Å skjønne minnepesifikasjonene på en Android-telefon er ikke bare-bare.
Å skjønne minnepesifikasjonene på en Android-telefon er ikke bare-bare.Vis mer

Har telefonen nok internminne?

Vær oppmerksom på mengden internminne når du kjøper Android-telefon.

Det finnes haugevis av apps. Apple tilbyr over 400.000 av dem i App Store, og Google har passert 250.000 i Android Market.

Og det lastes ned i bøtter og spann. Angry Birds. Facebook. Spotify. En telefon uten apps blir nesten som en bil som bare har ett gir.

Men, der iPhone/iPad/iPod Touch-brukere praktisk talt har hele lagringsplassen tilgjengelig til å installere apps (eller lagre bilder, video etc), er ikke tilfellet det samme på Android.

RAM, internminne og eksternt minne

Det kan være litt forvirrende å lese tekniske spesifikasjoner på en Android-telefon; spesielt når det gjelder minnetypene:

RAM - er telefonens arbeidsminne. Dette nullstilles når man slår av telefonen og brukes som "midlertidig" minne for ulike programmer. Jo mer RAM du har tilgjengelig, desto flere apps kan kjøres av gangen. Akkurat samme konsept som på en PC, altså.

Internt minne - dette er lagring som er innebygd i telefonen og kan sammenlignes med en harddisk på en PC. Ofte er den totale lagringsplassen oppgitt, men denne brukes da også til selve operativsystemet (ROM), så selv om det står f.eks. 512MB interminne, kan det godt være at bare 300MB av disse er tilgjengelig for deg når operativsystem etc. tar opp resten av plassen. Internminne kalles i mange spesifikasjonslister for ROM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksternt minne - dette kommer i form av et minnekort som kan byttes ut. De fleste av dagens telefoner tillater opptil 32GB minnekort, som koster noen få hundrelapper i butikkene. Her kan du for eksempel plassere musikk, videofiler, bilder etc. Noen telefoner blir solgt uten minnekort, mens du på andre får med 4GB, 8GB eller lignende.

Apps på internminnet eller minnekort?

Når du laster ned en app fra Android Market lagres den i utgangspunktet på internminnet på telefonen. Siden Android v2.2 (Froyo) ble det imidlertid mulig også å flytte apps til den eksterne lagringsplassen, men det forutsetter at utviklerne har bakt inn støtte for det i sine apps.

Ikke alle apps egner seg til å kjøre fra minnekortet, og fordi telefonen "kobler fra" minnekortet om du kobler telefonen til en PC og setter den i masselagringsmodus (slik at du kan lese og skrive filer fra og til minnekortet via PC-en). Hvis en applikasjon som ligger på minnekortet kjører i bakgrunnen, vil den med andre ord bli terminert dersom du kobler telefonen til en PC på denne måten, og startes ikke nødvendigvis når du er ferdig.

Det kan for eksempel gjøre at en alarmapplikasjon aldri vil ringe dersom den er plassert på minnekortet og du har koblet telefonen til en PC i mellomtiden. Derfor er det fortsatt mange apps som ikke vil la seg flytte til minnekortet; enten fordi utviklerne ikke vil, eller at de ikke har giddet å oppdatere applikasjonen sin. Applikasjoner med tilhørende widgets bør heller ikke kjøres fra minnekort.

(Ekstern lesning: Apps som ikke bør installeres på minnekort)

For å gjøre det hele litt mer komplisert, kan det godt være at en applikasjon lar seg flytte til minnekortet, men der tilhørende data (f.eks. alle de små profilbildene til vennene dine på Facebook) allikevel lagres på det interne minnet.

Se på internminnet!

Det er derfor ikke til å komme fra at størrelsen på internminnet bør være en viktig faktor når du kjøper ny telefon; spesielt hvis du ser for deg at du kommer til å laste ned noen apps underveis; noe vi absolutt anbefaler for å få mest ut av telefonen.

SAMLESIDE: Android-apps

Husk som nevnt at operativsystem, medfølgende apps etc. opptar noe av den interne lagringsplassen når du kjøper telefonen. Med andre ord er det ikke sikkert at du får 1GB å rutte med selv om spesifikasjonene tilsier at telefonen har 1GB intern lagringsplass. I DinSides mobiltester pleier vi derfor å oppgi hvor mye plass som er tilgjengelig til apps som ikke kan flyttes når telefonen er ny.

Eksempelvis ble vi svært skuffet over at HTC ChaCha ikke hadde mer enn 90MB tilgjengelig (vanlige apps som Facebook, Google maps etc. tar gjerne 10-15MB og ingen av disse kan flyttes), mens Samsung Galaxy S II har reservert 2GB (av totalt 16GB intern lagringsplass) til apps.

Så mye plass har du

Vil du finne ut hvor mye ledig plass du har til apps som må lagres på det interne minnet, kan du gå inn under innstillinger, applikasjoner og administrer applikasjoner. Nederst i skjermbildet ser du hvor mye plass du har brukt til apps og hvor mye du har igjen.

Vi tipser deg også om App2SD, som automatisk varsler deg hvis en app kan flyttes til minnekortet, og som også gir en kjapp oversikt over hvilke apps du kan flytte over hvis du trenger å frigjøre plass.

PS! Hvis du rooter telefonen din, kan du også partisjonere minnekortet slik at deler av det håndteres som om det var internminne. Da kan du flytte apps som i utgangspunktet ikke kan flyttes til minnekort.