Konkurrentene kan dra ifra Apple

Hei Apple, 2017 ringer og spør om dere skal være med?

KOMMENTAR: 2017 kan bli et viktig år for iPhone.

MÅ INNOVERE: Skal Apple gå forbi Samsungs S8, må de gjøre noe med skjermen. Men rekker de det før det er for sent? Foto: Gaute Beckett Holmslet
MÅ INNOVERE: Skal Apple gå forbi Samsungs S8, må de gjøre noe med skjermen. Men rekker de det før det er for sent? Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Apple lanserte sin første iPhone i 2007 forandret de hele mobilbransjen. Telefonen de presenterte lå langt foran det konkurrentene deres hadde å tilby, både i brukeropplevelse og design.

I mange år lå de et lite hestehode foran de andre aktørene, men etter hvert har de blitt tatt igjen av offensive konkurrenter som Samsung, LG og Huawei. Dermed har de mistet mye av forspranget – noen vil til og med hevde at de nå ligger likt med, eller litt bak, konkurrentene.

Ikke siden tiden før lanseringen av den første iPhone har Apple stått overfor en så stor innovasjonsjobb som nå. For skal de holde følge, så er det minst én ting som må forbedres fra dagens iPhone 7, og denne forbedringen kan få kompliserte ringvirkninger både for selve telefonen og iPhone som merkevare.

Vi sammenlikner forgjengeren G5 med det nye flaggskipet LG G6. Vis mer

Ny formfaktor

Skjermstørrelsen må nemlig opp. Xiaomi ledet an da de i fjor lanserte Mi Mix, en telefon hvor skjermen dekket mesteparten av telefonens fremside.

Men i 2017 strakk Samsung og LG det litt lengre, bokstavelig talt, med sine nye flaggskip S8 og G6. Med disse telefonene ble en ny formfaktor introdusert, nemlig 18:9 (Samsung gikk for den noe lengre 18,5:9).

Og etter å ha prøvd Samsungs S8 i noen uker i forbindelse med #DinsideDroid-prosjektet, fremstår én ting som veldig klart:

Når jeg nå ser på en iPhone 7, ser den nærmest forhistorisk ut med sine store «døde» flater som ikke har noen annen oppgave enn å ta opp plass som kunne vært brukt til mer skjerm.

Samsung og LGs nye formfaktor er på ingen måte en revolusjon, men å gi brukerne en langt større skjerm uten at selve telefonen blir nevneverdig større, må sies å være en ganske god deal.

Dette toget må Apple hoppe på. Men billetten blir ikke billig.

FULLSKJERM: Xiaomi Mi Mix vekket oppsikt da den ble lansert. Skjermen er imidlertid ikke heldekkende. Den nedre delen, hvor kameraet er plassert, vises ikke på bildet. Foto: Produsenten
FULLSKJERM: Xiaomi Mi Mix vekket oppsikt da den ble lansert. Skjermen er imidlertid ikke heldekkende. Den nedre delen, hvor kameraet er plassert, vises ikke på bildet. Foto: Produsenten Vis mer

Ikonisk design

For som Samsung poengterte i sin lanseringsreklame, så måtte de med skjermøkingen forandre på en ting som har definert både Samsungs Galaxy-serie og konkurrentenes telefoner siden starten: Hjemknappen.

For Apple er den runde hjemknappen nærmest umulig å kvitte seg med. Den har vært kjennemerket deres siden 2007, så det sitter nok langt inne å forandre på en så viktig designdetalj.

Men skal de klare å utnytte mer av flaten, må den bort. Samsung har løst det ved å flytte fingeravtrykksensoren til baksiden, men har samtidig beholdt en hjemknapp-funksjon ved å gjøre et område på skjermen, hvor hjemknappen tidligere var, trykksensitivt.

Apple må enten gjøre det samme, eller så må de innovere litt og få lagt fingeravtrykksleseren i selve skjermen – slik noen rykter hevder at de prøver på. For deres skyld, håper jeg de velger sistnevnte.

Dersom de ikke gjør det, og i stedet velger å kopiere Samsungs løsning – eller enda verre: Bare beholder hjemknappen som den er – så er det samtidig en erkjennelse av at de har blitt forbigått. Da er de plutselig offisielt et selskap som følger etter, og ikke et selskap som leder an.

Og dét i året som markerer iPhones tiårsjubileum.

Havner bakpå

Apple har tidligere lansert funksjoner som allerede har vært brukt av konkurrenter, og beskrevet dem som nye og grensesprengende. Fingeravtrykksensoren er bare ett av eksemplene (Motorola Atrix var først i 2011, Apple lanserte i 2013).

Men ofte har altså funksjonene vært hverken nye eller grensesprengende, og telefonene de har lansert har i stedet vært ganske like sine konkurrenter.

Dette har de fått kritikk for fra Android-leiren. Den kritikken vil ikke akkurat stilne dersom Apple i september lanserer 7S og 7S Plus, altså bare mindre oppgraderinger av de nåværende modellene.

Det ryktes imidlertid at de også skal levere en tredje telefon, og at denne skal være en mer betydelig oppgradering.

Nnylig har det derimot dukket opp noen nye rykter, som kan være illevarslende for teknologigiganten.

Ikke før 2018?

Ifølge The Verge skal nemlig telefonen, som foreløpig går under navnet iPhone 8, ligge an til å få utsatt produksjon.

Telefonen ryktes å få trådløs lading, heldekkende OLED-skjerm uten kanter og kan komme til å slippes på markedet i 2018, og ikke høsten 2017, slik vi er vant til.

Årsaken skal ifølge ryktene være dårlig tilgang på enkeltkomponenter. Noen rykter hevder at telefonen vil bli tilgjengelig til vanlig tid, men i begrenset utvalg, og at folk flest vil måtte vente til 2018 før telefonen blir tilgjengelig i stor skala.

Men selv om Apple da skulle klare å overgå Samsungs S8, som er den sterkeste konkurrenten, så gjør de det likevel nesten ett år etter at S8 ble lansert.

Det betyr at selv om de skulle skaffe seg et forsprang, så vil Samsungs S9 kun være måneder unna, og da vil Apple potensielt kunne bli frakjørt nok en gang.

Hvor går dere, Apple?

Spørsmålene som nå stilles, er derfor mange. Vil Apple rydde bort den fysiske hjemknappen? Vil de klare det Samsung ikke klarte – å legge fingersensoren i skjermen? Vil de slippe iPhone 8 i høst, eventuelt med lang leveringstid, eller bare utsette hele prosjektet til neste lansering høsten 2018?

Og ikke minst: Vil trofaste Apple-kunder klare å vente på den nye telefonen, eller vil de hoppe over til en av Android-konkurrentene?

Jeg tror at de valgene Apple tar fram mot lanseringen i september vil være veldig viktige for selskapets posisjon fremover.

De har muligheten til å hente inn igjen Samsung, eller de kan havne langt bak. Den koreanske produsenten har allerede skaffet seg et forsprang, men Apple har tidligere vist at de kan innovere seg fram til teten.

Det store spørsmålet er om de fremdeles besitter den kvaliteten.

Hva mener du? Er Apple forbikjørt for godt, eller kan de hente seg inn igjen med en god lansering til høsten? Si din mening i kommentarfeltet under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!