Android-stemmesøket lar deg nå søke på norsk.
Android-stemmesøket lar deg nå søke på norsk.Vis mer

Google-stemmegjenkjenning på norsk

Stemmesøket i Android forstår nå norsk – betyr det at Jelly Bean-oppgraderingen kan bli enda morsommere?

På Android-telefoner har du lenge hatt mulighet til å utføre Google-søk med stemmen, men til nå har det kun vært engelsk som har vært det aktuelle språket for oss nordmenn.

DinSide-leser Eldar tipset oss i dag om at det nå var mulig å "snakkesøke" på norsk på hans HTC One X, og jommen fungerte det ikke på vår Samsung Galaxy S III også. Dessverre for iPhone-brukere er ikke norsk blant de tilgjengelige språkene på iOS-versjonen av Google search riktig ennå.

Vi vet ikke helt når dette dukket opp, men det har i hvert fall kommet en eller annen gang siden mandag denne uka, ettersom en cachet side fra søndag av denne siden ikke inneholdt "Norwegian".

Slik bytter du

For å bytte til norsk, starter du først stemmesøket – enten ved å trykke på søkewidgeten (om du har en på hjemmeskjermen), trykke på søk-knappen (om telefonen din har en) eller holde menyknappen inne (= søk). Dernest må du trykke på mikrofonikonet.

Opp spretter en boks som ber deg snakke, men på denne boksen finner du også et skiftenøkkel-ikon. Trykk på det, og så kan du bytte til norsk språk. Eller svensk, for den saks skyld.

Tastaturer med mikrofonfunksjon drar også nytte av dette, f.eks. Swiftkey, som lar deg snakke inn det du vil skrive ved å holde komma-knappen nede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fungerer ganske bra

Våre første tester viser at dette fungerer ganske bra på norsk – vi blir ikke like imponert som det engelske søket på Nexus 7 (der dette også gjøres lokalt på enheten slik at det går raskere), men stort sett får telefonen med seg hva vi sier. Kjekt om du kjører bil og må svare på en melding, for eksempel.

Dermed gleder vi oss litt ekstra til Jelly Bean ankommer til høsten, men det vil også kreve at Google lager en norsk utgave av Voice actions. Det er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk. Vi antar imidlertid at støtte for norsk stemmesøk er et langt skritt i retning av at også Voice actions kan komme i norsk versjon.

OPPDATERT: Får du ikke opp norsk som valgmulighet? I kommentarfeltet under tipser DinSide-leser Misteer om følgende:

En omstart av mobilen så lå den der :) Så en omstart eller tømme cachen på google søk så kommer den :D