Har kabelen noe å si når du skal lade?

At det er forskjell på ladere visste vi. Men hva med kabelen du putter i dingsen din?

<strong>SÅ MANGE VARIANTER:</strong> Og som du skal få se, er det slett ikke uvesentlig hvilken av dem du lader med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SÅ MANGE VARIANTER: Og som du skal få se, er det slett ikke uvesentlig hvilken av dem du lader med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye som spiller inn når du skal lade opp dingsene dine. Én ting er selve laderen, altså den du plugger i stikkontakten.

Her leveres de fleste telefoner med en 5V/1A-lader (5 watt), mens enkelte telefoner (og de fleste nettbrett) leveres med kraftigere ladere; typisk på 5V/2A (10 watt).

LES OGSÅ: Disse iPad-laderne kan være livsfarlige

Enkelte telefoner har også egne hurtigladingsmekanismer – for eksempel kan laderen som følger med Samsungs S6-telefoner virke på 9V/1,67A (15 watt).

Men hva med selve kabelen? Vi satte oss ned med USB-multimeteret vårt for å sjekke strømstyrken vi fikk ladet med når vi kombinerte ulike ladere og kabler.

MÅLER FARTEN: Med et USB-multimeter kan vi lese av både spenning og strøm når vi lader opp en mobiltelefon eller nettbrett.
MÅLER FARTEN: Med et USB-multimeter kan vi lese av både spenning og strøm når vi lader opp en mobiltelefon eller nettbrett. Vis mer


Disse kablene brukte vi

Her er kablene vi har sjekket i denne testen:

FRA JULA: For en tid tilbake kjøpte vi denne kjekke kabelen på Jula, som kan lade både med micro USB, lightning og Apple 30-pin ved å sette på en av hettene.
FRA JULA: For en tid tilbake kjøpte vi denne kjekke kabelen på Jula, som kan lade både med micro USB, lightning og Apple 30-pin ved å sette på en av hettene. Vis mer

 • Original iPad-kabel, 30-pins
 • Original iPhone-kabel, lightning
 • Original Sony-kabel, micro USB
 • En anonym kabel merket «China», micro USB. Vi kaller den Kina.
 • Kabelen som følger med Logitechs UE Boom-høyttalere, micro USB
 • En annen micro USB-kabel vi ikke er helt sikre på opphavet til, men som har fulgt med ett eller annet testprodukt. La oss bare kalle den «hvit».
 • Denne kjekke saken fra Marquant som vi fant på Jula. Den fungerer med micro USB, Lightning og 30-pin. Dessuten er den rosa. Derfor kaller vi den også det.

Vi har utført målinger med ladere fra Apple, Samsung, Huawei, Sony og Logitech, og prøvd både å lade en iPad, en iPhone 6s Plus, en Sony Xperia Z5 og nødladeren iWalk Extreme Trio.

Scenario #1: iPad-lader (2,1A) til nødlader (2,4A)

Vi brukte den originale iPad-laderen for å lade opp nødbatteriet iWalk Extreme Trio (micro USB), som fra før hadde 33% batteri igjen. Nødladeren har maksimalt 2,4A inn.

Her er tallene vi fikk:
Logitech: 1,75A
Hvit: 1,6A
Rosa: 1,55A
Sony: 1A
Kina: 0,35A

Med andre ord lader vi nesten fem ganger så raskt med Logitech-kabelen som med den anonyme kabelen fra Kina i dette tilfellet. Vi ser også at Sony-kabelen leverer betydelig mindre strøm enn de andre.

LES OGSÅ: Slik redder du en gammel lader

Scenario #2: Huawei-lader (2A) til nødlader (2,4A)

Samme øvelse, men med en annen lader. Her er tallene vi fikk:

Logitech: 2A
Hvit: 2A
Rosa: 1,6A
Sony: 0,8A
Kina: 0,4A

Femgangeren! Både Logitech-kabelen og den hvite vi ikke vet hva hører til lader her på full styrke, mens Kina-kabelen ligger langt bak. Heller ikke Sony-kabelen (den som følger med Z5-serien) gjør det så bra her.

Scenario #3: Samsung-lader (2A) til nødlader (2,4A)

Nå ser vi imidlertid at den rosa kabelen nå også klarer å levere full styrke:

Logitech, Hvit, Rosa: 2A
Sony: 1,5A
Kina: 0,65A

Alle kabler leverer her altså like godt eller bedre enn de gjorde med Huawei-laderen. Merk at Sony nå leverer 1,5A (det samme som den medfølgende laderen er spesifisert til).

Så – vi prøver med Sony-laderen i neste trinn. For å lade en Sony-telefon.

Scenario #4: Sony-lader (1,5A) til Xperia Z5

Batteriet på Xperia Z5 var her 10%, og Sony-laderen er altså spesifisert til 1,5A:

Logitech, Hvit, Rosa, Sony: 1,5A
Kina: 1A

Kina-laderen ligger også her bak, men yter nå bedre enn noen gang. Sannsynligvis betyr det at den vil levere 1A så lenge ikke laderen blir for sterk i utgangspunktet.

Men hva om vi kobler til Samsung-laderen, som kan levere 9V på kompatible telefoner? Det viser seg nemlig at Xperia Z5, som har støtte for Quick Charge 2.0, klarer å trekke 9V fra Samsung-laderen også.

Scenario #5: Samsung-lader (9V/1,67A) til Xperia Z5

Alle kablene gav oss nå 9V, som betyr at ladeeffekten blir langt høyere. Sony-laderen på 5V/1,5A gir altså 7,5W, men se på dette:

Logitech: 9V/1,4A=12,6W
Sony, hvit: 9V/1,3A=11,7W
Rosa: 9V/1,2A=10,8W
Kina: 9V/1,1A=9,9W

Altså er, som vi har påpekt i Xperia Z5-testene, Sonys lader svakere enn hva potensialet i disse telefonene er. Ved å kjøpe en egnet lader ved siden av, kan du lade mange toppmodeller raskere. Det har vi skrevet om i denne saken:

Lad raskere med Quick Charge 2.0

Så – hva med Apple-produktene?

Scenario #7: iPad-lader (2,1A) til iPad (2% strøm)

iPad og iPhone lader svært tregt når de er helt tomme for strøm, så vi sørget for å gi iPad (3. generasjon med 30-pinsplugg) liv nok til at skjermen var tent før vi startet målingene.

Original iPad-kabel: 1,93A
Rosa: 1,93A

Her fikk vi altså nøyaktig samme måling på de to kablene.

Scenario #8: Andre ladere til iPad

Vi prøvde så med 5V/2A-ladere fra både Samsung, Huawei og Logitech på den samme iPaden. Resultatet ble likt for begge kabler:

Original iPad-kabel: 0,9A
Rosa: 0,9A

Altså ser vi at man bare får ladet halvparten så fort når vi bruker en lader som ikke er laget av Apple.

Scenario #9: Fra iPad-lader til iPhone 6s plus (54% ladet)

Mens Apple selger iPhone-modellene med 5V/1A-lader, evner de å trekke mer strøm om man bruker en kraftigere lader. Det ser vi når vi bruker iPad-laderen:

Original iPhone-kabel: 1,55A
Rosa: 1,55A

Merk at vi nok ville ha fått enda raskere lading om batteriet hadde vært mer utladet enn 54% gjenstående. Ladehastigheten sakker nemlig av etter hvert som batteriet fylles opp.

Scenario #10: Andre ladere til iPhone 6s Plus

Vi prøvde så med laderne fra Samsung, Huawei og Logitech – alle på 5V/2A. Det klarte vi imidertid ikke å få:

Original iphone-kabel: 1A
Rosa: 1A

Konklusjon

Det spiller absolutt rolle hvilken kabel du bruker når du lader. I flere av våre scenarier ser vi at den billige kinakabelen uten navn leverer langt lavere ladestrøm enn de med merkenavn på.

Det vi har sett er at:

 • Noen kabler lader raskere enn andre – med samme lader og til den samme enheten. Spesielt kan billige Kina-kabler være dårligere.
 • Både Sonys telefoner og Apples telefoner kan lade raskere med en annen lader enn den som følger med i esken.
 • Apple-produkter lader tregere om du bruker en lader fra en annen produsent.
 • Den rosa kabelen fra Marquant, som vi kjøpte på Jula til en tohundrelapp, gjør det jevnt over godt og er også veldig smart, siden den kan lade alt av telefoner, nettbrett og nødladere. Den finnes også i andre farger.

Les også vår test av Ikeas trådløse lading

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!