Handspring Treo 180

Denne mye forhåndsomtalte dingsen er den første ekte kombinasjonen av en PDA og en mobiltelefon. Vi har ventet lenge på å få teste saken, og her er våre inntrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Handspring Treo 180
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vi har de senere årene sett flere forsøk på å kombinere PDAer og mobiltelefoner, noen mer vellykkede enn andre. Nokia har hatt stor suksess med 9000-serien, Motorola har sin Accompli, og de fleste vanlige PDAer kan gjøres om til mobiltelefoner via diverse tilleggsmoduler.

LES OGSÅ:

Handspring valgte en litt annen metode enn de andre produsentene. I stedet for å legge mobilfuksjonalitet oppå en PDA – eller omvendt - designet de en hybrid fra grunnen av, med hensikt å kombinere det beste fra to verdener.

Vi har vært noe skeptiske til nyvinningen. Kan Handspring, godt kjent for sine Palm-baserte PDAer, virkelig lage en god mobiltelefon?

Mindre enn ventet

Spenningen var naturligvis stor da vi mottok pakken med Treo 180. For å friske opp minnet – PDAfonen finnes i to utgaver, én med tastatur og én med grafitti-område for innføring av tekst. Vi syntes tastaturversjonen var mest spennende, og det er denne vi har testet.

Inne i pakken finner du altså selve Treo-enheten, laderkabel, USB-kabel for synkronisering, handsfree-sett og en CD med programvare.

Treo er mindre enn vi fryktet. Den er så absolutt mindre enn andre Palm-baserte PDAer, og bare litt større enn en gjennomsnittlig mobiltelefon. Vi er vant til å gå med mobiltelefon i bukselommen, og stiller følgelig visse krav til størrelse og vekt. Treo oppfyller disse nesten, den er bredere og litt mer klumpete enn vår kjære Ericsson T39, men absolutt holdbar. Vekten er på 148 gram.

Klikk bildet for større utgave
Klikk bildet for større utgave Vis mer

Treo består av et lokk, som også fungerer som høyttaler, og en hovedenhet. Lokket har et stort vindu, slik at du kan se hvem som ringer når det er stengt, og samtalen besvares følgelig ved å åpne telefonen. Tastaturet dekkes av lokket, og nedenfor tastaturet finnes funksjonsknapper som åpner applikasjoner som SMS, telefonbok og internett.

På siden av maskinen finner du også et scrollehjul og handsfree-inngang, mens på toppen befinner av/på-knappen seg, samt en knapp som veksler mellom stille- og lydmodus.

Praktisk bruk

image: Handspring Treo 180

Hanspring Treo bygger på Palm OS 3.5.2, og PDA-funksjonaliteten vil være velkjent for alle som har vært i nærheten av en Palm-basert maskin. For nybegynnere: Hovedmenyen består av en rekke logiske ikoner, som med ett klikk fører til alle nødvendige funksjoner. Du får kalender, kalkulator, utgiftsprogram, memoprogram, huskeliste og City Time, som viser deg tiden i fire fritt valgte byer i verden. Palm-operativsystemet er ypperlig for brukere som ønsker brukervennlig PDA-funksjonalitet, samt tilgang til store mengder tilleggsprogrammer. Det er altså lite å utsette på når det gjelder PDA-funksjonalitet, Treo er som sagt kompakt, men likevel temmelig godt utstyrt (16 MB minne er for eksempel en fordel).

Det som selvsagt er meget interessant, er hvordan Treo fungerer som mobiltelefon. Svaret er: overraskende bra. I det du åpner lokket dukker det opp en meny der du kan legge inn dine mest brukte numre, og oppringningen skjer ved at du trykker på én stor knapp med det aktuelle navnet på. Du kan også få opp et virtuelt nummertastatur på skjermen, eller bare bruke det innebygde tastaturet nedenfor skjermen til å taste nummeret.

Når vi første snakker om tastaturet – knappene er, ikke overraskende, små, men likevel helt brukbare. Responsen og den generelle følelsen med knappene har vi ingen problemer med. Jo større fingre du har, desto verre blir tastaturet å bruke, men dette er en av de naturlige ulempene som følger med den stadige miniatyriseringen av gadgets.

Det røde lyset varsler om lavt batteri. Det vil du se ganske ofte.
Det røde lyset varsler om lavt batteri. Det vil du se ganske ofte. Vis mer

Ved å trykke på SMS-knappen åpnes innboksen, og takket være den store PDA-skjermen er meldingene mye mer oversiktlige og behagelige å lese enn på vanlige mobiltelefoner. Skrivingen er også uproblematisk, og i og med at du har et qwerty-tastatur til disposisjon, går det temmelig fort å skrive en melding. Det vi imidlertid opplevde litt problemer med, var å faktisk sette inn nummeret meldingen skulle sendes til, her måtte det noe prøving til før vi klarte å åpne telefonboken.

Det er en god del innstillinger du kan justere på, som for eksempel flere ringelyder og volumnivåer, vibrasjon og annet smått. Ringelydene er begrenset til diverse, vel, lyder, du må nesten klare deg uten flotte melodier her.

For øvrig har telefonen støtte for både 900 og 1800 MHz GSM, høyttalerfunksjon, og ikke minst mulighet for GPRS – gjennom en oppgradering som kommer senere i år. Den innebygde nettleseren, Blazer, støtter forøvrig WAP, WWW og I-Mode.

Det er virkelig ikke mye å utsette på mobil- eller PDA-funksjonaliteten til Treo. Riktignok krever det noe tilvenning hvis du er vant til å bruke vanlig mobiltelefon (noe de fleste av oss er), men etter hvert blir det klart at denne funksjonaliteten er svært fleksibel.

Treo og andre populære mobiltelefoner
Treo og andre populære mobiltelefoner Vis mer

Noen innvendinger har vi, men det meste gjelder egentlig vanene våre. Vi pleier å bruke mobiltelefonen både som klokke og vekkerklokke, og i Treos tilfelle er dette noe komplisert. For å sjekke hva klokka er må du over fra ringelisteskjermen til PDA-menyen, og det er ett tastetrykk for mye. Det optimale hadde vært om man kunne se klokken gjennom lokket. Det finnes heller ingen separat vekkerklokke-funksjon, selv om det er mulig å sette alarm i forbindelse med avtaler.

Det største problemet med Treo er batteriets levetid. Mobiltelefonen har kun 60 timers oppgitt standby-tid, som er lite i forhold til dagens moderne telefoner. Det går an å skru av mobilfunksjonaliteten, og kun bruke Treo som PDA – da varer batteriet mye lenger, men det eliminerer jo hele poenget med å kjøpe en kombinert håndholdt PC og mobiltelefon.

Konklusjon

Her har Handspring gjort en god jobb. Treo er en komplett integrering av mobiltelefon og PDA, har Palm-systemets brede programvareutvalg og brukervennlighet, og ikke minst er den både billigere, mindre og lettere enn mange konkurrenter. Hvis du klarer deg med et batteri med kort levetid, er dette et eksepsjonelt produkt.

Til sommeren kommer en versjon av Treo med fargeskjerm, og vi gleder oss selvsagt til å prøve denne. Vi håper og tror også at Handspring vil videreutvikle konseptet, og regner med at om noen generasjoner kan Treo bli det perfekte kommunikasjonsproduktet. I dag er den bare solid, med rom for noen forbedringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!