goTenna gir deg mobildekning overalt

Ikke noe signal? Ikke noe problem. Så lenge du er fornøyd med tekstmeldinger.

<b>HVA ER DETTE FOR NOE?</b> Jo, goTenna kobles mot mobilen din via Bluetooth. Når begge parter har gjort dette kan man ha krypterte samtaler uten å behøve tele- eller datanett. Foto: GOTENNA
HVA ER DETTE FOR NOE? Jo, goTenna kobles mot mobilen din via Bluetooth. Når begge parter har gjort dette kan man ha krypterte samtaler uten å behøve tele- eller datanett. Foto: GOTENNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du er på fjellet, på konsert eller bare vil være bombesikker på at du kan nå personen i andre enden uansett hva som skjer, er goTenna en veldig spennende løsning.

Åtte mils radius

goTenna er som en tekst-walkie-talkie som selges i par, kobles til mobilen din via Bluetooth og fungerer selv om du ikke har dekning over telenettet.

Den kan kun sende tekstmeldinger, til mottagere som også har en goTenna, så du vil altså ikke kunne ringe med den.

Til gjengjeld lover produsenten en rekkevidde på 81,2 kilometer om du befinner deg på over 152 meters høyde, den kan brukes selv om mobilen er i flymodus og dingsen er støv- og vannsikker.

Her er en demonstrasjon av hvordan den fungerer:

Venter fremdeles på godkjenning

goTenna håpet å få i gang salget i løpet av senhøsten i år, men nå leser vi altså sent juli på kalenderen, og akkurat samme melding står å lese på goTennas nettsider.

Det viser seg at selskapet har møtt byråkrati-veggen i USA (FCC - Federal Communications Commission), og at ting derfor tar noe lenger tid.

Skulle de aldri få innvilget konsesjon, får selvsagt de som velger å forhåndsbestille pengene tilbake.

Kryptert kommunikasjon

ENKEL I BRUK: goTenna lades med en microUSB-kabel. Skulle du gå tom for strøm på mobilen, lagres meldinene i enheten. Foto: GOTENNA
ENKEL I BRUK: goTenna lades med en microUSB-kabel. Skulle du gå tom for strøm på mobilen, lagres meldinene i enheten. Foto: GOTENNA Vis merDu kan også dele GPS-lokasjon med personen i andre enden, med den samme appen som brukes for tekstmeldinger. Meldingene kan også auto-destrueres om ønskelig.

Kommunikasjonen mellom de to enhetene krypteres ved hjelp av RSA-1024-teknikken.

Ingen har klart å hacke denne sikkerhetsteknologien ennå, tross 100 000 dollar i belønning.

Hva om den blir stjålet?

Skulle du miste goTenna, og noen andre prøver å hente ut informasjon fra den: Glem det.

Alle meldinger er nemlig sikret med en kryptert kode som kun er å finne på mobilen din. Uansett destrueres all privat informasjon om noen prøver å parre den til en annen mobil.

SI ALLTID IFRA HVOR DU BEVEGER DEG: Er du ofte på tur der det ikke finnes dekning, kan denne bli en livredder. Foto: GOTENNA
SI ALLTID IFRA HVOR DU BEVEGER DEG: Er du ofte på tur der det ikke finnes dekning, kan denne bli en livredder. Foto: GOTENNA Vis mer


Om mobilen din går tom for strøm vil du kunne lese meldingene senere da de lagres lokalt på goTenna, og ikke mobilen.

Billigere alternativer

spørsmål og svar-siden hevdes det at godkjenningen kun er noen uker unna, men denne meldingen er ikke datert, så det er sannelig ikke godt å si.

Amerikanske myndigheter vegrer seg kanskje mot å innfri konsesjonen, da all kryptert kommunikasjonsteknologi i utgangspunktet kan brukes til kriminell aktivitet som blir vanskelig å spore.

Hva med prisen? Jo, de skal ha 149,99 dollar (932 kroner) om du forhåndsbestiller nå. Butikkpris blir 299,99 dollar (1863 kroner).

Blir goTenna litt i overkant? FireChat lar deg sende meldinger uten å være på nett. Godkjent er den også.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!