, Kinas svar på Twitter. Foto: Weibo Vis mer

Skjermstørrelsen blir fremdeles 5,8 og 6,2 tommer, men den største modellen vil få litt mer RAM (6 GB mot 4 GB) og to kameraer bak, som på Note 8. Begge vil komme med enten Qualcomms Snapdragon 845-brikke eller Samsungs nylig lanserte Exynos 9810-brikke. Sistnevnte har som nyhet at den kan skanne ansikter i 3D, hvilket ifølge Forbes åpner opp for bedre og sikrere ansiktskjenning og muligheten til å spore ansikter, som man kan på iPhone X med Animoji.

Og hodetelefon-inngangen? Samsung har visst ikke tenkt å fjerne den - ennå.

Senere på året kommer Samsung visstnok også med en oppfølger til Galaxy Note 8, Note 9, som ryktes å få hjemknapp innebygd i skjermen. Det har en stund versert rykter om en Galaxy X-modell med sammenbrettbar skjerm, men ifølge Techradar skal selskapet selv ha bekreftet at noe slikt ikke vil komme før i 2019.

Tre eller fire nye iPhones?

Tidligere var det ganske enkelt å forholde seg til den årlige iPhone-lanseringa - det var kun én modell som ble lansert. Nå har Apple imidlertid åtte forskjellige varianter å velge mellom, hvorav tre av dem ble lansert i fjor. Noe lignende får vi nok se i år også.

Først ut kan være en oppgradert utgave av «billig»-iPhonen, iPhone SE, først lansert våren 2016.

iPhone SE er en 4-tommers mobil som koster fra 3.890 kroner, så helt billig er den jo ikke. Det er for øvrig ikke ventet noen store oppgraderinger til iPhone SE 2, annet enn en kjappere prosessor (A10, den samme som brukes i iPhone 7).

Samtidig skriver 9to5Mac at det ifølge en kinesisk rapport kan hende at Apple bare slipper denne eksklusivt for India.

Først til høsten dukker nemlig de store iPhone-nyhetene opp, med oppfølgerne til iPhone 8 og iPhone X. Ifølge MacRumors snakkes det om tre nye modeller, to high end-modeller med OLED-skjerm på 5,8 og 6,5 tommer og en billigere variant med LCD-skjerm på 6,1 tommer. Alle med samme design og ansiktsgjenkjenning som iPhone X.

Påstandene kommer fra den anerkjente analytikeren i KGI Securities, Ming-Chi Kuo, som ofte har truffet blink i sine spådommer omkring Apples lanseringer.

TRESPANN: Slik blir årets iPhone-kolleksjon, skal vi tro analytikeren Ming-Chi Kuo. Foto: KGI Securities
TRESPANN: Slik blir årets iPhone-kolleksjon, skal vi tro analytikeren Ming-Chi Kuo. Foto: KGI Securities Vis mer

LG G7

ET ANNET FLAGGSKIP: LG har toppmodeller under flere merkenavn. Her er V30, lansert i fjor høst. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Michael Sohn
ET ANNET FLAGGSKIP: LG har toppmodeller under flere merkenavn. Her er V30, lansert i fjor høst. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Kan også gjøre en opptreden på årets CES-messe, men vanligvis pleier LG å lansere nye flaggskip i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar.

Oppfølgeren til LG G6 kan imidlertid få et nytt navn, da ryktene sier selskapet har planer om å rebrande hele G-serien etter sviktende salg av toppmodellen (som var utstyrt med eldre maskinvare sammenlignet med konkurrentene). Eller kanskje de bare skroter det og satser på V-serien, introdusert med V10-telefonen sent i 2015.

Ifølge Android Central vil den kommende toppmodellen til LG være utstyrt med den nye Snapdragon-brikka. De mener den trolig også vil få den samme skjermen med buede kanter som V30-telefonen LG lanserte på IFA i fjor høst.

Huawei

Huawei har de siste årene imponert oss med en rekke telefoner, ofte til lavere priser enn konkurrentene. Huawei Mate 10 Pro var en av våre favoritter i 2017.

Ifølge TechRadar ser det ut til å være duket for en oppfølger til toppmodellen P10 på årets Mobile World Congress i Barcelona. Det kan hende den blir kalt P11, men det kan også hende den får navnet P20 - og et kamera med tre linser og en eller annen form for ansiktsgjenkjenning hevdes det også at den vil få, ifølge Pockjet-lint.

Andre?

Så klart er det ikke bare produsentene ovenfor som vil slippe nye telefoner.

  • Det ryktes at HTC kommer med en oppfølger til sin toppmodell U11. HTC U12 ryktes å komme med en 4K-skjerm som er nesten helt uten kanter, ifølge GSM Arena.
  • Sony sies å komme med en oppfølger til Xperia XZ1. Ifølge TechRadar har Sony selv lovet at en redesign er på trappene, noe mange tolker som at de vil gå for det kantløse 18:9-skjermformatet så mange produsenter har trykket til sitt bryst.
  • Nokias neste telefon ryktes å få navnet Nokia 9. Oppfølgeren til Nokia 8 vil visstnok få skjerm i 18:9-format og kan også bli vanntett, ifølge Pocket-lint.

Og så kan det være enda flere vi ikke har fått med oss.

Samsung og Apple kommer dog mest sannsynlig til å være de mest dominerende i år igjen.

PS: Er du lei av at telefonskjermen bare blir større (selv om telefonene faktisk blir noe mindre), bør du kanskje håpe at Kickstarter-prosjektet Zanco tiny t1 blir en realitet...

VERDENS MINSTE: Zanco tiny t1 funker visstnok å ringe med. Men neppe stort mer. Foto: Kickstarter
VERDENS MINSTE: Zanco tiny t1 funker visstnok å ringe med. Men neppe stort mer. Foto: Kickstarter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer