Gratis domenenavn og webtjeneste?

NAMEzero tilbyr deg nå gratis webtjeneste med ditt eget domenenavn, slik at du blir eier av for eksempel www.ola-nordmann.com. Men er dette egentlig gratis? Vi har undersøkt hva som ligger bak.

"Gratis" har blitt det forløsende stikkordet på Internett. Ikke bare skal alle webtjenester være gratis å bruke, du kan i tillegg få gratis epost-adresse, hjemmesider, fakstjenester og internettilgang uten å betale. Og nå får du attpåtil amerikansk domenenavn gratis.

Amerikansk domenenavn koster normalt US$70 for to års registrering, eller ca. 550 kroner. I tillegg må du regne med minst 800 kroner i året i leie for serverplass.

Dette er utgifter NAMEzero sparer deg for – og ettersom registrering koster penger for alle, må de faktisk betale noen hundrelapper for å få deg som kunde. Men hvordan kan dette bli lønnsom butikk?

Ingenting er virkelig gratis

Når Hotmail gir deg gratis epost-adresse er det for å selge annonser på sidene som du ser hver gang du leser eller skriver epost. Og norske Sensewave gir deg gratis internettilgang for få deg til å bruke deres webtjeneste som din åpningsside – og på denne finner du annonser.

NAMEzero kommer på sin side til å koble annonser til websidene dine, trolig på samme måte som du i dag ser det hos Geocities og Tripod, som begge tilbyr gratis serverplass, men ikke eget domenenavn. Dette betyr at hver gang en av dine websider vises, spretter det opp en annonse som NAMEzero tjener penger på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For privatpersoner

Mange vil nok ikke bry seg særlig om at det dukker opp massevis av annonser på websidene deres. Det er tydeligvis ikke noe stort problem for alle de millioner av brukere som benytter Geocities og Tripod i dag.

Men for andre brukere, kan disse annonsene gi uheldige virkninger. Særlig gjelder det for organisasjoner og bedrifter som må være svært forsiktige med hvilket inntrykk de legger igjen hos lesere og kunder. Mange og tilfeldige annonser kan fort ødelegge, eller forstyrre, budskapet fra en bedrift eller organisasjon.

Men det er et par ting du bør huske på hvis du velger å benytte deg av NAMEzeros tjenester: får du etterhvert mange besøk på hjemmesidene dine, vil du gi bort store beløp i annonser til NAMEzero. Og skulle du senere ønske å flytte websidene dine til en server hvor du tjener penger på annonsene som vises, kan du få problemer. Det er nemlig ingen informasjon på NAMEzeros webtjeneste om hvem som er definert som den virkelige eier av domenenavnet ditt, og hvor mye du eventuelt må betale i erstatning for å ta det med deg til en annen server.

Her finner du NAMEzero.