Håndholdt data for alle behov

Psion lanserer en ny serie håndholdte datamaskiner som er laget for å kommunisere med Internett. Maskinene kommer i flere størrelser, og er tilpasset behovene til ulike brukere.

Psion har gjennom mange år vært en av verdens ledende produsentene av smarte og bittesmå datamaskiner. Maskinene deres har pleid å veie noen hundre gram, og de har hatt en uslåelig batterilevetid på 10-40 timer og til og med gode tastaturer.

Nå kommer en ny type maskiner. Psion satser nå på effektiv kommunikasjon med Internett, og en serie av maskiner som strekker seg fra små enheter som veier 100-200 gram og som har begrensede muligheter, til netBook som veier 1,15 kg og som skal gi skikkelig tilgang til Internett.

netBook

netBook er første maskin ut i denne serien. Den er annerledes enn tidligere Psion-maskiner: fire ganger så stor, flere ganger tyngre og også dyrere. Men den byr også på nye og bedre muligheter: fargeskjerm med 640x480 piksler i 8-biters farger (256 farger) og en prosessor som med en klokkehastighet på 190 MHz. Dette er nesten seks ganger raskere enn Serie 5mx, som er dagens toppmodell.

Vi har fått demonstrert netBook, og inntrykket er at den er et solid alternativ til bærbare PCer for mange brukere. For selv om netBook ikke kommer til knærne på bærbare PCer når det gjelder prosessorhastighet, skjermkvalitet og utvalg i programvare, har den mange viktige egenskaper på felt hvor bærbare PCer som oftest er svake: Batterilevetiden skal være ca. 10 timer (3 ganger det som er vanlig for bærbare PCer), og dessuten er det ingen ventetid for å skru den av og på.

netBooks primære bruksfelt er rettet mot nettbruk mens du er på farten. Den er laget for å overføre data trådløst fra mobiltelefoner, og leveres med tilpasset epost- og nettleser. Overføring av data skjer enten trådløst med mobiltelefon eller over modem som settes inn i maskinen.

Her er det fortsatt klare begrensninger: Skjermstørrelsen på 640x480 piksler er i minste laget for mange webtjenester, og dessuten støtter ikke nettleseren JavaScript og SSL. JavaScript brukes på nesten alle profesjonelle webtjenester for å gi alt fra økt funksjonalitet til morsomme effekter, mens SSL er nødvendig for å handle sikkert over Internett. I følge Psion vil JavaScript være tilgjengelig for netBook i februar/mars 2000.

Java og intranett

Men netBook har en stor fordel for nettbruk: den støtter Java fullt ut. Og selv om det kan virke som om Java er på vikende front når du ser hvor mange nettsider som inneholder Java-applets, er det slik at Java er i ferd med å bli det viktigste programmeringsspråket for servere.

Dette betyr at ved utvikling av for eksempel et nytt intranett, kan Java brukes i stort omfang, slik at netBook kan kommunisere direkte og effektivt med intranettserveren.

Støtte for Java betyr også at det etter hvert vil være gode muligheter for å velge mellom mye nyttig programvare.

Fra netBook og nedover

Men en maskin som netBook er en temmelig kraftig maskin for sin kategori. For mange brukere vil det ikke være behov for alle mulighetene den gir. Og maskiner som har færre muligheter, vil også kunne være mindre i størrelse og veie mindre.

Og det er dette som er den største nyheten fra Psion: Ved å utvikle enheter som er ulike i størrelse, med gradvis mindre og færre muligheter, men hvor alle kommuniserer med samme språk, vil det være mulig å bygge opp et effektivt trådløst intranett.

Avhengig av behovene de ansatte har i ulike situasjoner, kan bitte små enheter, håndholdte enheter uten tastatur, eller mer komplette maskiner som netBook benyttes.

Kostnadene med utvikling av et slikt intranett kan raskt bli langt mindre enn det som er mulig med dagens løsninger. For eksempel vil de ulike ansatte kunne klare seg med kommunikasjonsenheter som koster fra noen få tusenlapper og opp til rundt 10.000 kroner.

Og bruksområdene for intranettet vil kunne utvides ettersom det ikke lenger vil være nødvendig å trekke med seg en bærbar PC på 3 kg i alle mulige sammenhenger, og i tillegg koble denne til både telefonutgang og strømnettet hver gang denne skal benyttes.

Men innen alt dette skal kunne bli til virkelighet, vil vi være et godt stykke ute i 2000. Alle bebudede enheter må komme på markedet – foreløpig har vi bare sett netBook – og bedriftsmiljøer vil måtte tilpasses. Så selv om denne serien vises frem i disse dager, er dette likevel teknologi som ligger et stykke inn i fremtiden.