GPRS: En ny mobilflopp?

Med GPRS kan du være pålogget WAP hele døgnet med raskere hastigheter enn du har i dag. Med UMTS går det enda raskere og du får i tillegg multimedia på mobilen. Trenger du i det hele tatt å gå veien om GPRS?

Motorolas GPRS-telefon p7389i
Motorolas GPRS-telefon p7389i Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GPRS, General Packet Radio Service er en oppgradering av det eksisterende GSM-nettet og første skritt mot innføringen av tredje generasjons mobilteknologi (3G), UMTS. Telenor skal lansere sitt GPRS-tilbud den 1. februar, og NetCom ventes å følge like etter.

UMTS, Universal Mobile Telephone System, ventes lansert så smått mot slutten av inneværende år, mens kommersialiseringen først vil starte i løpet av 2002. Da vil mobiltelefonene i stor grad skiftes ut med terminaler som muliggjør en surfehastighet mot Internett opp mot 384 kbps (det samme som Telenors rimeligste ADSL-abonnement).

GSM-nettet kalles andre generasjons mobiltelefoni, og GPRS regnes som generasjon 2.5 (av noen også kalt 2.7). Mange regner nemlig med at vi vil få den største endringen allerede ved innføringen av GPRS. Med denne teknologien innføres pakkesvitsjet dataoverføring, noe som medfører raskere overføringsmuligheter enn det vi i dag har med GSM-nettet. GPRS skal i teorien levere hastigheter opp til 114 kbps. Pakkesvitsjingen av dataene medfører muligheten til alltid å være pålogget nettet.

Vil vi merke noen forskjell?

Enkelte hevder at vår mobilbruk vil endre seg radikalt, mens andre igjen mener vi ikke vil legge mer merke til GPRS enn vi har gjort med WAP (Wireless Application Protocol). Med GPRS vil mobiltelefonen ikke lenger bare være et tale-verktøy, men også bli et verktøy for mobilt internett.

De største forskjellene:

- Du har mulighet til alltid å være pålogget Internett
- Ingen oppkoblingstid eller oppkoblingskostnad
- Du betaler bare for den datamengden som blir overført mellom nettet og telefonen (pakkesvitsjet dataoverføring).

Den største forskjellen mellom GPRS og UMTS er forskjellene i hastighet. Med UMTS-hastighet kan man få fulle multimediamuligheter på mobilen.

Kan GPRS gi nytt liv til WAP?

I dag krever wapping mye tid og penger. Selve oppkoblingstiden er ofte på over 20 sekunder, du betaler hele tiden du er pålogget og utvalget av innhold er dårlig. Med dagens GSM-teknologi går dataoverføringen så tregt at det tar alt for lang tid å laste ned stilige WAP-sider som inneholder bilder. I og med at du nå betaler pr. sekund du er pålogget, er dette alt for dyrt og derfor uinteressant for de fleste.

Å bruke GPRS er på mange måter det samme som å bruke WAP. De to teknologiene blir lagt oppå hverandre, så når vi senere vil bruke GPRS betyr dette egentlig ikke annet enn at vi fortsatt bruker WAP – det går bare raskere.

Oppskrytt hastighet

Mye tyder på at spådommene om raske hastigheter allerede med GPRS er sterkt overvurdert, og både NetCom og Telenor er derfor svært tilbakeholdne med å si noe om hvilke reelle hastigheter vi kan forvente.

Også mobilprodusenter som Nokia og Ericson har advarer folk mot å ha for høye forventninger. Mye tyder på at 114 kbps er langt fra hva vi noensinne vil kunne drømme om, og at man ved å dele på 10 vil få et mer realistisk fremtidssyn. Dataene blir sendt i pakker på 13 kbps, og befinner du deg et sted med dårlig dekning kan dette være den høyeste hastigheten du oppnår. I områder med god dekning vil man kunne regne med rundt 40 kbps i effektiv hastighet. Vodafone, et av verdens største telekom-selskaper, uttalte i november 2000 at de regnet med reelle hastigheter på 48 kbps.

For å kunne bruke GPRS trenger du en spesiell telefon. Motorola og Ericsson har allerede vist frem sine GPRS-telefoner, mens Nokia avventer de første reaksjonene. En GPRS-telefon kan brukes i GSM-nettet, mens en GSM-telefon ikke kan brukes til GPRS. Det samme vil gjelde for UMTS når den tid kommer. UMTS-telefonene vil bruke GSM-nettet der det ikke finnes UMTS-nett, mens verken GSM- eller GPRS-telefoner kan brukes i UMTS-nettet.

Med andre ord; dersom du vil følge med i utviklingen må du derfor først kjøpe en GPRS-telefon og deretter en UMTS-telefon eller -terminal.

Mellomstadium uten levetid?

De første planene for GPRS, der man så for seg hastigheter på 114 kbps, ble fremlagt allerede før WAP-teknologien ble kommersielt innført. Erfaringen fra WAP har bidratt til å dempe forventningene om hva vi kan vente av GPRS. Wap ble lansert med brask og bram, og det har i ettertid vist seg at både tilbydere og brukere hadde alt for høye forventninger til denne teknologien.

Mange mener for øvrig at du ikke vil komme til å savne større hastigheter, da det foreløpig ikke finnes tjenester som muliggjør formidling av store datamengder. Det er først med innføringen av UMTS, med overføringer opp mot 384 kbps, at tilbudet av tjenester virkelig vil ta av. Telenor hevdet, da de tidligere i vinter ble tildelt en av fire UMTS-linsenser, at de allerede på det tidspunktet hadde over 100 UMTS-tjenester klare. Likevel gjenstår det å se hva som blir "killer apps" og hva som bare vil synke i jorden.

WAP skuffet, ingen tvil om det. Det er godt mulig at denne skuffelsen også vil påvirke GPRS, på den måten at kundene nå vil være skeptiske til å engasjere seg i den nye teknologien. Ingen vet foreløpig om den blir en suksess eller en gedigen fiasko. Både i IT og telekom-verdenen endres holdninger og vaner raskere enn du kan si "General Packet Radio Services", så noe veddemål inngås ikke.

Du finner lenker til flere artikler om GPRS, UMTS og annen mobilteknologi i margen til venstre. Her finner du også lenker til andre emner i vår serie Tema: Bredbånd og Internett-teknologi.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!