Her er høstens Google-nyheter

I tillegg til to nye Nexus-telefoner, forvandles Chromecast fra pinne til puck.

<b>NY FORM OG FARGER:</b> Googles populære strømmepinne har fått en helt ny og annerledes design. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP / SCANPIX
NY FORM OG FARGER: Googles populære strømmepinne har fått en helt ny og annerledes design. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP / SCANPIXVis mer

Nesten tre uker etter at Apple lanserte sine nyeste telefoner, iPhone 6S og 6S Plus, følger Google i samme fotspor.

På en pressekonferanse i San Francisco klokken 18 norsk avduket søkegiganten to nye telefoner, i tillegg til at vi fikk vite den endelige lanseringsdatoen på den nye Android-versjonen, Marshmallow.

To nye Nexus-er

Hver høst siden har siden 2010 har Google gått sammen med andre Android-produsenter om å lage smartelefoner som er ment å fungere som en retningsgiver på hvordan operativsystemet bør se ut og oppføre seg.

Det gir deg Android i sin reneste form, bloatware-fritt, og garanterer nye oppdateringer så straks de blir lansert.

I år har Google for første gang sluppet to Nexus-telefoner, en oppfølger til populære Nexus 5 og en oppfølger til den store telefonen Nexus 6.

«Lille-Nexus»

Nexus 5, produsert av LG, ble lansert for to år siden, og er blant de aller mest populære telefonene i serien Google-telefoner.

Mange var skuffet da Nexus 6, produsert av Motorola, ble lansert i fjor - det var en mye større telefon med helt annerledes design. Men nå vender altså femmeren tilbake, i form av Nexus 5X, også produsert av LG.

MYE NYTT: Nexus 5X har fått ny design, nye farger, en fingeravtrykksleser og er dessuten utstyrt med den nye USB Type C-standarden, hvor det ikke spiller noen rolle hvilken vei du plugger i kontakten. Foto: GOOGLE
MYE NYTT: Nexus 5X har fått ny design, nye farger, en fingeravtrykksleser og er dessuten utstyrt med den nye USB Type C-standarden, hvor det ikke spiller noen rolle hvilken vei du plugger i kontakten. Foto: GOOGLE Vis mer


Størrelsesmessig er den ganske lik, den har en 5,2 tommers skjerm, opp fra 4,95 tommer. Skjermoppløsningen er 1080p, med andre ord er ikke skjermen like høyoppløst som en del andre nye toppmodeller nå.

LES OGSÅ: Sonys nye toppmodell har 4K-skjerm

Designen er mye rundere i kantene, fremdeles plast, men den har en fingeravtrykksleser på baksiden, som vi kjenner fra blant annet Huaweis telefoner.

Hva gjelder kameraer kan Nexus 5S skilte med et 12,3 megapiksler kamera bak med blendertall på f/2.0 som kan ta opp video i 4K. Kameraet foran er 5 megapiksler. På innsiden finner vi en Snapdragon 808-prosessor, 2GB RAM og 2.700mAh batteri. Intern lagringsplass skal være 16 og 32GB.

Norske priser og lanseringsdato er ikke kjent, men historisk sett har Nexus-telefonene vært relativt billige sammenlignet med andre toppmodeller. Amerikansk pris starter på 379 dollar, cirka 3.200 kroner.

«Store-Nexus»

LÅS OPP MED FINGEREN: Nexus 6P har en fingeravtrykksleser på baksiden.  Foto: GOOGLE
LÅS OPP MED FINGEREN: Nexus 6P har en fingeravtrykksleser på baksiden. Foto: GOOGLE Vis mer


I fjor lanserte Google som nevnt Nexus 6 i samarbeid med Motorola. Nå er det imidlertid Huawei som har fått æren av å lage oppfølgeren, Nexus 6P. Det betyr blant annet at designen er helt annerledes enn forgjengeren.

I stedet for å være av plast, er den laget med en bakside i metall. Her finner vi også fingeravtrykksleser, akkurat som hos Nexus 5X.

Mens Nexus 6 hadde en skjerm på nesten 6 tommer, har 6P faktisk en litt mindre skjerm, på 5,7 tommer. Oppløsningen er imidlertid 2560 × 1440 piksler, så skjermen bør likevel være litt skarpere.

Nexus 6P har også litt heftigere innmat enn lillebror 5X. På innsiden finner vi en Snapdragon 810-prosessor, 3GB RAM og batteri på 3.450mAh. Intern lagringsplass er enten 32, 64 eller 128GB (det er ingen støtte for minnekort).

Kameraet på baksiden er det samme som hos lillebror 5X (12,3 megapiksler, f/2.0, 4K-video), mens frontkameraet er på 8 megapiksler. Google sier faktisk det er det beste Nexus-kameraet til nå. Tidligere Nexus-modeller har skuffet oss på denne fronten, så det sier ikke nødvendigvis så mye.

Amerikansk pris blir fra 499 dollar, cirka 4.200 kroner. Både Nexus 5X og 6P blir tilgjengelig for salg i USA, Storbritannia og noen få andre land i oktober. Norsk lanseringsdato må vi komme tilbake til.

LES OGSÅ: Norsk iPhone 6S-dato og priser er klare

Ny Android-versjon

Hva skal du?

Hvilken av årets toppmodeller frister mest? (Avsluttet)
Nexus, så klart!(24%) 906
En av de nye Sony Xperia Z5-modellene(22%) 837
En av Samsungene, S6, S6 Edge eller S6 Edge+(21%) 810
iPhone 6S eller 6S Plus(19%) 745
Venter på ny Microsoft-toppmodell(6%) 243
LG G4(5%) 176
Huawei Mate S(3%) 125
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sammen med de nye telefonene følger den splitter nye Android-versjonen, døpt Marshmallow.

Av funksjonalitet er det ikke fryktelig mye nytt som er annonsert, men det er mye endringer under panseret. Blant nyhetene er imidlertid en totalrenovering av app-tillatelsene, der man heller må godkjenne tilgang til kamera, kontaktliste, meldinger og lignende når appen spør om det, og ikke i det man laster den ned. Det kan gjøre det vanskeligere å lage svindel-apper for Android.

En annen funksjon, Doze, merker om telefonen er i bruk eller ikke og regulerer strømforbruket deretter. Tidligere har vi sett at det kan gi standbytid som er nesten tre ganger så lang når telefonen ligger inaktiv.

Android M vil for øvrig også støtte lading av enheter via den nye standarden USB Type C. Ifølge Google vil det by på tre ganger så rask lading enn tidligere, og du vil også kunne lade andre enheter andre veien igjen, altså fra din mobil eller nettbrett.

Operativsystemet får også innebygd støtte for fingeravtrykksautentisering, slik at slike sensorer kan brukes i stedet for passord for å godkjenne app-kjøp og mer til.

Når kan du laste ned?

I motsetning til iOS, der ny versjon kan lastes ned av alle umiddelbart etter at den er sluppet, går det ikke like silkemykt med Android. Har du en Nexus-telefon vil du alltid stå først i køen, mens det er opp til produsenter og operatører å oppgradere øvrige modeller.

Ifølge Google blir Marshmallow tilgjengelig for Nexus-enheter allerede i neste uke, den 5. oktober.

LES OGSÅ: Så mye bedre blir batteriet i Android M

Fra pinne til puck

TRE VARIANTER: Nye Chromecast kommer i enten gul, svart eller rød. Foto: GOOGLE
TRE VARIANTER: Nye Chromecast kommer i enten gul, svart eller rød. Foto: GOOGLE Vis mer


Det er litt over to år siden siden Google lanserte Chromecast, og den lille strømmepinnen som du plugger i TV-en og streamer musikk, videoer og annet innhold til skjermen, har gjort stor suksess, også i Norge.

Denne høsten har Apple vist at de satser på TV med sin nye Apple TV, og Google vil ikke være noe dårligere.

For det første lanserer de en ny utgave av den vanlige Chromecasten, med en ny, pucklignende design, og i nye farger; gul og rød i tillegg til svart. Den nye pluggen pucken kommer også med bedre Wi-Fi-støtte (802.11ac).

Prisen forblir 35 dollar, forhåpentligvis 279 kroner i Norge.

For det andre har de også laget en helt ny Chromecast, kalt Chromecast Audio.

Som navnet tilsier er denne kun ment for strømming av lyd. Du plugger den i høyttalerne dine via vanlig 3,5mm lydinngang, og så skal det bare være å spille av musikk fra kompatible tjenester over Wi-Fi. Den støtter også tilkobling via RCA og optisk kabel.

For øvrig ble det klart at Spotify nå er klar for både Chromecast og Chromecast Audio.

Chromecast Audio vil også koste 35 dollar. Begge blir tilgjengelig for salg i 17 land fra og med i dag, men det er foreløpig ikke kjent om Norge står på den listen.

BARE FOR LYD: Chromecast Audio gjør at du kan strømme musikk til dine gamle høyttalere. Foto: GOOGLE
BARE FOR LYD: Chromecast Audio gjør at du kan strømme musikk til dine gamle høyttalere. Foto: GOOGLE Vis mer


Google lanserte også et nytt nettbrett, Pixel C, på tirsdagens pressekonferanse. Vi kommer tilbake til mer om denne senere.

LES TEST: Asus Nexus Player imponerer på flere punkter