HandEra utfordrer Palm

Lei av små Palm-skjermer? HandEra har en skjermløsning som er tydeligere og større. Og det er ikke alt denne PDAen kan by på.

Hittil har vi konsentrert oss om å teste de rimeligere håndholdte PCene, som ikke koster mer enn 3.000 kroner. Samtidig var vi temmelig spent da vi mottok det nyeste produktet fra HandEra – en maskin som koster litt mer en de håndholdte PCene vi har testet hittil.

For ikke å sammenligne epler og appelsiner, legger vi derfor denne artikkelen litt på siden av vår test av rimelige PDAer (personlige digitale assistenter), og kommer tilbake med en utfyllende test av HandEra 330 og andre profesjonelle håndholdte PCer litt senere. Våre førsteinntrykk av denne maskinen er imidlertid svært bra.

Vi kan se alt

En av hovedfordelene med HandEra 330 er maskinens store skjerm, med en oppløsning som er høyere enn vi er vant til på rimeligere modeller. Dette er en kjempefordel for de som har irritert seg over de små skjermene på Palm m105 og andre modeller. Teksten er klar og tydelig, det eneste problemet er at skjermen flimrer litt.

Skjermen har også en annen type bakgrunnsbelysning, her er det ikke teksten (som på Palm-PDAene) men selve bakgrunnen som lyses opp (i likhet med flere andre PDA-modeller).
HandEra 330 er utstyrt med Palm OS 3.5. Du finner likevel en annen forskjell fra Palm-modellene: Graffiti-delen av skjermen (der hvor du fører inn tekst), er aktiv, som en del av hele den trykkfølsomme skjermen. Det betyr at du blant annet får se konturer av de bokstavene du skriver inn mens du holder på, og dette bidrar faktisk til færre feil. Du kan også fjerne hele Graffiti-området for å få bedre oversikt over ikonene. Meget praktisk.

Flere tillegg

Stor skjerm er ikke alt HandEra 330 har å by på. Maskinen har en mikrofon som lar deg ta opp lyd, støtte for CompactFlash-kort og SD-kort samt mulighet for bruk av oppladbare batterier (4x AAA).

Det er spesielt støtten for både CF- og SD-kort som gjør HandEra 330 til en svært brukervennlig maskin. Du kan lagre dine data eksternt og bytte programvare. Det er få håndholdte PCer som har et like stort utvalg av utbyggingsmuligheter.

Det eneste minuspoenget til PDAen er utseendet. Vi synes hele PCen føles litt billig, med tilsynelatende lite solid plastfinish. Så hvis designet og ”imponatoreffekten” er det du er ute etter, er kanskje ikke HandEra noe for deg. Men så lenge det er det som er på innsiden som teller mest, kan du trygt satse på denne PDAen.

HandEra 330 veier 187 gram, har en 33 MHz prosessor og 8 MB RAM. Maskinen koster 4.452 kroner inkludert moms, og den offisielle norske distributøren heter Input. De kan nås på telefon 33 48 95 00.