Gratis utdannelse på Internett

Programvare-milliardæren Michael Saylor uttalte forrige uke at han vil donere 100 millioner dollar for å starte et universitet på Internett som skal være gratis å bruke. Saylors mål er undervisning for millioner av mennesker rundt om i verden, via streamet video. Vi spør oss selv: Hvordan vil dette fungere?

Ideen til software-milliardæren Michael Saylor (35) er både beundringsverdig og idealistisk. Han donerer 100 millioner dollar av sine egne penger for å starte et universitet – eller senter for høyere utdanning – på Internett, hvor du skal kunne ta del i kurs og se forelesningene på streamet video. Verdens klokeste hoder skal snakke om sine spesialiteter, og hvem som helst skal ha gratis tilgang til forelesningene via Internett. Målet er å tilby gratis videreutdanning til mange millioner mennesker verden rundt.

Gratis utdannelse på Internett

  1. Er Saylor naiv?

Saylor håper at andre suksessfulle forretningsfolk og selskaper skal følge hans eksempel og også donere penger til den gode saken. Hvis ikke får jeg gjøre det på egenhånd, sier Saylor i følge Washington Post.

Slik skal skolen fungere

Planene er langt fra utarbeidet foreløpig, men noen ting har Saylor klart.

Først skal det bygges et digitalvideo-studio i toppklasse i Washington DC-området i løpet av de neste månedene, hvor det skal gjøres opptak av forelesningene.

Så skal store vitere strømme til studioet for å gjøre opptak av sine forelesninger – uten å få betalt for det. Saylor er nemlig sikker på at folk som sitter inne med kunnskap på et høyt nivå vil kjempe om å få lov til å snakke om sin spesialitet på Internett-universitetet. Og det har han sikkert rett i i mange tilfeller – men kanskje ikke i alle?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saylor ser for seg at studentene avlegger en avsluttende prøve på sentrale testsentre rundt om i verden etter at de har avsluttet et kurs eller en utdannelse, og at du får tildelt et vitnemål etter å ha bestått online-kursene.

Hvorfor gratisuniversitet?

Saylor sier han bryr seg om utdannelse, etter å ikke ha hatt råd til å betale for sin egen utdannelse selv. Takket være et stipend fra det amerikanske militæret kunne han ta sin utdannelse ved det prestisjefylte universitetet Massachusetts Institute of Technology.

- Dette er jeg evig takknemmelig for, sier Saylor om utdannelsesstipendet, og føyer til: - Jeg står i gjeld til samfunnet fordi det ga meg en utdannelse. Saylor forteller også til nyhetsbyrået Reuters at han kommer fra en familie som ikke hadde god råd:

- Da jeg var ferdig på videregående skole hadde vi antagelig vis 7.000 dollar i sparepenger og vi eide ikke en gang et hus.

Store penger på programvare

Men nå har ikke Saylor smått med penger lengre. Programvareselskapet MicroStrategy Inc, hvor han er en av toppsjefene og deleier, er verdt rundt 12 milliarder dollar (nesten 99 milliarder kroner) i følge det svenske nettstedet MikroDatorn. Flaggskipet til MicroStrategy, Strategy.com, skal holde folk informert via epost, personsøkere og telefoner om de emnene de bryr seg om, fra trafikkproblemer til flyforsinkelser til børsrapporter.

Og pengene øser visstnok inn. På mindre enn et år har prisen for MicroStrategy aksjer eksplodert fra 7 dollar per stykket (rundt 56 kroner) til 333 dollar (nesten 2.700 kroner) på det høyeste. Torsdag i forrige uke sank prisen til drøye 248 dollar.

- I går tapte jeg en milliard dollar. Det er faktisk ganske spennende å kunne si at jeg tapte en milliard dollar. Jeg trodde aldri at jeg ville komme til det punktet i livet. Nå har jeg begynt å tenke på hva jeg kan gjøre med alle disse pengene, sa Saylor – som for 17 måneder siden hadde et banklån på 11 millioner dollar – til Reuters i forrige uke.

Da BBC World News spurte ham om han donerer pengene for å bygge opp sin egen image, svarte Saylor at han ikke gjorde dette for å bygge oppunder sitt eget ego – og at han kunne se for seg helt andre ting som han heller ville ha valgt hvis det var målet....

Saylor er forresten ikke den eneste datamilliardæren som har donert penger for å gi støtte til utdanning. For eksempel har Microsofts Bill Gates gitt mer en 1 milliard dollar i utdanningsstipender til studenter som tilhører minoritetsgrupper.

- Hvis dette blir gjort riktig kan det påvirke livene til millioner av mennesker for evig. Hvis det blir gjort galt, blir det bare isolert støy ut av det, sier Saylor til Washington Post om sitt eget utdanningsprosjekt.

Vi gir Saylor all mulig ros for initiativet og for å bruke deler av formuen sin på å hjelpe andre. Likevel spør vi oss selv om Saylor er på rett spor eller om han er naiv. Les om våre tanker og si din mening i Er Saylor naiv?