Haicom GPS + Autoroute 2006

MINITEST: Hvis du alt har en bærbar PC, gir denne pakka deg alt du trenger for å navigere trygt fra A til B. Vi har testet løsningen, som koster under tusenlappen.

Navigasjonsutstyr er kanskje blitt det mest nyttige trendproduktet de siste årene, hvis vi da ser bort fra mobiltelefonen. GPS-systemet er dessuten helt gratis å bruke, og mottakerutstyr blir stadig billigere, og har for lengst funnet veien inn i alt fra PDAer, klokker og mobiltelefoner.

Håndholdte GPSer til bilbruk er blitt spesielt populære den siste tiden, med sine relativt store skjermer, praktiske sugekopper, og ikke minst enkle brukergrensesnitt. Disse finnes det flust av, prisene starter normalt på rundt 2.500 kroner. og vårt søsternettsted Dingz har testet mange av dem.

PCen - et aktuelt alternativ?

Det finnes også billigere løsninger, og spesielt PC-løsninger kan være aktuelt for mange. Nå er det mest aktuelt med mottakere som plugges i en ledig USB-kontakt, disse får du fra noen få hundrelapper. I tillegg trenger du programvare som kan kommunisere med GPS-mottakeren, tolke signalene, og plotte posisjonen din på et elektronisk kart.

Det er imidlertid en del forutsetninger som må på plass før dette blir et særlig elegant alternativ til spesialløsningene. For det første er du avhengig av en bærbar PC, aller helst med en skjerm med kontrastbelegg, ellers blir det nesten umulig å lese skjermen i dags- og sollys. For det andre bør det være en ultraportabel PC, med mindre du kjører lastebil eller har andre doninger med god plass. For det tredje trenger du sannsybligvis å forsterke lyden, har du en inn-linje i front på bilstereoen er det en mulighet, eventuelt kan du bruke hodetelefoner. For det fjerde trenger du en strømkilde som varer fra A til Å, og ikke sier takk for seg ved C - slik batteriet i bærbare PCer har en stygg tendens til å gjøre.

Billig løsning

Komplett.no har satt sammen en pakke bestående av en Haicom GPS-mottaker med USB-kabel (HI-204III som selges løst til 695 kroner), og Microsoft AutoRoute 2006 programvare med kart over Europa (595 kroner), og selger det samlet for 995 kroner inkl mva.

Autoroute 2006 med "GPS Pane" til venstre. Klikk for full størrelse.
Autoroute 2006 med "GPS Pane" til venstre. Klikk for full størrelse. Vis merUndertegnede benyttet en PC med Microsoft Maps & Trips (USA-versjonen av AutoRoute) på landeveien gjennom 10 amerikanske stater for et par år tilbake, og rakk å bli meget imponert over innholdet den gang. Siden har programvaren kommet i 2006-utgave, med blant annet støtte for tale under veiledningen, noe som er en forutsetning - med mindre man har en passasjer til å følge med på kartet underveis.

Selve GPS-mottakeren er utstyrt med en kraftig magnet, men kan plasseres hvor som helst i kupeen.
Selve GPS-mottakeren er utstyrt med en kraftig magnet, men kan plasseres hvor som helst i kupeen. Vis mer


Kartdelen og ruteplanleggeren er blitt meget nøyaktig i 2006-versjonen. Når du er online kan du dessuten laste ned oppdateringer uten ekstra kostnad, og få advarsler om alt fra veiarbeid til vinterstengte fjelloverganger. Vi skal ikke gå inn på alle mulighetene i Autoroute, for de er mange, men holde oss til GPS-delen.

Våre erfaringer

Installasjonen av mottakeren viste seg å være svært enkel, vi plugget den i en ledig USB-port i PCen, satte inn installasjons-CDen, resten gikk av seg selv. Det ble opprettet en virtuell COM-port 4, og i Autoroute måtte vi angi denne porten for at programmet skulle "finne" GPS-mottakeren. Deretter var det bare å velge "Start GPS Tracking" fra menyen i programmet, og sekunder senere hadde den opprettet kontakt med 6 satellitter, og plottet posisjonen vår på kartet med pinlig nøyaktighet.

Haicom GPS + Autoroute 2006Umiddelbart fikk vi vite blant annet lengde- og breddegrad, høyde over havet, og gatenavnet kunne vi tydelig lese ut fra kartet ved å bruke zoom-kontrollen. Ved å aktivere "GPS Task Pane" fikk vi en rekke tilleggsopsjoner, med søkefelt for destinasjon, fartsmåler, sporing osv.

Vi tastet inn destinasjon Holmenkollen Park Hotel, og raskeste rute var ferdig opptegnet sekunder etter at vi hadde trykket på "Go"-knappen. Stemmen som bad oss starte på ruten var tydelig datagenerert, og det viste seg snart at den ofte var vanskelig å tyde, noe som førte til at vi stadig kikket på skjermen - og tekstversjonen av guidingen. Stemmen er forresten kun engelskspråklig.

Vi fikk oss en overraskelse da vi tok en avstikker fra ruten, og det viste seg at ny rute ikke ble tegnet opp automatisk. Vi fikk kun en feilmelding om at vi var "off route". Ikke før vi hadde trykket på Go-knappen igjen, ble ny rute regnet ut. Ikke veldig trafikkvennlig, med andre ord.

For øvrig virket både kartløsningen og GPS-delen stabilt og nøyaktig. Mye tyder på at mottakeren er god, langt bedre enn mange håndholdte løsninger vi har testet, blant annet hadde den ingen problemer med å få kontakt med satellittene selv da vi befant oss innendørs.

Dersom du har tenkt deg på langtur, kan det være en god idé å investere i en slik inverter (12-220v) eller en 12v-adapter til PCen.
Dersom du har tenkt deg på langtur, kan det være en god idé å investere i en slik inverter (12-220v) eller en 12v-adapter til PCen. Vis mer


Selv om vi i løpet av denne minitesten ikke fikk satt systemet på prøve over store geografiske avstander, kan vi i hvert fall bekrefte at Autoroute har meget god kontroll på osloveier, noe som ikke alltid er en selvfølge. Det er for eksempel knapt noen av de andre mottakerne vi har testet som finner vårt kontor i Mølleparken 2E (uvisst av hvilken grunn), men Autoroute klarte det, og gav samtidig en korrekt kjørebeskrivelse til denne destinasjonen.

Konklusjon

Totalt kan vi oppsummere våre erfaringer med følgende plusser og minuser:

+ Svært billig løsning
+ Meget bra kart over hele Europa
+ God GPS-mottaker

- Krever egnet bærbar PC
- Stemmen kan være vanskelig å tyde
- Ikke norsk veiledning
- Må trykke på "Go" for å kalkulere ny rute

Hvis du ønsker å vite tekniske detaljer om GPS-mottakeren, finner du det meste på denne siden. Takk til Komplett.no for utlån av løsningen.