Google viser Android VR, Home og nye chat-apper

Her er de viktigste nyhetene fra Google I/O.

<strong>I STUA:</strong> Nå vil Google inn i stua di – Google Home er en liten høyttaler du kan snakke til, enten du lurer på noe, vil spille musikk eller lignende. Foto: Stephen Lam / Reuters / NTB Scanpix
I STUA: Nå vil Google inn i stua di – Google Home er en liten høyttaler du kan snakke til, enten du lurer på noe, vil spille musikk eller lignende. Foto: Stephen Lam / Reuters / NTB ScanpixVis mer

I disse dager arrangerer Google sin årlige utviklerkonferanse, Google I/O. Da arrangementet åpnet onsdag kveld norsk tid, presenterte selskapet en rekke ting de holder på med om dagen, og som kommer i løpet av året.

Android N med Daydream

I år gjør Google en vri med den neste Android-versjonen. Den har nemlig ikke fått noe navn ennå, men i år vil Google gjerne ha innspill fra publikum. Som de fleste vet, navngis Android-versjonene etter desserter og slikkerier. Gjeldende versjon er Marshmallow, mens de tre foregående var Lollipop, KitKat og Ice cream sandwich.

Har du et godt forslag, kan du legge det inn på denne siden.

Det kanskje mest spennende med Android N er Daydream; en VR-funksjon som er bakt inn i neste versjon av operativsystemet.

ANDROID MED VR: Slik blir den nye Daydream-hjemskjermen i Android N. Foto: GOOGLE
ANDROID MED VR: Slik blir den nye Daydream-hjemskjermen i Android N. Foto: GOOGLE Vis mer


For å bruke Daydream trenger du en kompatibel telefon, så om du skal kjøpe en ny telefon til høsten, bør du med andre ord sørge for at den er Daydream-kompatibel. Det innebærer blant annet at den har høy nok skjermoppløsning og de nødvendige sensorene for å gi en god VR-opplevelse.

Med Daydream kan du putte telefonen inn i en kompatibel brille, slik du gjør med Samsung Gear VR. Da går telefonen i VR-modus, med en egen VR-hjemskjerm og egne VR-apper.

Google skal allerede ha laget VR-utgaver blant annet av YouTube, Street View, Google Bilder, Play filmer og Play butikk, mens også tredjeparter som Netflix, HBO, Ubisoft og Electronic Arts er i gang med å lage sine VR-apper for Android. Med i løsningen er også en liten håndkontroll med gyrosensorer a la Nintendo Wii.

BRILLER, TELEFON OG KONTROLL: Dette er utstyret du trenger for å bruke Daydream i Android N. Merk at kommende telefoner må være sertifiserte. Foto: GOOGLE
BRILLER, TELEFON OG KONTROLL: Dette er utstyret du trenger for å bruke Daydream i Android N. Merk at kommende telefoner må være sertifiserte. Foto: GOOGLE Vis mer


Android blir raskere

Selskapet viste også frem mer av Android N. Blant annet vil det bli ryddigere å bytte mellom apper. Du kan trykke to ganger på app-bytteknappen for å bytte til den forrige umiddelbart, og listen over kjørende apper vil bli begrenset til de syv siste slik at det blir mer oversiktlig. Holder du den samme knappen inne, vil du splitte skjermbildet i to slik at du kan kjøre to apper side om side.

SIDE OM SIDE: Selv om flere Android-produsenter har laget lignende allerede, blir det offisiell støtte for side-om-side-apper i Android N. Foto: GOOGLE
SIDE OM SIDE: Selv om flere Android-produsenter har laget lignende allerede, blir det offisiell støtte for side-om-side-apper i Android N. Foto: GOOGLE Vis mer


Android vil også bli kjappere. Til spill vil utviklerne kunne dra nytte av Vulcan API-et, som gir direkte tilgang til grafikkprosessoren. Det vil også gjøre den generelle ytelsen i operativsystemet mer knirkefri og øker scoren i ytelsestester fra 30-60 prosent.

Android N kan også skilte med 75 prosent raskere app-installasjoner og en halvering av app-størrelsen takket være den nye JIT-kompilatoren. Dessuten vil operativsystemet kunne oppdateres i bakgrunnen, slik at en ny versjon er klar neste gang man tar en omstart av telefonen.

Varslingsfeltet vil også få flere muligheter, spesielt med tanke på meldingsapper, som nå vil kunne la deg svare på en melding direkte fra varselfeltet, uten å åpne selve appen først. Det vil også bli mulig å kjøre Android-apper direkte fra web uten å installere dem først, som utviklerne visstnok skal kunne få til med svært få anstrengelser.

Nytt på klokker og TV

Også TV-versjonen av Android får flere oppgraderinger i år. Blant annet vil det nå bli støtte for PIP (bilde-i-bilde), slik at du kan kjøre en app i et mindre vindu som flyter over de andre.

Det blir også mulig å gjøre skjermopptak, og Android TV får HDR-støtte.

LES OGSÅ: Hva er HDR-TV?

SKRIV PÅ KLOKKA: I Android wear 2.0 kan du skrive direkte fra håndleddet. Foto: GOOGLE
SKRIV PÅ KLOKKA: I Android wear 2.0 kan du skrive direkte fra håndleddet. Foto: GOOGLE Vis mer


På klokkefronten kommer Android Wear 2.0. Snart kan man vise data fra en hvilken som helst app direkte på urskiva, det blir mulig å skrive på et klokketastatur med swipe-funksjonalitet og klokkene skal i større grad frigjøres fra telefonen slik at de fint kan brukes uten at telefonen er i nærheten.

Android Home utfordrer Amazon Echo

På denne tiden i fjor lanserte Amazon Echo; en liten boks du kan ha hjemme og styre med stemmen, enten du vil bestille noe fra Amazon, be om værmeldingen, spille musikk eller lignende.

SNAKK TIL DEN: Google Home er selskapets svar på Amazon Echo; en høyttaler du kan snakke til enten du vil høre musikk eller lurer på hvordan det går med Liverpool. Foto: GOOGLE
SNAKK TIL DEN: Google Home er selskapets svar på Amazon Echo; en høyttaler du kan snakke til enten du vil høre musikk eller lurer på hvordan det går med Liverpool. Foto: GOOGLE Vis mer


I går viste Google frem sin variant, Google Home. Denne er noe mindre, men har relativt likt bruksområde. Du kan stille den spørsmål og få svar (fra Google, selvsagt), styre smarthus-løsninger, spille musikk og lignende, og den har også Google cast-støtte, slik at du kan sende musikk fra telefonen til høyttaleren.

Den kan også kommunisere med Chromecast om du har en slik i TV-en, slik at du for eksempel kan starte en YouTube-film på TV bare ved å snakke til Google Home.

Nye chat- og videoapper

SMART ASSISTENT: Med Allo kan du be Google om assistanse direkte i chat-appen. Foto: GOOGLE
SMART ASSISTENT: Med Allo kan du be Google om assistanse direkte i chat-appen. Foto: GOOGLE Vis mer


Allo og Duo er Googles nye chat- og videosamtaleapper. Allo er i utgangspunktet en vanlig chat-app (som om vi ikke har nok av dem fra før), men unikt er at også Googles assistent er bakt inn i løsningen, slik at man enkelt kan bestille bord på restaurant, sjekke kinoprogrammet og lignende direkte i chat-appen.

Over tid vil den også lære seg hvordan du responderer på ting, slik at du får opp forslag til svar når motparten sender melding. Alle meldinger er kryptert, og det går også an å bruke en «ikognito»-modus som gjør at historikken ikke tas vare på; litt a la Snapchat der, altså.

Duo brukes til videosamtaler, og blir da en konkurrent til Apples Facetime-løsning. I det du ringer opp motparten vil vedkommende se videostrømmen direkte – før hun svarer.

Begge appene blir tilgjengelige både for iOS og Android i sommer.

LES OGSÅ: Norsk meldingsapp med suksess i utlandet