Navigasjon med egen stemme i Waze:

GPS-appen som lar deg bruke din egen stemme til navigasjon

Morsom vri i appen Google kjøpte.

NY FUNKSJON: Waze er en GPS-app med mange smarte funksjoner. Den siste er muligheten til å spille inn en egen stemme til navigasjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
NY FUNKSJON: Waze er en GPS-app med mange smarte funksjoner. Den siste er muligheten til å spille inn en egen stemme til navigasjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i 2010 skrev vi om Waze for første gang. Den sosiale GPS-tjenesten skulle hjelpe deg å kjøre optimal vei fordi den hentet inn informasjon om hastighet og den slags fra andre Waze-brukere.

Samtidig var det enkelt for Waze-brukere å rapportere inn trafikkuhell, køer, hull i asfalten, politikontroller og annet, til hjelp for andre «Wazere».

Kartet var ikke allverden til å begynne med, så også her har brukerne bistått underveis med å tegne opp kartet ved å kjøre rundt.

Kjøpt opp av Google

Trafikkinformasjon fikk man ikke på plass i Google Maps før i 2012, så her var Waze tidlig ute.

RAPPORTERING: Waze-brukere kan enkelt rapportere om ulykker, farer i veibanen, bensinpriser og annet direkte fra appen. Foto: Waze
RAPPORTERING: Waze-brukere kan enkelt rapportere om ulykker, farer i veibanen, bensinpriser og annet direkte fra appen. Foto: Waze Vis mer

I 2013 la Google en millard dollar på bordet og kjøpte opp den israelske tjenesten, men den lever stadig for seg selv og oppdateres titt og ofte med nye funksjoner.

Samtidig kan det se ut til at Google Maps-appen nyttiggjør seg av Waze-brukere, både hva gjelder trafikkhastighet, men også når det gjelder rapporter om uhell, veiarbeid og lignende.

Waze har mange artige funksjoner. Blant annet kan du se kontaktene dine som bruker Waze på kartet når du er ute og kjører, du kan få opp bensinpriser i nærheten, appen viser fartsgrenser og gir deg muligheten til enkelt å styre musikkavspilling direkte fra den samme appen.

Android-utgaven er lastet ned av over 100 millioner brukere, ifølge tall fra Google Play.

Spill inn din egen stemme

I sin siste oppdatering har Waze fått nok en fiffig funksjon, nemlig at du kan spille inn din egen stemme til navigasjonen.

Ved siden av forskjellige språk for denne navigasjonsstemmen, har Waze gjentatte ganger hatt gjesteopptredner fra kjendiser; for eksempel Lynet McQueen (Cars) eller Mr. T (A-team).

Ved å trykke på voice recorder, kan du spille inn en egen navigasjonsstemme i Waze. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Ved å trykke på voice recorder, kan du spille inn en egen navigasjonsstemme i Waze. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vil du ha din egen stemme i stedet, eller be kona, farmor eller nevøen din om å lese inn, går du til instillinger, sound & voice og velger voice recorder.

Vil du fylle opp alle replikkene, er du nødt til å foreta 39 opptak, som "sving til venstre", "om 200 meter" og "ta en U-sving".

Innspillingene dine blir kun tilgjengelig for deg selv, og det finnes foreløpig ingen mulighet til å dele dem med andre.

Men det skulle ikke forundre oss om det ble mulig i fremtiden.

LES OGSÅ:
Slik får du fartsgrenser i Google Maps
Ti kjekke Google Maps-triks
Geoguessr - gjett hvor du er

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!