Her er den første Jolla-telefonen

Nokias gamle MeeGo-operativsystem lever videre.

MØT JOLLA: Slik kunne en Nokia-telefon sett ut om finnene ikke hadde inngått samarbeid med Microsoft om Windows Phone. Foto: Jolla
MØT JOLLA: Slik kunne en Nokia-telefon sett ut om finnene ikke hadde inngått samarbeid med Microsoft om Windows Phone. Foto: Jolla Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske Jolla har avduket sin første smarttelefon med Sailfish OS, en reinkarnasjon av MeeGo, det Linux-baserte mobiloperativsystemet utviklet av Nokia for noen år tilbake.

LES OGSÅ:

Nokia droppet nemlig MeeGo da de inngikk samarbeid med Microsoft om Windows Phone, men utviklerne bak operativsystemet ville at det skulle leve videre og startet dermed sitt eget selskap.

Les også: MeeGo gjenoppstår som Jolla

"Magisk" deksel som kan byttes ut

MeeGoo har blitt omdøpt til Sailfish OS, og nå er den første telefonen med det nye operativsystemet altså offentliggjort. Telefonen har enkelt og greit fått navnet Jolla (uttales Yol-la).

Sailfish OS er et fullstendig berøringsbasert mobiloperativsystem. Brukergrensesnittet kan minne noe om det flis-baserte Windows Phone.
Sailfish OS er et fullstendig berøringsbasert mobiloperativsystem. Brukergrensesnittet kan minne noe om det flis-baserte Windows Phone. Vis mer

Sett fra fremsiden ser Jolla-telefonen ut som en hvilken som helst smarttelefon, men bakdekselet er utskiftbart og kommer i en rekke ulike farger. Det er heller ikke snakk om et helt vanlige bakdeksel.

Med en funksjon kalt "The Other Half" skiftes nemlig brukergrensesnittet i operativsystemet etter hva slags type deksel du har, for eksempel farger eller innhold som apper og media. Hvordan dette fungerer er noe uklart, men TechCrunch spekulerer i at NFC kan være kjernen.

Jolla-telefonen er ellers utstyrt med en 4,5-tommers HD-skjerm, en uspesifisert firekjerners prosessor, 4G LTE, 16 GB internminne pluss minnekortplass og et utskiftbart batteri. Den har også et 8MP-kamera på baksiden (og ett på fremsiden).

Se flere bilder (video nederst):

Kan kjøre Android-apper

Operativsystemet som følger med, Sailfish OS, er for øvrig basert på HTML5. Ifølge vårt søstermagasin Digi.no kontrolleres ikke mobilens brukergrensesnitt ved hjelp av fysiske knapper, men kun ved hjelp av fingerbevegelser.

En annen interessant detalj er at Sailfish OS er kompatibelt med Android. Det vil si at du kan installere Android-apper på Jolla-telefonen. Ifølge Geek.com vil du ikke kunne laste dem ned fra Google Play-butikken, men tredjepartsalternativer.

Kommer ikke før senere i år

Jolla-telefonen vil koste 399 euro, cirka 3.000 kroner, og vil være leveringsklar mot slutten av året. Den kan imidlertid forhåndsbestilles allerede nå via en Kickstarter-lignende kampanje fra produsentens nettsider.

Det store spørsmålet nå er selvsagt om Jolla og Sailfish OS har det som skal til for å ta opp kampen mot iOS, Android og andre plattformer i mobilmarkedet. Vi har allerede sett hvor tøft det er for Microsoft å få innpass med Windows Phone.

Sailfish OS er for øvrig ikke eneste nye mobiloperativsystem som debuterer i år. Firefox har nettopp sluppet de første utviklertelefonene som kjører Firefox OS. Du kan se vår gjennomgang her. Samsung og Intel jobber dessuten med noe som kalles for Tizen.

Les flere ferske mobilsaker