Fitbit kjøper Pebble og legger ned produksjonen

Har du bestilt en ny Pebble-klokke vil du ikke få den

…men heldigvis får du pengene tilbake fra Kickstarter.

KOMMER ALDRI: De nye Pebble-smartklokkene og den lille musikkspilleren vil aldri se dagens lys. Foto: Pebble
KOMMER ALDRI: De nye Pebble-smartklokkene og den lille musikkspilleren vil aldri se dagens lys. Foto: Pebble Vis mer
Publisert

I 2012 ble smartklokka Pebble lansert som et folkefinansieringsprosjekt på Kickstarter. Året senere kom produktet i butikkene og ble utsolgt i den amerikanske Best Buy-kjeden i løpet av fem dager.

Oppfølgeren Pebble Time ble også en stor suksess på Kickstarter i 2015. Det er tidenes mest innbringende Kickstarter-prosjekt, der brukerne spyttet i over 20 millioner dollar til utviklingen av produktet.

Og tidligere i år var det duket for oppfølgere både til den originale Pebble-klokka og Pebble Time, samt Pebble Core; en liten musikkspiller med Spotify-støtte fremfor lokalt lagrede filer. Kickstarter-brukerne svarte med 12 millioner dollar.

Av de fire mest finansierte prosjektene på Kickstarter, er tre av dem Pebble-produkter.

DE STØRSTE SUKSESSENE: Tre av de fire mest innbringene Kickstarter-prosjektene har vært Pebble-produkter. Også andreplassen, The Coolest Cooler, har hatt svært mye problemer. Faksimile: Kickstarter
DE STØRSTE SUKSESSENE: Tre av de fire mest innbringene Kickstarter-prosjektene har vært Pebble-produkter. Også andreplassen, The Coolest Cooler, har hatt svært mye problemer. Faksimile: Kickstarter Vis mer

Full stopp

Fitbit, kjent for sine aktivitetsarmbånd, har kjøpt opp Pebbles nøkkelressurser og intellektuelle eiendeler, men Pebble vil ikke fortsette som et selvstendig selskap.

Er du blant dem som har backet de nye Pebble-produktene på Kickstarter, vil du aldri få dem. Pebble har riktignok sendt ut noen Pebble 2-enheter, men Pebble Time 2 og Pebble Core vil aldri se dagens lys.

Det er derfor ikke uten grunn at vi har for vane å komme med en advarende pekefinger når vi skriver om folkefinansieringsprodukter. Dette skrev vi i vår artikkel om de nye Pebble-enhetene:

Som før advarer vi mot at det å backe et Kickstarter-prosjekt ikke er det samme som å kjøpe produktet. Det er risiko for at produktet blir forsinket, annerledes enn forespeilet eller ikke noe av i det hele tatt – selv om selskapet har fått inn millioner av dollar.

Du får refusjon

Heldigvis vil du få refusjon fra Pebble/Fitbit om du har backet prosjektet og ventet på en ny Pebble-enhet.

REFUSJON: Kickstarter-brukere som backet de nye Pebble-enhetene vil heldigvis få refundert beløpet de spyttet inn. Faksimile: Kickstarter
REFUSJON: Kickstarter-brukere som backet de nye Pebble-enhetene vil heldigvis få refundert beløpet de spyttet inn. Faksimile: Kickstarter Vis mer

Denne refusjonen skal skje i løpet av tre uker og vil da være i dollar, med dagens kurs. Dollarkursen er for øvrig svært lik det den var for et halvt år siden, da Kickstarter-kampanjen pågikk, så du vil med andre ord neppe tape noe særlig i kroner og øre.

Hva om du har en Pebble-klokke fra før?

Dersom du allerede eier en Pebble-klokke, vil den fortsatt virke som tidligere, men uten fremtidige oppdateringer, og uten support og garanti fra produsenten.

Har du kjøpt klokka direkte fra Pebble, vil du med andre ord være overlatt til deg selv om den skulle slutte å virke.

Har du kjøpt en Pebble-klokke fra en norsk butikk, har du fremdeles fem års reklamasjonsrett dersom det skjer noe med klokka du ikke kan antas å ha skyld i selv.

LES OGSÅ:
Slik klager du på ødelagte produkter
Artikler om smartklokker |aktivitetsarmbånd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer