Google vet hvor du har vært

Via posisjonsloggen kan du se hvor du var når.

LOGG: Dersom posisjonsloggen er aktivert på telefonen din, kan du se på et kart hvor du har vært til en hver tid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LOGG: Dersom posisjonsloggen er aktivert på telefonen din, kan du se på et kart hvor du har vært til en hver tid. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en Android-telefon er den koblet til Google-kontoen din, som brukes for å sjekke epost, laste ned apper, synkronisere kontakter og kalender eller bruke de øvrige Google-tjenestene.

Første gang du tok telefonen i bruk, ble du også spurt om du vil dele din posisjon med Googles tjenester.

Dette bruker Google både for å gi deg en bedre søkeopplevelse, men også mer relevante annonser i forhold til hvor du befinner deg. Sitter du i Drammen og søker på «restaurant», får du for eksempel opp et kart med restauranter i nærheten.

Også Googles «Nå»-tjeneste utnytter dette: For eksempel ved å gi deg værmelding der du er, eller beregne hvor lang tid det vil ta å kjøre til jobb – gitt trafikkbildet.

Les også: Google Nå – årets beste funksjon?

En annen ting du muligens takket ja til da du tok telefonen i bruk, er posisjonsloggen. For å sjekke om du har aktivert dette, kan du åpne Google Kart (Google Maps), gå inn på innstillinger og Google posisjonsinnstillinger. Dersom det står «På» under posisjonslogg, er denne aktivert.

På iOS-versjonen av Google Maps kan du også aktivere posisjonsloggen.
På iOS-versjonen av Google Maps kan du også aktivere posisjonsloggen. Vis mer


Også for iOS

Også iOS-brukere kan aktivere posisjonsloggen slik at man senere kan se på et kart hvor man har vært. Dette gjør du ved først å laste ned Google Maps-appen fra App Store, trykke på det lille personikonet øverst til høyre, deretter på tannhjulet og så posisjonslogg.

PS! For å aktivere posisjonsloggen, må du først aktivere posisjonsrapportering.

Se på kartet hvor du har vært

Med posisjonsloggen aktivert, kan du gå inn på Google Posisjonslogg i nettleseren og se hvor du har vært når. Ved å velge ønsket dag fra kalenderen, kan du se hvor du befant deg hen på hvilke tidspunkter – trykker du på «vis tidsstempler» kan du klikke på tidspunkter for å se nøyaktig hvor du befant deg på et gitt tidspunkt.

Merk deg likevel: Nøyaktigheten på dataene vil variere – har du aktivert både WiFi og GPS vil de være mer nøyaktige enn om du ikke har det, siden Google da bruker triangulering via mobilmastene for å finne en cirkaposisjon.

En mulighet er å eksportere disse dataene til KML-format, som du for eksempel kan bruke til automatisk å geotagge bilder du har tatt med et kamera uten GPS-funksjon. Eksempler på programvare er RoboGeo (Windows), GeoSetter (Windows), gpicsync (Windows/Mac/OSX) og myTracks (OSX). Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet disse programmene.

Les også: Slik lagrer du Google Maps-kartene offline

Via posisjonsloggen har du også mulighet til å slette enkelte tidsstempler, slette loggen for en gitt dag eller hele loggen. Føler du at dette er litt guffent, kan du med andre ord slette hele posisjonsloggen og deretter deaktivere tjenesten på telefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer