Hvordan få tilbake gamle Snapchat

Hater du det nye Snapchat-designet?

Da må du tilbake til en eldre versjon av appen.

GAMLE-SNAP: Likte du denne varianten bedre? Da har du flaks om du har Android-telefon. Foto: Pål Joakim Pollen
GAMLE-SNAP: Likte du denne varianten bedre? Da har du flaks om du har Android-telefon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig lanserte Snapchat sin tjeneste i ny drakt, der mange brukere nå ergrer seg over endringene som er gjort.

Blant annet har innholdet blitt strukturert på en ny måte, der stories og meldinger ligger i den samme innboksen, og der mange synes det har blitt vanskelig å holde oversikten.

VPN-trikset fungerer ikke lenger

Flere aviser, bloggere og Twitter-brukere har de siste dagene kommet med oppskrifter på hvordan du får det gamle designet tilbake. Det innebærer typisk at du laster ned en VPN-app på telefonen, starter den, sender en snap og dreper appen. Etterpå skal alt være som før, loves det.

En av appene som ble foreslått var VPN 360. Vi testet denne i morges, men det ser ikke lenger ut til å fungere.

VPN står for virtual private network og lager en kryptert «tunnel» fra deg til en server, slik at all trafikk til og fra din enhet går igjennom denne serveren.

Det er blant annet noe vi anbefaler deg å bruke om du er koblet til et åpent trådløst nett slik at andre i samme nettverk ikke kan overvåke nettrafikken din, og dersom serveren i andre enden befinner seg i et annet land, kan bruk av VPN-tjenester oppheve geografiske begrensninger hos enkelte tjenester.

Vi antar derfor at trikset fungerte fordi Snapchat ikke hadde rullet ut det nye designet på stedet der VPN-serveren befant seg, men nå ser det ut til at de fleste land er dekket – det fungerte ikke på de tre ulike stedene vi prøvde i USA; ei heller fra Australia eller Japan, for å nevne noen av landene vi testet med.

Trikset som faktisk funker

Et annet velkjent triks når man vil ha ting som før, er å bruke en eldre versjon av appen.

Har du en iPhone får du dessverre ikke gjort dette lenger, siden Apple fjernet App Store fra iTunes i høst. Tidligere kunne du ha gjenopprettet Snapchat-appen på nytt om du hadde en sikkerhetskopi fra et tidspunkt før den siste oppdateringen kom.

Men på Android-telefoner er dette ganske enkelt å få til. Det finnes mange nettsteder som legger ut .apk-filene; installasjonsfilene for Android-apper. APKMirror er blant de mest kjente og drives av det respekterte nettstedet Android Police. For hver app har de som regel tatt vare på alle tidligere versjoner av apk-fila også, slik at man kan bla tilbake og laste ned en eldre versjon på telefonen.

Det fordrer at du har åpnet for installasjon fra ukjente kilder på telefonen din. Som standard kan du kun installere apper lastet ned fra Googles app-butikk, men om du åpner for ukjente kilder, kan du installere apper fra hvor som helst.

Merk at det også gjør telefonen sin mer sårbar, siden apper du finner rundtom kan være falske, inneholde virus og liknende, så dette er i så fall noe du gjør på eget ansvar. Når du har lastet ned en app, bør du slå av funksjonen igjen, slik at ikke dette kan skje utilsiktet seinere.

Framgangsmåten blir da som følger:

1. Avinstaller Snapchat-appen fra telefonen

2. Åpne Play butikk, trykk på menyknappen øverst til venstre og velg innstillinger. Trykk på oppdater apper automatisk og velg ikke oppdater apper automatisk.

Husk å slå av automatisk app-oppdatering om du vil beholde den eldre utgaven av Snapchat. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Husk å slå av automatisk app-oppdatering om du vil beholde den eldre utgaven av Snapchat. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

3. Finn fram innstillingen for installasjon fra usikre kilder (som regel under innstillinger, sikkerhet) og slå på bryteren.

PASS PÅ: Det er den sorte knappen du vil trykke på for å laste ned installasjonsfila. Det andre er annonser. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
PASS PÅ: Det er den sorte knappen du vil trykke på for å laste ned installasjonsfila. Det andre er annonser. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

3. Finn en eldre versjon av Snapchat-appen på APKMirror. I vårt tilfelle hentet vi versjon 10.23.0.0 som ble gitt ut 5. desember. Det kan være en liten jungel av falske nedlastingsknapper i form av annonser på siden – den du ser etter er den svarte merket «Download APK» med et nedlastingsikon foran.

4. Du får en advarsel om at fila kan skade enheten din, som du er nødt til å godta for å laste den ned. Når den er ferdig lastet, installerer du appen.

5. Slå gjerne av usikre kilder-innstillingen igjen.

6. Nå kan du starte Snapchat, logge på og nyte tjenesten i gammel drakt.

Merk da at du har slått av automatiske app-oppdateringer i Play butikk, så du blir i så fall nødt til å oppdatere apper manuelt (ligg da unna Snapchat-appen).

Så lenge du ikke oppdaterer appen, vil du heller ikke få tilgang på eventuelt andre nye funksjoner Snapchat lanserer. Det er heller ikke garantert at det vil fungere til evig tid – plutselig kan det være at Snapchat krever at du oppdaterer appen for å bruke den videre.

Men har du flaks, kan det være at Snapchat gjør om denne endringen i mellomtida. Den har ikke blitt så godt mottatt blant brukerne, for å si det sånn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer