FYLDIG: Det er ikke småtteri du takker ja til når du kjøper en iPhone, iPad eller iPod Touch. Vilkårene er lange, men vi har lest dem for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Apple
FYLDIG: Det er ikke småtteri du takker ja til når du kjøper en iPhone, iPad eller iPod Touch. Vilkårene er lange, men vi har lest dem for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/AppleVis mer

Her er iOS-vilkårene

Dette sier du ja til når du kjøper en iPhone, iPad eller iPod Touch.

Apples iPhone, iPad og iPod Touch bruker alle det samme operativsystemet: iOS. Ved å bruke en iOS-dings, takker du samtidig ja til å følge en rekke betingelser og avtaler.

I Apples hode har du lest gjennom papirene før kjøp, godtatt det som står der og kjøpt enheten for å dermed inngå avtalen mellom deg og Apple. Men da DinSide spurte leserne om hvorvidt de faktisk leser slike vilkår, svarte under 50 av over 2.600 lesere at de gjør det hver gang.

Så her er det du takker ja til når du kjøper en Apple-dings.

Les også: Vi har lest Googles nye vilkår og personvernregler

Ikke lov med "jailbreak"

Det følger med hele fire betingelser når du kjøper en iOS-enhet, i tillegg til å forplikte deg til å lese en haug andre. Men den første, største og viktigste er en programvarelisens for selve operativsystemet; iOS.

Her er hovedpunktene som gjelder selve bruken:

 • Du får ikke lov til å endre noe i iOS. Det er med andre ord et brudd på lisensavtalen å "jailbreake".
 • Du får ikke lov til å bruke iOS-dingsen til piratkopiering.
 • Du står selv ansvarlig for telefonregningen din om dingsen bruker datatrafikk.
 • Du får lov til å selge eller gi bort iOS-enheten én gang, men kun om det er for alltid. Det kreves også at du sender med all dokumentasjon du fikk med dingsen. Den nye eieren må så godta vilkårene og overta iOS-lisensen. Slik vi forstår reglene, kan hun så velge å selge eller gi bort enheten igjen, i tråd med vilkårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siri sladrer til Apple

Mange har vært bekymret for hva Apple vet om brukerne sine. Det har blant annet blitt hevdet at de lagrer info om hvor du befinner deg, noe som blir bekreftet i vilkårene.

SKAL LESES: Apple håper du leser vilkårene før du trykker "Godta" når du mottar en ny iPhone. Men det gjør de færreste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Colorbox
SKAL LESES: Apple håper du leser vilkårene før du trykker "Godta" når du mottar en ny iPhone. Men det gjør de færreste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Colorbox Vis mer


Her er hva vilkårene tillater Apple å lagre:

 • Godtar du at Apple samler inn "diagnostiske data og bruksdata", vil de og deres partnere (som for eksempel app-utviklere) samle inn, lagre og bruke data om hvor du befinner deg og hva du driver med, uten å avsløre nøyaktig hva "bruksdata" er for noe. Apple sier dette kan bli brukt for å sjekke at du holder deg til vilkårene. De understreker også at når slik info gis videre til tredjeparter, skal det ikke være mulig for dem å knytte dataen til deg som person. For å slå av dette, går du inn i "Innstillinger" på enheten, trykker "Generelt", "Om", "Diagnostikk og bruk" og velger "Ikke send".
 • Godtar du stedsbaserte tjenester, for eksempel bruk av GPS i kart-apper, godtar du at Apple og partnere blant annet lagrer hvor du er og hvor fort du beveger deg. Heller ikke dette skal være identifiserbart. For å slå av slike tjenester, og dermed også lagringen, går du inn i "Innstillinger" og "Stedstjenester" på enheten din.
 • Apple har lov til å gi deg interessebasert reklame. Det vil si reklame som er basert på det Apple vet om deg. Du kan skru av dette ved å gå hit fra iOS-enheten din: oo.apple.com.
 • Hva Apple vet om deg skal være i tråd med Apples generelle personvernregler, som leses her. Der står det blant annet at Apple deler diverse informasjon med sine partnere, og dette kan dreie seg om blant annet hvor du befinner deg og hva slags yrke du har.
 • Bruker du Siri, iOS' nye stemmestyrte tjeneste, lagres det en rekke ting. Blant annet navnet ditt, hva slags forhold du har til folk i adresseboken (så Siri forstår når du vil ringe "mamma"), musikken du har lagret og hvor du befinner deg. Også lydopptakene av det du sier blir lagret. Apple understreker at dataen ikke knyttes opp mot annen data du har lagret hos Apple. Men til motsetning fra andre punkter i vilkårene, sies det ikke at dataene ikke kan brukes til å identifisere deg. Naturlig nok, da blant annet navnet ditt blir lagret. Ifølge Apple lagres dataen for å raskere kunne hjelpe deg, og for å forbedre tjenesten.

DinSide avslører: Network Norway lagrer hvor alle kundene surfer

Hvor ofte leser du retningslinjer før du godtar? (Avsluttet)
Aldri(60%) 5561
Sjeldent(27%) 2511
Av og til(8%) 753
Ofte(3%) 240
Hver gang(2%) 178
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke lag atomvåpen

Vilkår handler i stor grad om hva et selskap tar ansvar for. Eller rettere sagt: Alt de ikke tar ansvar for.

Her er noe av det Apple ikke ikke vil ta skylda for:

 • Når du bruker Apples eller andres tjenester på iOS-dingsen, må du også godkjenne vilkårene til disse. Blant annet gjelder dette iTunes- og iCloud-vilkårene, som ikke inngår i selve iOS-vilkårene. Alt slikt finner du på apple.com/legal.
 • Om du finner støtende, uriktig eller ulovlig innhold med din iOS-enhet, er det din egen feil.
 • Om du gjør feil investeringer basert på finansinfo fra iOS, eller om noen dør eller skades som følge av bruk av iOS sine karttjenester, er det din egen feil.
 • Om du plager andre med iOS-tjenestene bryter du vilkårene. Om du plages av andre gjennom iOS-tjenestene er det ikke Apples ansvar.
 • Apple og partnere kan når som helst fjerne hva som helst fra iOS, uten varsel. De tar ingen ansvar for følgene av dette.
 • Apple har en egen "garantifraskrivelse" i vilkårene, men påpeker at gjeldende lover i landet du bor i kan sette begrensninger på denne. I Norge vil trolig forbrukerlovene gjøre nettopp det. Man kan ikke avtale seg bort fra loven. Apple mener blant annet at de ikke har noe ansvar for "tilfredsstillende kvalitet", "ytelse", at "tjenestene vil tilfredstille dine forhåpninger" eller "feil i iOS-programvaren". Mens det i Norge blant annet er ulovlig å reklamere for et produkt uten å levere det som loves.
 • Apple fraråder deg å bruke iOS-dingser til drift av kjernekraftverk, flynavigering, luftfartskommunikasjon, medisinsk utstyr eller våpensystemer. Greit å vite. Du må forresten heller ikke bruke iPhone-en din til å lage "atomvåpen, raketter eller kjemiske eller biologiske våpen", da det bryter med amerikanske lover, og dermed Apples vilkår.

Datatilsynet frykter at alle norske operatører lagrer hvor kundene surfer