Google vet hvor du er

Usikker på hvor du er - og mangler GPS? Google har en løsning verdig Jack Bauer... om du har mobilen til det.

Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt om Google Maps, en populær karttjeneste fra (nettopp) Google som i sommer ble lansert i norsk språkdrakt.

Kanskje har du også fått med deg at Google Maps også fungerer utmerket på en god del nyere mobiltelefoner. I tillegg til å bare se kart kan du søke opp steder, adresser og bedrifter. Hvis du i også vet hvor du er og hvor du skal kan du få veibeskrivelse slik at du kommer deg frem. Men hva om du egentlig ikke er så sikker på hvor du er?

Jaja, du kan selvfølgelig spørre noen, men langt morsommere er det å prøve det siste tillegget til Google Maps. Dette heter My Location (Mitt sted) og viser deg ganske enkelt hvor du er på kartet - helt uten bruk av GPS.

I all enkelhet benytter My Location seg av informasjon som sier hvor mobiltelefonen din er lokalisert i forhold til en gitt mobilsender/mottager (basestasjon). Grunnprinsippet bak er ikke nytt, men i stedet for å bruke teleoperatørenes data, som diverse etterforskningsorgan gjør og forskjellige selskaper har tilbudt tidligere, bruker My Location data fra selve håndsettet ditt. Når du er koblet opp mot Google Maps blir dette sendt over og Google kan beregne din omtrentlige posisjon.

Dette er på ingen måte 100% nøyaktig, men du får altså en viss pekepinn på hvor du er. Det er tydeligvis posisjonen til basestasjonen du bruker som oppgis, noe som betyr at jo nærmere du er et av disse, jo mer nøyaktig vil det være. Google sier 1000 meters avvik i gjennomsnitt, men dette vil da altså i teorien være mindre i strøk der basestasjoner ligger tett - og omvendt.

Når Google Maps med My Location ikke kan fastsette posisjonen nøyaktig (med GPS), får vi en blå ring - din posisjon vil ideelt ligge innenfor denne ringen. Merk at du også kan bytte til satellittbilde.
Når Google Maps med My Location ikke kan fastsette posisjonen nøyaktig (med GPS), får vi en blå ring - din posisjon vil ideelt ligge innenfor denne ringen. Merk at du også kan bytte til satellittbilde. Vis mer


Så det blir uansett et godt stykke fra nøyaktigheten vi får med GPS. På den annen side trenger du bare mobildekning slik at du slipper å gå ut for å få signal. Kjekt dersom skumle folk kidnapper deg og låser deg inn et mørkt rom men glemmer å ta fra deg mobilen. (Okei, litt mindre film på meg...)


HAR du GPS på mobilen fra før vil du på den annen side få et langt bedre resultat, om da Google Maps støtter GPS-delen på din mobil. Google selv er sparsom med informasjon på hvilke mobiltelefoner som forventes å fungere, men vi har selv testet med Nokia 6110 Navigator, og kan rapportere om at dette fungerer utmerket.

Med GPS-telefoner følger det riktignok som regel med annen kartprogramvare du kan bruke, men i noen tilfeller vil du kanskje likevel foretrekke Google Maps. I tillegg til muligheter for søk og veibeskrivelser kan du nemlig også gå direkte til satellittvisning. Om ikke spesielt matnyttig vil det så avgjort imponere din gamle mor.

Når du vet hvor glade Google er i data om dine vaner virker det kanskje litt skummelt at de faktisk vet hvor du er og når du er der. I følge Google selv (sjekk videoen over) verken registreres eller lagres telefonnummer eller personlig informasjon som kan knytte noen til posisjonen av en gitt mobiltelefon. Holder ikke dette kan du slå av My Location-delen eller bare blåse i å installere Google Maps i det hele tatt. Og prøv å ikke tenke på at teleoperatøren din også vet hvor du er...

Ikke for alle mobiler

Som du kanskje kan gjette krever Google Maps med My Location sin mobiltelefon. Selv om telefonen støtter selve programvaren er det nemlig ikke alle telefoner som kan rapportere om hvilken basestasjon de er koblet opp mot - det er jo dette som sendes til Google og danner grunnlaget for My Location. I følge Google støttes de fleste enheter innen disse kategoriene:

* Mobiler med Java-støtte (J2ME)
* Palm-enheter med Palm OS 5 eller bedre.
* BlackBerry-enheter med fargeskjerm.
* Windows Mobile-enheter med Windows Mobile 2003, 5.0 eller bedre.
* Enheter som bruker Symbian Series 60 3rd edition.

Google vet hvor du er


Google Maps med My Location er gratis å laste ned og bruke, men vær oppmerksom på at det går med en del data til å laste ned kartene og oppdatere posisjonen. Har du derfor tenkt å bruke det mye anbefaler vi en kjapp telefon og ikke minst fast månedspris på datatrafikk. Det er som nevnt også i beta-stadiet, så ikke regn med at det fungerer smertefritt hele tiden.

Last ned på mobilen på http://google.com/gmm
Eller les mer om hele greia her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer