GPRS er her, men du må vente

- Dette er en historisk milepæl i form av at Internett nå blir mobilt, sier Guri Wormdal, informasjonssjef i NetCom. Likevel skjedde den historiske begivenheten uten at et eneste champagneglass ble løftet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

GSM-nettet, slik vi kjenner det, står der slik det alltid har gjort, og de gamle mobiltelefonene fungerer fortsatt. I løpet av to år vil alle GSM-telefoner være byttet ut med GPRS-telefoner, mener telebransjen.

GPRS er rett og slett GSM på speed. Nettet er bygget ut for å kunne frakte datamengder i pakker, noe som vil gjøre bruk av WAP-tjenester både raskere, enklere og 21268>billigere. I tillegg skal vi, gjennom mobiltelefonen, kunne være pålogget Internett til enhver tid.

Så kommer problemet: Nettet er klart, 21267>tjenestene er der, men for å kunne benytte disse til fulle, trenger du spesielle telefoner. Og hvor er de?

Foreløpig finnes det kun én eneste telefon på markedet som støtter GPRS, og heller ikke denne kan utnytte den nye teknologien fullt ut. Les om 21266>Motorolas GPRS telefon og om de andre produsentenes 21265>planlagte telefoner ved å klikke på lenkene til høyre.

En WAP-telefon og en GPRS-telefon. Vil du merke forskjellen?
En WAP-telefon og en GPRS-telefon. Vil du merke forskjellen? Vis mer

Where Are the Phones

Manglende telefoner er ikke noe nytt problem. Allerede ved lanseringen av WAP hadde teknologien vært klar i god tid, mens det ikke gikk lang tid før Wireless Application Protocol ble omdøpt til Where Are the Phones.

- Grunnen til at vi ikke foretar noen markant feiring av GPRS-lanseringen er rett og slett mangel på terminaler. Vi lærte av WAP, og ønsker ikke å gi kundene falske forhåpninger gjennom å "hype" opp situasjonen, uttaler Guri Wormdal til DinSide.

Wormdal ønsker likevel å poengtere at heller ikke NetComs tilbud er ferdig utviklet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag har over 80% av befolkningen mobiltelefon, noe som ble ansett som helt utenkelig for få år siden. Utviklingen på mobilsiden har vært enorm, på linje med for eksempel bærbare PCer, som for få år siden var enorme bokser.

- På samme måte vil også GPRS og mobilt Internett utvikle seg i nærmeste fremtid. Både innholds- og tjenesteveien blir til mens man går. GPRS er kommet for å bli, sier Wormdal.

Telenor viser statlig moderasjon

Privatisering til tross, heller ikke Telenor velger å slå ut håret. I dag lanseres deres tilbud, og den eneste markeringen som ventes er utsendelse av prisene.

- Det er ingen tvil om at mobilt Internett vil ta av, men om utviklingen vil være brå eller komme gradvis, gjenstår å se, sier Jo Heldaas, informasjonssjef i Telenor Mobil til DinSide.

Telenors GPRS-optimerte nett har vært oppe og gått i et par uker allerede. Dermed har alle Telenor Mobilkunder kunnet benytte GPRS gratis i denne perioden. Det vil si, de få personene som allerede har skaffet seg telefoner.

- Om et par år vil alle GSM-telefoner være byttet ut med GPRS-telefoner. Det er vår oppgave å lage tjenester og brukergrensesnitt som er så godt at kundene vil bruke det når den tid kommer, sier Heldaas.

Tross optimisme og det faktum at Ingvild Myhre, Telenor Mobils administrerende direktør, allerede i november uttalte at Telenor hadde over 100 GPRS-tjenester klare: Telenor lanserer ingen nye tjenester i dag.

WAP – Ånden som går igjen

Vi blir ikke kvitt WAP, men skal bruke det på en ny måte. Greit. Men ingen liker WAP, og det er svært få som bruker det. Mye tyder på at det er dystre erfaringer med dette forsøket på å nå Internett gjennom mobiltelefonen, som gjør at både aktører og kunder i dag stiller seg svært skeptiske til denne nye teknologien. Blir GPRS en ny 20530> flopp?.

"Nei", sier Telenor Mobil, "Absolutt ikke" sier NetCom, Nokia, Panasonic, Siemens, Motorola og de fleste andre mobil-produsenter. Så hvorfor har de da ikke tatt sjansen og satset skikkelig på en markant introduksjon til den nye mobile fremtiden?

Kundene - Det nye ekspertpanelet

Ingen vet noe om hvilke teknologier og tjenester som slår an. Gode eksempler på dette er sms-meldinger som absolutt ingen av de såkalte ekspertene hadde tro på, og ringetoner og logoer som er en av grunnene til at Nokia har gått frem som klar markedsleder etter at de innførte dette på sine telefoner.

Telenor har mange GPRS-tjenester klare, men selv tror de ikke noen av disse vil være blant fremtidens mest brukte applikasjoner (Killer Apps'). Nokia venter med å lansere GPRS telefoner til massemarkedet er der og de første erfaringene er gjort.

Mye tyder med andre ord på at det er vi - forbrukerne - som i dag setter standarden for hva som kommer av nye tjenester, og bestemmer på hvilken måte vi ønsker å utnytte teknologien. Tidligere kunne et nytt produkt lanseres, og produsentene visste på forhånd om dette kom til å bli populært. Slik er det på ingen måte i telekom-bransjen. Kanskje er det nettopp her den største revolusjonen ligger?

Dette koster GPRS

Her finner du våre tidligere 20196>artikler om GPRS.