Her er iPhone

Ikke uventet lanserte Apple sin etterlengtede iPhone tirsdag kveld. Her er alt du trenger å vite om den revolusjonerende musikkmobilen!

Publisert
Sist oppdatert


Steve Jobs lovet tre revulosjonerende lanseringer i dag under åpningen av MacWorld Expo 2007 i San Francisco. Lite ante publikum at alle de tre lanseringene gjaldt ett og samme produkt, iPhone. Det er i praksis en bredskjem iPod med trykkfølsom skjerm, en mobiltelefon og en håndholdt internettmaskin.

Her er iPhone


Se mange bilder av iPhone

Noe helt annet

Produktet er revolusjonerende siden den i praksis kun består av en svær trykkfølsom skjerm (3,5 tommer) med høy oppløsning - 160 ppi, og uten eget tastatur. Den opereres med fingertuppene, og grensesnittet skal Apple ha brukt flere år på å utvikle.

Tastaturet er et fullverdig QWERTY-tastatur, men er altså virtuelt - og dukker opp på skjermen ved behov. Tykkelsen oppgis til 11,6 mm, og den veier 135 gram. Den har minijack ut- og innganger (mic), og grensesnittet under musikk- og videoavspilling skal blant annet vises i 3D, som i iTunes-programvaren..

Dessuten har den et innebygd 2 megapiksels kamera med retningssensor. Skjermens lysstyrke reguleres automatisk med omgivelsene, og skrus helt av når telefonen legges inntil øret.

Bruker MacOS

Enheten bruker en lettversjon av Apples Mac OS X operativsystem og skal være i stand til å kjøre fullverdige Mac-programmer. Blant annet skal den være utstyrt med nettleseren Safari og epostklient som kan sammenlignes med hva du finner i fullformatprogrammer for PC og Mac. Det følger med pushbasert epost fra Yahoo som standard, i tillegg til støtte for IMAP, POP3, Exchange og Mac mail. Den skal kunne kjøre flere programmer samtidig.

iPhone skal støtte quadband GSM og Edge, men ikke 3G. Den har imidlertid støtte for WLAN og Bluetooth. Batterilevetiden oppgis til tale/video/nettleser: 5 timer, musikk 16 timer - da snakker vi naturligvis om kontinuerlig avspilling.

Kommer i juni

Enheten kommer i første omgang i to utgaver, en med 4 GB lagringsplass og en med 8 GB. Prisen for den rimeligste skal være 499 dollar for den minste, og 599 dollar for den med størst kapasitet. Først i juni vil den være på markedet i USA, i Europa er den ikke ventet før i fjerde kvartal.

Apple håper å selge ti millioner iPhones i 2008, eller ca 1 prosent av markedet.

Se mange bilder av iPhone

Kilder: Apple.com, Digi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer