Har du en telefonknapp som ikke virker?

Slik løser du problemet.

<strong>DEFEKT KNAPP:</strong> De fleste telefoner har en eller flere fysiske knapper på utsiden. Blir en av dem defekt, finnes det flere triks. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DEFEKT KNAPP: De fleste telefoner har en eller flere fysiske knapper på utsiden. Blir en av dem defekt, finnes det flere triks. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Å reparere defekte telefoner er sjelden en billig affære. Og det kan være litt irriterende, dersom resten av telefonen egentlig fungerer helt fint – ofte blir prisen såpass høy at det for mange føles like greit å gå til anskaffelse av en ny telefon.

Har du problemer med en av de fysiske knappene på telefonen, er det imidlertid hjelp å hente. Her er noen tips, enten det dreier seg om hjem-knapper, volumknapper eller av og på-knappen:

Hjem-knappen

Mange telefoner har fortsatt en fysisk hjem-knapp, som sitter på utsiden av skjermen. Den trykker man på ganske ofte – stort sett hver gang man vil bytte app, og mange bruker den også for å slå på telefonen.

Begynner hjem-knappen å bli defekt, har vi allerede et par artikler om hvordan du løser det her:

Defekt hjem-knapp på Android?
Defekt hjem-knapp på iPhone?

Volumknapper

Er en eller begge volumknappene defekte, kan du på en iPhone skyve fingeren opp fra bunnen av skjermen for å vise kontrollsenteret, som også inneholder en volumbryter. Alternativt kan du også her bruke den såkalte AssistiveTouch-funksjonen omtalt over. Du kan også lese om den hos Apple.

HVIT PRIKK: Apples AssistiveTouch-funksjon kan hjelpe deg med mye; også dersom en av de fysiske knappene er defekt på telefonen. Foto: APPLE
HVIT PRIKK: Apples AssistiveTouch-funksjon kan hjelpe deg med mye; også dersom en av de fysiske knappene er defekt på telefonen. Foto: APPLE Vis mer


På Android finnes en drøss av apper og moduler (widgets) som lar deg justere volumet, enten det dreier seg om medieavspilling, ringetone, tale, varsler eller lignende.

Eksempelvis Volume Control +, som også lar deg deaktivere volumknappene om du har det «omvendte» problemet – at du ofte kommer borti dem.

STYR VOLUMET: Med Volume Control +-appen føler det også en modul du kan legge på hjemskjermen for raskt å kunne endre volumet på telefonen.
STYR VOLUMET: Med Volume Control +-appen føler det også en modul du kan legge på hjemskjermen for raskt å kunne endre volumet på telefonen. Vis mer


Av og på-knappen

TO TRYKK: Mange telefoner lar deg aktivere en funksjon i skjerminnstillingene slik at du kan prikke to ganger for å tenne den. Kjekt om av og på-knappen er defekt og du ikke har en fysisk hjemknapp. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TO TRYKK: Mange telefoner lar deg aktivere en funksjon i skjerminnstillingene slik at du kan prikke to ganger for å tenne den. Kjekt om av og på-knappen er defekt og du ikke har en fysisk hjemknapp. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Denne kan være litt kinkig – spesielt på telefoner som ikke har en fysisk hjem-knapp, siden det er den eneste knappen som i utgangspunktet kan tenne skjermen.

Veldig mange Android-telefoner lar deg vekke skjermen ved å prikke to ganger på den når den er slukket, men det må du ofte aktivere i innstillingene først, så her er tipset å gå til innstillinger og skjerm og lete nedover.

Finner du ikke denne, kan appen Gravity Screen være til god hjelp. Den slukker automatisk skjermen når du putter den i lomma og tenner den når du tar den opp igjen. I tillegg finnes en håndfull andre funksjoner.

DTSO er en lignende variant som lar deg dobbeltprikke på nærhetssensoren (som regel rett ved siden av frontkameraet) for å vekke telefonen igjen, bruke en av volumknappene eller riste telefonen for å slå på skjermen.

Har du iPhone kan du også her bruke nevnte Assistive Touch-funksjon for å slukke skjermen via «Lås skjerm»-kommandoen. For å tenne den igjen, kan du uansett bruke hjemknappen.