Håndholdt PC på størrelse med et kredittkort

Håndholdt PC på størrelse med et kredittkort

Synes du en vanlig håndholdt datamaskin er for stor og klumpet til å holde rede på avtaler og telefonnumre? Da kan Xircom Rex være tingen for deg. Selv om den er like liten som et kredittkort, gjør den mye av det samme som andre håndholdte datamaskiner.

Publisert

Dette må være den minste PDA (personlig digital assistent) på markedet i dag. Xircom Rex 5001 er så liten at andre håndholdte datamaskiner faktisk virker store og klumpete. Rex har begrensede muligheter, men kan allikevel være et produkt som gir mange brukere akkurat det de trenger.

Mangler trykkfølsom skjerm

Rex har ikke trykkfølsom skjerm, slik tilfellet er for de fleste andre PDAer. All manøvrering skjer med seks knapper som er plassert ved siden av vinduet. Disse knappene er enkle å bruke, og de er laget slik at det blir svært intuitivt å benytte dem.

Det mest negative med at Rex verken har trykkfølsom skjerm eller tastatur, er at det blir vanskelig å skrive på den. Du må nemlig flytte markøren på skjermen fra bokstav til bokstav, og trykk på en bekreftelsestast for å skrive hver enkelt bokstav. Og naturligvis mangler dette tastaturet norske tegn!

Ikke så liten allikevel

Xircom Rex har faktisk såpass mye som 512 KB internminne. Selv om dette er forholdsvis lite sammenlignet med de fleste andre PDAer (Palm III har 2 MB, Psion 5 har 8 MB), er det allikevel nok til å gi plass til ganske mye informasjon.

Rex er like stor som et PCMCIA-kort, og har plugg i den ene kortenden. Den får plass i en Type II PC-Card-port, som finnes på alle bærbare PCer. For deg som har vanlig stasjonær PC, følger det med en egen dokkstasjon som kobles til en av serieportene.

Skjermen er 5,5 x 3,4 cm (dekker ca. halvparten av "kredittkortet") og viser 150 x 98 piksler i svart/hvitt. Skjermen er faktisk litt skarpere enn skjermen på en vanlig Palm III, men dette kan skyldes at Rex ikke har et trykkfølsomt belegg. Xircom Rex veier 31 gram, noe som er 1/5 av vanlige Palm-maskiner.

I tillegg til sitt eget program for holde orden på avtaler, kontakter og annet, kommuniserer Rex med Microsoft Outlook og Schedule, Lotus Organizer, Notes og Symantec ACT!

Fungerer bra

Første gang vi skulle bruke Xircom Rex, hadde vi litt problemer. Vi klarte ikke å få kontakt mellom dokkstasjonen og PCen. På forunderlig vis rettet problemene seg opp da vi tok ut batteriene av PDAen og satt dem inn på nytt. Pip, sa det da, og plutselig var alle problemer løst.

Vi testet Rex med organiseringsprogrammet som følger med i pakken, TrueSync Desktop. Dette er et program som holder orden på kontakter (med plass til ganske omfattende opplysninger om hver), avtaler, notater og tid/kalender. Programmet har en del muligheter, og er svært enkelt å bruke. Men dessverre mangler det en løsning for epost og skikkelige muligheter for nettverkskommunikasjon.

Selve synkroniseringen er veldig bra. Det trengs bare to klikk, og så er du i gang med å sende informasjon mellom PCen din og Rex. Selve overføringen tok i våre tester rundt ett minutt, men er det snakk om å overføre store mengder informasjon, vil det gå med betydelig mer tid enn dette.

Vi forsøkte også å få til synkronisering med Outlook 2000, men dette programmet ble gjenkjent som Outlook 98 i tillegg til at vi fikk beskjed om å installere rare tilleggskomponenter. Dermed ble det ikke noe kommunikasjon her. Trolig vil denne feilen bli rettet opp i en eventuell neste driver (og som vil kunne lastes ned over Internett).

Konklusjon

Rex er et produkt som absolutt vil være interessant for mange. Dette skyldes særlig størrelsen og vekten. Vi gir minuspoeng for at det ikke er ordentlig støtte for et så vanlig program som Outlook 2000, men pluss for at Rex' eget organiseringsprogram er så lett å bruke.

Prisen på Xircom Rex er 1.495 kroner inkl. mva, en pris som vi synes er helt grei. Du får med all nødvendig programvare, dokkstasjon og et lite skinnetui på kjøpet.

Norsk forhandler er Tate, telefon 22 46 13 55.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer