Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

Skal gi deg full kontroll og ekstra informasjon om det du ser på mobilskjermen.

<strong>SMART:</strong> Googles nye Now on tap-funksjon gir deg ekstra informasjon om det du ser på skjermen fra før. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SMART: Googles nye Now on tap-funksjon gir deg ekstra informasjon om det du ser på skjermen fra før. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har vi fått inn Nexus 6P til test; en av de første telefonene som kommer med den nye Android-versjonen, Marshmallow. Vår vurdering kan du forvente over helga.

Den første nye funksjonen de nyeste Android-mobilene vil få tilgang på, er et helt nytt rettighetssystem:

Prinsippet er at du skal godkjenne én og én rettighet fremfor å takke ja til en haug av dem når du laster ned en app. Du står også fritt til å fjerne en rettighet i etterkant.

Doze-funksjonen sørger dessuten for at telefonen bruker mindre strøm når den ikke er i bruk, og Android har fått støtte for USB-C med enda raskere lading (laderen som følger med Nexus 6P er på 3A).

Dessuten har operativsystemet fått innebygd støtte for fingeravtrykksensorer slik at du kan bruke det til mer enn å låse opp telefonen.

Men det er «Now on tap» vi liker best

Vår favoritt er likevel det Google har kalt «Now on tap».

Vi har tidligere skrevet om den smarte Google Nå-funksjonen, som bare kjører i bakgrunnen og serverer deg relevant informasjon i løpet av dagen, enten det dreier seg om fotballresultater, at du er nødt til å dra for å rekke neste møte eller hva det måtte være.

Men Now on tap gir deg også ekstra informasjon om det du ser på skjermen.

Den fungerer rett og slett ved at du holder hjemknappen inne når som helst – da analyseres innholdet i skjermbildet før det spretter opp et panel fra bunnen av skjermen der du kan få mer informasjon om personer, musikk, filmer, steder og annet som nevnes på skjermen.

Se eksempler

Under kan du se bildeeksempler fra våre forsøk med Now on tap.

image: Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

#1: Film

Her ser vi på forsiden av filtermagasin.no og får umiddelbart opp informasjon om Memento (prakftull film, forresten) og en av skuespillerene. Ved å skrolle nedover får vi blant annet også informasjon om regissør Christopher Nolan.

image: Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

#2: Restaurant

Her leser vi Dagbladets Robinson og Fredag-spalte der avisen anmelder restauranter. Ved å bruke Now on tap får vi informasjon om at restauranten ikke åpner før klokka 17, lenke til nettstedet og Facebook-siden, muligheten til å ringe til restauranten og navigere dit, og så videre.

image: Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

#3: Spotify

Her hører vi på Adeles nye hitsingel «Hello», og ved å holde hjemknappen inne får vi opp nyttige lenker til mer informasjon om Adele, inkludert Facebook- og Google+-sider, nyheter, bilder, YouTube-videoer og mer til.

image: Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

#4: E-post

Per e-post har vi blitt invitert til et pressearrangement. I e-posten vises både tid og sted, og ved å aktivere Now on tap får vi både opp informasjon om selskapet vi er blittinivert av, i tillegg til et forslag om å legge inn tid og sted som en kalenderavtale på direkten.

image: Googles nye funksjoner: Rettigheter og «Now on tap»

#5: Dinside

Siste eksempel er når vi leser en sak på Dinside om at man kunne få refundert billetter til Paris i kjølvannet av terroraksjonen tidligere denne måneden. Da får vi opp nå-kort både om Paris og lenke til utenriksdepartementets offisielle reiseråd.

Ikke på norsk ennå

Dersom du har en telefon med Marshmallow, kan det være verdt å merke seg at funksjonen ikke er tilgjengelig dersom du har norsk som standardspråk i operativsystemet.

Via innstillinger, språk og inndata kan du endre språket til engelsk, og da fikk i hvert fall vi umiddelbart spørsmål om vi ville aktivere Now on tap-funksjonen, som du ellers kan aktivere og deaktivere via innstillingene i Google-appen.

Som du har sett over, fungerer den imidertid brillefint også med norske nettsider. Og den aktiveres altså ved å holde hjemknappen inne.

TEMA: Dinsides artikler om Android