Halvveis i #WP8exp

DinSides journalister har tilbrakt to uker med Windows Phone 8. Hva synes de nå?

Windows Phone 8 er pent, lekkert og unikt. Men det er også mye med operativsystemet som får oss til å stusse.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Windows Phone 8 er pent, lekkert og unikt. Men det er også mye med operativsystemet som får oss til å stusse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var egentlig en leser som gav oss ideen om prosjektet vårt – Espen sendte oss en epost og foreslo at det kunne ha vært spennende om et par av DinSides journalister hadde byttet ut telefonen sin med en Windows Phone 8-basert telefon i én måned for å se hva vi syntes.

Gaute (iPhone-bruker) og Pål Joakim (Android-bruker) brettet opp ermene, og på henholdsvis fredag 30. august og mandag 2. september låste vi bort favorittleketøyene våre til fordel for hver vår Nokia Lumia 925, som ifølge kollega Ole Petter er den beste Windows Phone 8-telefonen på markedet akkurat nå.

Ole Petter har for øvrig tatt sitt eget oppgjør med Microsoft i en artikkel du kan lese her.

>> Les testen: Nokia Lumia 925

Vi fikk litt starthjelp med app-tips og den slags av DinSides lesere i kommentarfeltet under den opprinnelige artikkelen, og vi har også fått noen tips via sosiale medier, der vi og andre bruker hashtagen #WP8exp. Mest aktiv har debatten vært på Twitter. Noen av tweetene har vi lagt inn i denne saken.

Så – hva synes vi halvveis ut i prosjektet?

De første 20 minuttene

PJ (fra Android):
Mens Gaute låste bort sin iPhone på fredag, bestemte jeg meg for å bruke helga på å sette opp telefonen, slik at telefonen skulle være helt klar til bruk når jeg puttet i SIM-kortet. Jeg fikk en advarsel om at jeg ikke hadde i SIM-kort, men fikk allikevel gå videre i oppstartsprosessen. Da jeg ble bedt om å putte inn brukernavnet og passordet til Live-tjenesten, fikk jeg etterpå beskjed om at telefonen ikke fikk kontakt med Microsofts servere, noe som slett ikke overrasket meg, siden jeg ikke hadde blitt bedt om et WiFi-passord først.

Det var heldigvis en smal sak å fikse, så jeg koblet meg på det trådløse nettverket via innstillinger-menyen og fikk lagt til diverse konti som Exchange, Google, Facebook etc. Dette var en helt uproblematisk prosess og på kort tid var kontaktlista (fra Google) på plass i «Personer»-appen etc. Jeg har testet et par Windows Phone 7-telefoner tidligere, og forskjellene var ikke blitt store i mellomtiden, så det var lett å kjenne seg igjen.Jeg brukte også litt tid på å tilpasse hjemskjermen slik at rekkefølgen og layouten ble slik jeg ville ha den – også dette er relativt uproblematisk, selv om jeg synes det kan være litt småknotete når man vil justere størrelse på flisene (ikonene) og rokere på dem, der man må dytte ting litt frem og tilbake slik at alt faller på plass slik man så for seg i utgangspunktet.

Da mandagen kom, var det på tide å sette inn SIM-kortet, og jeg husker at jeg ble positivt overrasket over hvor lite batteriet hadde sunket i mellomtiden. Nå bruker telefonen selvsagt mindre strøm uten SIM-kort i, og i etterkant har jeg opplevd Lumia 925 å ha batteritid på det jevne, der jeg stort sett må plugge den i laderen et par timer før leggetid.Da jeg puttet i SIM-kortet og startet telefonen på ny, fikk jeg beskjed om at jeg kunne få noen apper fra operatøren, noe jeg først takket ja til, men da jeg så fikk beskjed om at jeg måtte tilbakestille telefonen til fabrikkinnstillingene stod jeg over. Da måtte jeg jo ha ordnet alt på nytt igjen.

Alt i alt en litt småruskete start, altså, men på ingen måte veldig problematisk.

Gaute (fra iPhone):
Fredag 30. august låste jeg bort min iPhone i et skap, og la samtidig en splitter ny telefon i lomma. I motsetning til PJ gikk jeg for en komplett installasjon fra første stund - med SIM-kort og det hele. Derfor slapp jeg også unna de små hindrene han måtte gjennom. Installasjonen gikk fint, men det var én ting jeg hadde glemt.

Overføre iCloud-kontaktene mine.

Dersom du har iPhone, er det en finfin løsning å lagre kontakter i iCloud. De synkroniseres enkelt og greit når du en gang bestemmer deg for å oppdatere til en ny modell.

Så lenge det er en iPhone.

Men med min iPhone innelåst i et skap var det vanskelig å få gjort noe med dette, så de siste ukene har jeg klart meg uten dem. Det har gått sånn passe bra, takket være nettbaserte telefonkataloger. Etter litt tips fra våre sosiale følgere og innbitt googling har jeg funnet en oppskrift på å gjøre operasjonen uten telefonen, men den har jeg ikke fått prøvd ennå. Fungerer det, skal jeg passe på å få det med i en annen sak.

Bortsett fra dette var førsteinntrykket mitt positivt. Designen på telefonen er enkelt og pent, og brukergrensesnittet likeså - selv om det unektelig er ganske uvant for en iPhone-bruker.

Menyer, innstillinger og hjemskjerm

Gaute (iPhone):
Menysystemet i WP8 er grunnleggende annerledes enn iOS, og jeg var rimelig skeptisk da jeg hadde brukt det noen timer. “Innstillinger”-menyen har så mange kategorier at jeg blir helt matt, og noen av dem viser seg å ikke være en meny i tradisjonell forstand, men en app, slik jeg forstår det. Men det virker da ganske kronglete å måtte aktivere en app for å kunne gjøre endringer i innstillinger?

I begynnelsen av dette prosjektet ble vi “instruert” av en leser som mente det var viktig at vi var åpne og forberedt på at det tross alt var en helt annerledes telefon vi skulle bruke. Han ba oss huske på at man trenger litt tilvenningstid når man går over til et nytt system.

Vel, etter litt over to uker kan jeg nå si at jeg har blitt vant til det nye systemet. Det betyr ikke at jeg liker det.

Noen apper følger temafargene til telefonen. Da kan du kjapt endre hjemskjermens utseende. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia
Noen apper følger temafargene til telefonen. Da kan du kjapt endre hjemskjermens utseende. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia Vis mer

For selv om alt er lekkert, pent og tiltrekkende, så er brukeropplevelsen min ganske bånn i bøtta. Det er det flere grunner til, blant annet klokkefunksjonen. Hvorfor i alle dager er det ikke basisfunksjoner som stoppeklokke og nedtelling? Og hvorfor klarer ikke telefonen å holde tida når jeg har på automatisk innstilling av klokka? Faktisk går klokka 4 minutter for sent når jeg har denne funksjonen aktivert. Det er vel unødvendig å si at jeg har gått over til å stille klokka selv.

Jeg savner også mappene jeg hadde på iPhone. Jeg hadde sikkert 100 forskjellige apper samlet på én skjerm, fordelt i en oversiktelig mappestruktur. To klikk og jeg har åpnet en app.

På telefonen jeg har nå, har jeg 31 fliser. Allerede da må jeg scrolle nedover for å finne appen jeg skal bruke. Jeg prøvde å minimere alle flisene, men det synes jeg blir ganske uoversiktelig. Med andre ord: Mappefliser hadde vært praktisk.

PJ (Android):
Tilpasningsmulighetene er kanskje det sterkeste argumentet for hvorfor jeg bruker Android, og jeg har brukt mye tid på å tilpasse telefonen til mitt bruk, enten det handler om tastaturet, SMS-programmet eller launcheren (hjemskjerm-appen).

Til venstre er alle flisene gjort små, for å få flest mulig apper på første skjermbilde. Til høyre et mer tradisjonelt layout. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia
Til venstre er alle flisene gjort små, for å få flest mulig apper på første skjermbilde. Til høyre et mer tradisjonelt layout. Foto: Gaute Beckett Holmslet/Nokia Vis mer

Når det gjelder tilpasningsmuligheter er de til sammenligning nokså begrenset på WP8. Å konfigurere utseendet på telefonen handler i bunn og grunn om å velge én farge som går igjen på flisene og i uthevet tekst, samt å velge et bilde til låseskjermen. Du kan også skreddersy hjemskjermen ved å endre rekkefølge og størrelse på de fleste av flisene, men glem apper som kan slå opp telefonnumre når noen ringer, sette telefonen på lydløs når den er koblet til det trådløse nettet på jobben osv.

Menyene er særdeles lekre, noe vi alltid har berømt Microsoft for. Operativsystemet flyter godt og overgangseffektene gjør det hele svært delikat. Det er litt uvant i begynnelsen at Microsoft har valgt å bruke sveiping til siden som et vesentlig navigasjonskonsept, men det greit å venne seg til. Dog er det ikke alle apper der dette er like elegant utført, noe du ser eksempel på under:

Innstillinger-menyen er ikke veldig uvant i forhold til Android, men jeg savner litt bedre gruppering av hovedvalgene – den lange lista med innstillinger virker ganske ustrukturert, og der kunne Microsoft i større grad ha brukt den horisontale sveipingen til ulike grupper av innstillinger. I enkelt-apper er innstillinger også tilgjengelig via en egen …-knapp, akkurat slik det også er på Android.

Ikke helt logisk å måtte sveipe til venstre for å finne den pluss-knappen, Microsoft.
Ikke helt logisk å måtte sveipe til venstre for å finne den pluss-knappen, Microsoft. Vis mer

Som med Android liker jeg oppdelingen av appene slik at du har et «skrivebord» som du selv tilpasser, mens resten av appene ligger lett tilgjengelig når du trenger dem, i motsetning til iOS, der alt er sidestilt.

Jeg kan imidlertid styre min begeistring for flisene og at de bare blir liggende nedover i en lang rekke på hjemskjermen. På Android er jeg vant til å starte på hovedskjermen, og så har jeg to skjermbilder ekstra med ikoner/widgets tilgjengelig ved å sveipe enten til venstre eller høyre. På Windows Phone sin hjemskjerm må man skrolle langt nedover, og man starter alltid på toppen.

Et savn er også fraværet av mapper, som jeg bruker flittig på Android, slik at f.eks. alle fotoapper, eller alle som har med å sende meldinger å gjøre, er gruppert. Så fort man får en haug med apper på hjemskjermen blir den uoversiktlig, og siden mange av ikonene også er ganske like (en farget firkant med hvitt ikon) er det ikke alltid så kjapt å finne frem til det man skulle.Litt uvant er også at spill-apper ikke er sidestilt med «vanlige» apper, så de vises ikke i app-lista, men kun under inni egen spill-app. Ikke noe man ikke kan venne seg til, selvsagt.

På toppen av skjermen ser jeg ikke helt poenget med at alt bortsett fra klokka skal skjules, altså dekningsforhold, hvorvidt man er koblet på WiFi, om telefonen står på lydløs osv., siden dette er ganske nyttig informasjon når man bruker telefonen og ikke er i veien for noe annet enn minimalismen.

Og så varslinger, da, som er milevis bak konkurrerende plattformer. Hvorfor Microsoft ikke inkluderte et varslingssenter i Windows Phone 8 overrasker meg. Du får riktignok samlet oppdateringer fra Facebook, mentions fra Twitter etc. bak «meg»-flisa, men dette er uansett begrenset.

Telefoni, meldinger, tastatur

Gaute (iPhone):
Som sagt har jeg nå blitt vant til å bruke Windows-telefonen. Men én ting jeg sliter med å venne meg til, er tastaturet.

Jeg vet ikke helt hva det er, men jeg mistenker at bokstavene kan være for smale. Jeg har problemer med å treffe rett bokstav, og ender opp med å skrive feil. Mye feil. Og det er sånt som raskt blir et irritaskonsnonemt [sic].

Skjermen virker også litt overfølsom. Ved flere anledninger har jeg ført tommelen mot en bokstav, men allerede før jeg treffer skjermen har jeg skrevet tre bokstaver jeg ikke skulle skrive. Hadde dette vært et iPhone-problem ville kritikerne vært raske med å si “You’re holding it wrong” - med henvisning til iPhone 4 sine antenneproblemer, kjent som “antennagate”. Men jeg holder den altså som en helt vanlig telefon.

PJ (Android):
Åh, som jeg skulle ønske at Microsoft tillot tastaturer fra tredjeparter. Jeg skriver ekstremt fort og feilfritt på Swiftkey (Android-tastatur) sammenlignet med iPhone-tastaturet, og WP8-tastaturet havner også et stykke bak. Det skyldes delvis at jeg kunne ha vært flinkere til å treffe de riktige knappene, delvis at jeg synes mellomromstasten er for liten, men også at autokorrekturfunksjonen fungerer litt variabelt. Jeg liker for så vidt at det foreslåtte ordet får fet tekst dersom telefonen kommer til å bytte ut mitt spede forsøk (og udekorert dersom det bare er forslag), men den lille forsinkelsen når ordet slås opp gjør at funksjonen ikke blir rask nok for min del.

Og for å være litt fjortis – Emoji-ikoner er heller ikke tilgjengelig. Beklageligvis tok jeg feil der, men symbolene ser annerledes ut enn de gjør på iOS/Android.

Ideen om å samle meldinger i én app er også ganske god – i mitt tilfelle er både SMS og Facebook-meldinger nå tilgjengelige i den samme meldingsappen. Eller – de var det den første uka, men så klarer ikke lenger meldingsappen å koble seg til Facebook uten at jeg helt vet hvorfor.

Det er ganske synd, for den «ordentlige» Facebook-appen har ganske store problemer. Blant annet kan det fort gå en time før jeg får varsel om at noen har sendt meg en melding, og for min del bruker jeg Facebook-meldinger vel så mye som SMS og epost, så det har vært en stor irritasjon de siste dagene. Da det fungerte, var det for øvrig heller ikke støtte for bilder i Facebook-meldinger i denne appen (det er det heller ikke i Microsofts Facebook-app; kun i Facebook Beta).

Ja, faktisk synes jeg det er en del stabilitetsproblemer på WP8-plattformen, der jeg mange ganger har opplevd at en app ikke klarer å koble seg til serveren, at Twitter-appen plutselig avslutter uten noe feilmelding og så videre.

---

Det var det vi hadde tenkt til å snakke om i første omgang. Vi har selvsagt forsynt oss rikelig av app-butikken og gjort oss opp noen meninger der, men vi tar gjerne i mot enda flere tips i kommentarfeltet under om du har noen app-favoritter.

På gjenhør!