Et tysk sikkerhetsselskap har testet 7 gratis antivirusløsninger for Android. Flere av dem fant ikke noe som helst.
Et tysk sikkerhetsselskap har testet 7 gratis antivirusløsninger for Android. Flere av dem fant ikke noe som helst.Vis mer

Gratis antivirus på Android testet

…men resultatene var jevnt over svært skuffende.

Ikke alle apps i Android Market er det de utgir seg for å være.

Siden operativsystemet er såpass åpent og Google ikke utøver noen kontroll over apps som legges inn i nettbutikken, må man være på vakt når man laster ned programmer. Enkelte kan potensielt gjøre skade enten ved å utlevere privat informasjon, slette innhold eller lignende.

Les mer:
Sjekk rettighetene til Android-programmene

Det er selvsagt fordelaktig for antirivusbransjen, der flere av de store aktørene har omfavnet Android og tilbyr sine sikkerhetsløsninger, som både skal beskytte telefonen mot uhumske apps, i tillegg til at de tilbyr sporing av telefonen, fjernsletting etc.

Populære er også gratisløsningene. Eksempelvis er Antivirus Free fra Creative Apps lastet ned av over fem millioner brukere.

Men den er ubrukelig.

Rapport slakter flere gratis antivirusløsninger

Sikkerhetsselskapet AVTest har testet sju populære antivirus-løsninger for Android, alle gratis, og resultatet er til dels nedslående. Bare én av dem klarte seg forholdsvis bra, mens flere av dem ikke klarte å oppdage noe som helst. Og ingen av dem kunne måle seg med resultatene fra kommersielle produkter fra F-Secure og Kaspersky.

Testen ble utført på en Samsung Galaxy Tab med Android v2.2 (Froyo) og bestod av to deler. Først skulle antivirusprogrammene scanne over 172 uhumske apps som var lagret på minnekortet, og dernest ble sanntidsbeskyttelse aktivert før 10 ondsinnede apps fra Android Market ble installert etter tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og resultatet? Tre av gratisløsningene endte opp med 0 treff i begge grener. Bare én av gratisløsningene presterte ganske bra.

Under ser du listen over testede løsninger etterfulgt av [antall treff på manuelt initiert søk] av 172 mulige og [antall treff på sanntidsbeskyttelse] av 10 mulige:

Antivirus Free fra Creative Apps – 0/172, 0/10
GuardX Antivirus fra QStar – 0/172, 0/10
LabMSF Antivirus beta fra LabMSF – 0/172, 0/10
Privateer Lite fra Privateer Labs – 0/172, 1/10
Bluepoint antivirus Free fra BluePoint Security – 2/172, 1/10
Kinetoo Malware Scan av CPU Media SARL – 11/172, 1/10
Zoner AntiVirus Free av ZONER – 55/172, 8/10

Den siste gjorde det altså vesentlig bedre enn de øvrige gratisløsningene som ble testet. Til sammenligning forteller rapporten at Kaspersky (kr 70) og F-secure (ikke sluppet i Android Market ennå) begge klarte 10/10 på den siste øvelsen og over 50% av de 172 appene på minnekortet uten å detaljere det noe mer.

Med andre ord er du ikke nødvendigvis godt beskyttet selv om du har en antivirusløsning installert på telefonen.

PS! Det finnes også anerkjente gratisløsninger som ikke var med i testen, blant annet AVG AntiVirus Free og Lookout Security and Antivirus.