Her er de første nyhetene i Android Nougat

Får støtte for splittet vindu og enda bedre varslinger.

<strong>BEDRE VARSLINGER:</strong> Varslingene blir enda bedre i Android N, men det er også flere andre nyheter allerede. Foto: GOOGLE/PÅL JOAKIM OLSEN
BEDRE VARSLINGER: Varslingene blir enda bedre i Android N, men det er også flere andre nyheter allerede. Foto: GOOGLE/PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai går Google I/O, Googles årlige utviklerkonferanse, av stabelen. Tradisjonelt har dette også vært arenaen der utviklere har fått den første smakebiten på den neste Android-versjonen, slik tilfellet var i fjor.

Med Android N, eller Nougat, har Google vært raskere på pletten. Denne uka ble nemlig den første utgaven av den neste Android-versjonen sluppet for utviklere, altså den samme uka som produsenter som Samsung og Sony har begynt å rulle ut den gjeldende versjonen til sine håndsett.

LES OGSÅ: Dette blir nytt i iOS 9.3

Nam nam

Android har tradisjon for å navngi de store oppgraderingene etter desserter og slikkerier. Mens K stod for KitKat (Amerikas svar på Kvikk Lunsj), L stod for Lollipop og M stod for Marshmallow, står N for Nougat.

Bare en forhåndstitt

N-versjonen som nå er tilgjengeliggjort for utviklere er den første forhåndstitten for utviklere. Det er ikke veldig mye ny funksjonalitet som er annonsert foreløpig, men det blir nok flere punkter på listen når den nye versjonen slippes for publikum, som vi regner med skjer i høst, før telefonprodusentene gjerne bruker noen måneder på å oppdatere sine telefoner.

LES OGSÅ: Hvorfor tar Android-oppdateringen så lang tid?

Dette er de viktigste nyhetene i Android N foreløpig:

Flere vinduer
I neste Android-versjon vil det bli mulig å kjøre to apper side om side, både på mobiltelefon og nettbrett.

image: Her er de første nyhetene i Android Nougat


Utviklere kan selv velge hvorvidt appen deres kan brukes i denne modusen og spesifisere en minimum oppløsning de trenger. Dette er noe blant andre Samsung allerede har bakt inn i sitt Touchwiz-system og noe som ble mulig på iPad i iOS9.

Bedre varsler
For det første blir det nå mulig å svare på et varsel direkte i varslingsfeltet (det du trekker ned fra toppen), og utviklerne kan nå samle varslene fra samme app slik at de slipper å ta opp mer enn én plass i varslingsfeltet, for eksempel om du har fått Messenger-meldinger fra flere av Facebook-kontaktene dine.

image: Her er de første nyhetene i Android Nougat


Som før kan du da sveipe to fingre ned på et varsel for å se mer – i dette tilfellet alle samtalene du har fått varsel om. Dessuten kommer det i disse tilfellene en knapp man kan trykke på for å se alle varslene fra en app.

Bedre batteri med Doze
Doze var en av funksjonene som ble lansert i Marshmallow, og som sørger for at telefonen bruker mindre strøm når den ikke er i bruk; for eksempel når den ligger stille på et bord eller lignende. Denne funksjonen blir nå enda mer effektiv fordi den slår til i det skjermen slås av, slik at Doze også vil fungere i bukselomma.

LES MER: Slik fungerer Doze-funksjonen i Android

Bilde-i-bilde
På Android TV-enheter blir det nå mulig med bilde-i-bilde-funksjoner når du ser på video. Dermed kan du for eksempel se en YouTube-film i et vindu mens du bruker andre Android TV-apper.

TV-er med Android vil også få mulighet til å ta opp og pause TV-sendinger.

Datasparing
Ved å aktivere datasparingsmodus vil telefonen bruke mindre mobildata. Bakgrunnsdata deaktiveres og aktive apper vil bruke mindre data ved å strømme med lavere bitrate, redusere bildekvalitet, droppe optimistisk forhåndsbufring og den slags.

Bedre ytelse
Litt for de tekniske, men Android N kommer med en JIT-kompilator (just in time) til ART, som i praksis vil gjøre oppstartstid, oppdateringer og app-installasjoner raskere, i tillegg til at apper vil oppta mindre arbeidsminne (RAM).

Du finner mer informasjon om nyhetene på utviklersiden.

Kan lastes ned om du har Nexus

Google anbefaler ikke at man laster ned denne første versjonen av Android N på en telefon som brukes i det daglige og understreker at dette er en versjon myntet på utviklere. Men om du har en Nexus-enhet og ikke klarer å la være, kan du laste ned denne tidlige utgaven allerede nå.

Da må du i så fall peke nettleseren din til g.co/androidbeta og melde enheten din på i betaprogrammet:

image: Her er de første nyhetene i Android Nougat


Enheter som støttes er Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6 (mobiltelefoner), Nexus 9, Pixel C (nettbrett) og Nexus Player (TV-boks).

Da vil Google sende en OTA-oppdatering (over the air) til enheten, slik at du kan installere Android N. Men la oss gjenta: Dette er ikke å anbefale dersom du bruker enheten som primærenhet. Slike versjoner kan typisk være ustabile og inneholde feil. Blir du med i betaprogrammet, vil du dog få kontinuerlige oppdateringer frem til lansering av Android N – og videre.

Det er mulig å gå tilbake til gjeldende Android-versjon (Marshmallow) ved å melde seg av betaprogrammet, men Google understreker at all data på enheten i så fall blir slettet.

LES OGSÅ: Her synder én av tre Android-brukere