Gratis lagring på Internett

Det finnes mange muligheter for lagring av data på Internett. Noen koster penger, mange er gratis. Her er en oversikt over de beste gratistilbudene.

Gratis lagring på Internett

  1. Tabell med oversikt over egenskaper

Etter hvert som prisen på harddisker er gått ned og tilgangen på Internett er blitt bedre, har nye muligheter dukket opp. Mange firmaer tilbyr nå gratis lagringsplass på Internett.

Disse tilbudene er ikke beregnet for lagring av store mengder data. Hovedsaken er å bruke lagringsplassen som fellesområde for deg og familie eller venner. Etter at du kommer hjem fra ferie, kan du f.eks. laste opp bilder som familie og venner kan kikke på direkte på sin egen PC.

I tillegg er det mulig å bruke området til sikkerhetskopiering av filer som er viktige for deg, men som ikke inneholder "hemmelig" informasjon. Da slipper du å bekymre deg for at disse filene skal bli borte hvis PCen krasjer e.l. Det er imidlertid begrenset hvor mye plass du kan få, så du kan ikke regne med å ta full sikkerhetskopiering av hele maskinen.

Store variasjoner

Gratis lagring på Internett

Det finnes utrolig mange tilbud, og omtrent like mange variasjoner i hva du blir tilbudt. F.eks. kan du få 10 MB lagringsplass fra en leverandør, mens en annen er villig til å tilby deg opp til 300 MB!

Her må du være oppmerksom, for selv om de reklamerer med 300 MB, fant vi ut dette er en sannhet med modifikasjoner. Siden alle disse tjenestene er reklamebasert, betyr det at jo mer kategorisert og filtrert reklamen er, jo mer penger får selskapet bak. Det betyr at noen er villige til å gi deg mer lagringsplass dersom du kommer med detaljer om din Internett-bruk og annen informasjon om deg og dine vaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre igjen gir deg mulighet til mer plass ved å verve venner som også registrerer seg. Pass på at du får æren for vervingen, ellers mister du fordelen! Et par av leverandørene benytter seg av en kombinasjon: Verving for mer plass, eller du må betale en månedsavgift. Du må også regne med at du mottar reklame i eposten en gang i mellom.

En annen ting som er viktig å ta med i betraktningen, er hvordan du har tilgang til datafilene dine. Noen av leverandørene tilbyr deg opplasting via en integrering i Windows Uforsker, mens andre har eget program eller bare gjennom nettleser eller Java.

Privatlivets fred

Før du legger opp alt som finnes av lister over hemmelige elskere og telefonnumre, bør du være klar over at du faktisk ikke har total kontroll. Selv om leverandøren lover gull og sikre data, er det et faktum at filene dine ligger på en harddisk et annet sted enn i din egen PC. Det gir deg en ekstra sikkerhet og en ekstra usikkerhet.

Som nevnt over, ber noen av leverandørene om at du gir fra deg detaljer om dine vaner og Internett-bruk. Er du av den forsiktige typen, bør du vurdere hva de ber om, og hva du vil at de skal vite.

Praktisk bruk

Alle de ulike leverandørene vi har kikket på gir deg direkte tilgang til opplasting og nedlasting av filene dine gjennom nettleser. Det betyr at du enkelt har tilgang til ditt område, uten å måtte installere programvare på PCer overalt.

Men det finnes andre måter å få tilgang også. Én av leverandørene tilbyr å sende epost med vedlegg til ditt område, mens en annen lar deg bruke FTP. Noe av det mest interessante er likevel integrering i Utforskeren.

Fire av leverandørene tilbyr dette som grensesnitt. Det gir deg full tilgang til ditt område som om det var et område lokalt eller i et nettverk. Dette er klart den mest brukervennlige måten å benytte seg av området på.

Som en mellomting, har noen av leverandørene en Java-løsning. Dette gir deg en type programvaretilgang, uten integrering. I tillegg har én av leverandørene et eget program som ligner Min Datamaskin, også her uten integrering.

Deling av filer

Gratis lagring på Internett

En av de største fordelene med å ha et område tilgjengelig på Internett, er at det er like lett for vennene dine å laste ned filer som det er for deg. Derfor kan du f.eks. bruke området ditt til å legge ut de nye bildene av familien eller andre dokumenter.

Hvis du skal sende ut epost til flere personer med store vedlegg, kan lagring på nettet være et godt alternativ. Da kan mottakerne selv velge når de vil laste ned vedlegget, i stedet for at deres epost-sjekk tar unødig lang tid.

På dette området har leverandørene valgt forskjellige måter å tilby tjenesten. Noen lar deg sende en epost fra deres sider, der du merker hvilke filer eller mapper som skal deles, før de sender ut en epost til de adressene du har spesifisert.

Andre lar deg bestemme et eget passord for å få lese deler av området der du legger ut de tilgjengelige filene. Da bestemmer du selv hvordan du sender ut meldingen. Med denne metoden kan du også gi et annet passord som gir venner og familie tilgang til å laste opp filer.

Hos én av leverandørene må alle som skal ha tilgang til området ditt også registrere seg. Du får administratorstatus, og kan bestemme hvem som skal være med, og hvor mye tilgang de skal ha.

Noe annet som er viktig å legge merke til, er at én av leverandørene har en maksimal grense for nedlasting for gjester. netdrive.com gir dine gjester totalt en nedlasting på 100 MB pr. døgn. Dette burde selvsagt holde for de fleste formål, men har du noen MP3-filer du vil dele med venner, kan det være en begrensning.

Konklusjon

Siden det er så mange variabler, er det vanskelig å kåre en klar vinner. Spesielt siden det er vanskelig å teste hvor stabil en tjeneste er over lengre tid. Derfor anbefaler vi at du tenker nøye over hvilke tjenester du trenger. Deretter ser du i tabellen hvem som kan gi deg dette.

Før du begynner å legge ut viktige filer, bør du bruke tjenesten er periode først. Da kan du bli kjent med brukergrensesnittet og finne ut om alt virker før du legger ut viktige data.

Uansett må du alltid, og dette er viktig(!), beholde en kopi på din egen harddisk eller på diskett eller CD-ROM. For å være helt sikker på at du har filene tilgjengelig, kan det være lurt å legge de mest brukte filene hos to ulike leverandører. Da har du i alle fall en ekstra sikkerhet om en av leverandørene skulle være nede.

Vi har gått gjennom åtte forskjellige leverandører for å se hva de tilbyr av tjenester og plass. Disse kan du se i denne tabellen.

Det finnes imidlertid over 60 ulike leverandører uten sortering eller vurdering på en liste i USA. Den finner du her.

Gratis lagring på Internett

  1. Tabell med oversikt over egenskaper