Gratis mobil-TV på PC

MINITEST: En PC og en liten USB-dings er alt du trenger for å ta inn mobile TV-sendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fått med deg at Norge, som første europeiske land, har fått mobil-TV? Såkalte DMB-sendere bygges nå ut i Oslo-området, og det meldes om brukbar dekning i en radius på 3-4 mil fra sentrum.

LES OGSÅ:

Vi er med andre ord helt i startgropa, men hvis resultatene fra prøveperioden (som strekker seg til 2011) er positive, kan det kanskje bli mobil-TV for hele befolkningen om noen år.

Gratis

Den største fordelen med DMB-kringkastingen er at TV-signalene er gratis å ta i mot og se på. Du slipper altså TV-lisensen, og du slipper å tenke på datatrafikk via mobilnettet. Signalene holder seg også jevnt selv om du beveger deg i høye hastigheter, for eksempel på tog eller i bil.

Per dags dato er det disse seks kanalene som ligger fritt tilgjengelig i DMB-nettet: NRK1, NRK2, NRK3, TV3, TV2, og TV2 Nyhetskanalen. I tillegg får du 21 DAB radiokanaler fra NRK og P4.

Få mottakere på markedet

Det eneste du trenger er en mobiltelefon eller lommespiller med DMB-mottaker. Har du ikke det, sier du? Vel du er ikke alene - for det er ikke så mange enheter som har denne foreløpig, men det kommer.

Her er vår test av én dings som har DMB-mottaker

Men har du en PC - kan du ta inn mobil-TV dersom du investerer i en liten USB-dings, som Syvio DMB-USB TV. Den setter du ganske enkelt i en ledig USB-port, plasserer antennen på egnet sted,installerer programvaren, og vips - så har du gratis mobil-TV og DAB-radio på PC-en. Hvis du befinner deg innenfor dekningsområdet, da.

Slik er grensesnittet i styreprogrammet
Slik er grensesnittet i styreprogrammet Vis mer

Du kan også ta opp fra sendingene, og lagre materialet på PCen. Og er du tilkoblet Internett, får du også tilgang til tusenvis av nettradiostasjoner fra hele verden.

Vi testet løsningen på en PC med Windows 7 i Oslo sentrum, og en PC med Windows XP på Jessheim. I Oslo sentrum var det relativt greit å ta inn sendingene, men kvaliteten var ikke allverdens. Bitraten var 384 kbps, og oppløsningen så lav at den egnet seg best i et lite vindu.

Nå burde vi kanskje ikke bli overrasket over dette, det er tross alt TV beregnet for mobile enheter det her er snakk om.

Her får du et inntrykk av kvaliteten i et PC-vindu.
Her får du et inntrykk av kvaliteten i et PC-vindu. Vis mer

Vi legger også til at små endringer i plasseringen av antennen gjorde relativt store utslag på kvaliteten på mottaket, noe som også vitner om at vi foreløpig befinner oss på et tidlig stadium i utrullingen.

På Jessheim derimot, som ligger like ved Gardermoen, var det dessverre ikke mulig å ta inn TV-signaler overhodet, men DAB-kanalene var på plass. Sør og vest for Oslo er dekningen i skrivende stund langt bedre, sjekk dekningskartet.

Konklusjon

Hvis du befinner deg i Oslo, Bærum, Asker, Nesodden eller andre steder rundt indre Oslo-fjord, er dette en grei løsning for å motta DMB-sendingene på PC-en, men ikke ha for store forventninger til bildekvaliteten.

Syvio DMB-USB TV koster 890 kroner, og kan blant annet kjøpes hos Komplett.no

Testresultat

Syvio DMB-USB TV

Terningkast

Gratis mobil-tv på PC, DAB-radio og Internettradio

Begrenset bildekvalitet og dekning